Растат оборотите при услуги по охрана и почистване

През второто тримесечие продължава негативната тенденция при водния транспорт
21 авг 2014 14:52,
0
Растат оборотите при услуги по охрана и почистване
Снимка: Reuters

Сериозен ръст на оборотите по дейности като охрана, почистване и юридически услуги отчете Националният статистически институт (НСИ) в своите предварителни данни за сектора на услугите през второто тримесечие.

Статистиката отбелязва като цяло ръст в транспорта - с 13,4% на годишна база и с 1,7%, сравнено с първото тримесечие на тази година. Минимално увеличение на оборотите има при дейностите в групата „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения“ - с 0,3 на сто на годишна база. Спрямо първото тримесечие обаче данните показват понижение от 1,4 на сто.

Най-големите годишни повишения в периода април – юни отбелязват оборотите в сектори като осигуряване на охрана (15%), юридически и счетоводни услуги (14%) и услуги по почистване (12%), които попадат в статистическата графа "Други бизнес услуги".

Тези дейности са водещите и при сравнение с първите три месеца на годината. Най-голямо е повишението за услугата осигуряване на охрана – 7,1%, следвана от почистване (6,8%) и юридическите и счетоводните дейности (5,3%).

Продължава негативната тенденция в развитието на водния транспорт – от статистиката отчитат, че оборотът в сектора намалява с 43,8% спрямо второто тримесечие на 2013 година. Все пак има известно забавяне на спада в последните няколко тримесечия – през последните три месеца на 2013 година и първите три месеца на 2014 година годишните изменения на оборотите са съответно -49,2% и -46,7%.

Свиването на оборотите в зимните месеци обаче е типично за развитието на водния транспорт. Затова и статистиката за развитието на сектора спрямо първото тримесечие показва, че понижението е в рамките на 5,4 на сто.

Във второто тримесечие сред секторите със сериозен спад на годишна база се нареди и рекламната дейност (част от статистическата графа "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти") – с 10,4%. През първите три месеца на година дейностите, свързани с реклама и проучване на пазарите, регистрираха годишен ръст от 6,2%, показва още статистиката. Сравнението с резултатите на рекламните агенции и анализаторите на пазарите с първото тримесечие също извеждат сектора на едно от челните места по отбелязан спад на оборотите – в рамките на 6,1%.

От началото на тази година се задълбочава свиването на оборотите в секторите „Далекосъобщения“ и „Издателска дейност“, част от същата статистическа графа. Данните показват, че в далекосъобщенията оборотите се свиват с 8,1% през второто тримесечие спрямо същия период на 2013 г. За първото тримесечие понижението е от 5,9 на сто на годишна база.

За издателите оборотите в периода април – юни намаляват с 1% спрямо същия период на 2013 г.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: услугиНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации