Без интерес към кредитите с ограничена отговорност

Новите условия по кредитите объркват потребителите
Обновена: 20 авг 2014 15:52 | 20 авг 2014 15:52, Миглена Иванова
0
Без интерес към кредитите с ограничена отговорност
Снимка: Dnes.bg

Кредитите с ограничена отговорност – заеми, при които кредитополучателите отговарят само до размера на обезпечението по кредита, поне засега не са особено атрактивни за потребителите, посочва се в последния анализ на кредитния пазар на консултантската компания "КредитЦентър".

Този тип кредити се появиха заради промените в Закона за потребителския кредит, които влязоха в сила в края на юли. При тях е достатъчно да се продаде жилището, за да се удовлетворят вземанията по кредита, в случай че клиентите изпаднат в невъзможност да го обслужват.

При много от офертите за подобни заеми обаче банките финансират до 50 на сто от стойността на жилището. При по-голям дял на външното финансиране – до 70 на сто, лихвата скача над 9 на сто.

Според изпълнителния директор на консултантската компания Тихомир Тошев обаче е рано за категорични оценки дали този тип заем ще предизвика осезаем интерес.

Според компанията новите условия по кредитите, които са в сила след окончателното влизане на промените в Закона за потребителския кредит, са объркали потребителите и са поставили ново предизвикателство пред избора на най-изгодния за тях заем.

Според експертите ще минат поне няколко месеца, преди потребителите да се ориентират по-добре в ситуацията, като очакванията са банките също да направят допълнителни промени в предлаганите продукти в следващите месеци.

Данните на компанията сочат обаче, че в офертите на няколко банки ГПР по ипотечните кредити се е понижил с 0,25 до 0,5 процентни пункта. В част от офертите началните такси за отпускането на кредити са намалели значително и сега са в рамките на 50 – 100 лева, а в други оферти таксите са останали близки по размер до премахнатата такса усвояване или средно около 1% от размера на кредита.

Средният размер на изтеглените през юли ипотечни кредити за страната в евро е 35 120, като съотношението между българската и европейската валута е 82 на сто в полза на лева, показват още данните. В София средният размер на изтеглените ипотеки се е увеличил до 45 583 евро.

Точно половината от кредитополучателите през юли са на възраст между 26 и 35 години, по 9,1% са хората над 45 години и най-младите – тези между 18 и 25 години. Останалите близо 32% от кредитополучателите са на възраст между 36 и 45 години.

Кредитите между 10 000 и 30 000 евро остават най-предпочитани сред кредитополучателите и са малко над 45% от всички отпуснати през юли. Вторите по популярност кредити отново са между 30 000 и 50 000 евро с дял от около 25%.

За покупка на жилище са изтеглени 99,1% от кредитите през юли, а предпочитаният срок за погасяване остава между 16 и 20 години. Най-популярното външно финансиране и през юли е това между 70% и 80%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации