Животновъди със сигнал до прокуратурата заради "синия език"

Не са взети адекватни мерки срещу заразата, категорични са фермерите
21 авг 2014 18:13, Надежда Бочева
3
Животновъди със сигнал до прокуратурата заради "синия език"
Снимка: Архив, Булфото

Животновъди подадоха сигнал до прокуратурата заради разпространението на болестта "син език". Това съобщи пред Investor.bg Бойко Синапов, председател на Асоциация на животновъдите в България.

Според него трябва да се разследва защо не са взеети адекватни мерки след първоначалната поява на болестта, което е позволило тя да се разпространи в цялата страна. На практика в момента овцевъдството е съсипано, заяви Синапов.

Днес разпространението на вирусното заболяване беше обсъдено на Консултативния съвет по животновъдство в агроминистерството. Министърът на земеделието и храните в служебното правителство Васил Грудев е заявил, че ситуацията в сектора е драматична заради заразата, съобщи БТА.

"Пикът на заболяването намалява, но щетите остават. Ще трябва дълги години да се борим с последствията, е отбелязал Грудев. Според него в момента трябва да се загърбят конфликтите и да се помогне на животновъдите. Министърът ще настоява националните доплащания за животновъдите да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета, а не на траншове.

От 30 юни, когато заболяването бе установено в хасковското с. Мандрица - на границата с Гърция, до днес вече са засегнати 241 населени места в 22 области.

Регистрирани са над 1200 умрели овце по данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Заболяването се пренася бързо от комари и не е опасно за хората. Ваксина може да се приложи само след като спре разпространението на заразата и се изясни кои са засегнатите територии на България.

Вероятно до края на септември ще бъде обхваната територията на цялата страна, затова извършването на ваксинация е неизпълнимо, казват специалистите от БАБХ. Очаква се заразата да затихне с понижаване на температурите. 

Още икономически новини четтете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
запозната преди 9 години
Не са верни данните за умрелите животни. Те са в пъти повече.
2
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Бойко Синапов това алчно прасе от 350 овце няма нито едно разболяло.От това пагубно животновъдство както нарича тоя измамник в момента си строи къща вурху 350 кв.м.А няма нито един ден работа на друго място освен един ден във фонд земеделие в гр. Кърджали.
1
1
 
4
 
! Отговори
vlady преди 9 години
Да сезират временния наместник на епархията отец Храч Мурадян.

Спонсорирани публикации