БЕХ е кредитирал НЕК с 1,2 млрд. лева през първото полугодие

Енергийният холдинг е отпуснал заеми за общо 1,45 млрд. лева на своите дъщерни компании
Обновена: 22 авг 2014 14:55 | 22 авг 2014 14:55,
8
БЕХ е кредитирал НЕК с 1,2 млрд. лева през първото полугодие
Снимка: Архив Reuters

С 1,45 млрд. лева е кредитирал дъщерните си дружества Българският енергиен холдинг (БЕХ), показват данните от междинния отчет на холдинга за първото полугодие, цитирани от телевизия Bulgaria on Air.

Най-голям е размерът на заема, който холдингът е отпуснал на своята дъщерна Национална електрическа компания (НЕК) – 1,2 млрд. лева. Те са натрупани по общо 7 договора между двете страни. Енергийната компания е в много тежко финансово състояние – преди броени дни икономическият вицепремиер в служебното правителство Екатерина Захариева съобщи, че загубите за държавната компания са 50 млн. лева на месец.

В своя годишен отчет за 2013 година от НЕК обясниха влошаването на финансовите показатели на дружеството с дългосрочните договори за изкупуване на енергия на преференциални цени от възобновяеми енергоизточници и от двете американски топлоелектрически централи в комплекса Марица изток – "АES Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3".

В отчета си енергийният холдинг съобщава още за рязък спад на приходите – от 245 млн. лева за първите шест месеца на 2013 година до едва 34 млн. лева за същия период на тази година. От компанията обясняват, че намалението е причинено от свитите приходи от дивиденти на дъщерните компании.

Общият дълг на БЕХ вече надхвърля 3,5 млрд. лева.

БЕХ има да получава и 319 млн. лева от общинското дружество „Топлофикация – София“. Припомняме, че между ръководствата на столичното дружество и енергийния холдинг от месеци спорят за дълговете на „Топлофикация – София“. Те се трупат основно към „Булгаргаз“ за покупката на природен газ.

От столичното дружество обясняват, че една от причините за това е системата на плащанията. От „Топлофикация – София“ трябва да предплатят количествата природен газ, който ще използват, а от своя страна клиентите на дружеството плащат за потребената топлинна енергия със закъснение.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: НЕКБЕХBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 9 години
На фона на тези взаимни задължения между членовете на БЕХ колко от парите на Булгаргаз, НЕК, БЕХ, Топлофикация София и др. са блокирани в КТБ?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не може да спаси българската енергетика, защото е пропита от корупция. Според мен е крайно време да се разпродаде каквото е останало от нея, или още по-добре да се фалира и да започнем отначало.
5
1
 
3
 
! Отговори
void преди 9 години
С БЕХ и без БЕХ - НЕК е на загуба и ще има дългове. Колко на загуба и колко са дълговете - цифрите показват: в сравнение с миналата година загубите и дълговете са нарастнали 10 пъти. През последната година се наслушахме на изказванията на Драгомир Стойнев и колегите му министри как правителството е "спасило българската енергетика" и я е "извлякло от блатото". Е, за съжаление цифрите показват точно обратното. Кой знае, може пак да управляват и да довършат държавата (каквото е останало).
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЕХ и НЕК са туморите на българската енергетика. Там потъват парите. ЕРП-тата, които биват постоянно оплювани, само събират парите и ги връщат назад по веригата на същите тези паразите - БЕХ и НЕК. Няма нужда от тях, това са кухи структури - най-добре за всички ни ще е ДА СЕ ЗАКРИЯТ.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЕХ е ***.
2
1
 
5
 
! Отговори
Йосиф преди 9 години
Има бех - има проблем т.е. дългове. Няма бех - няма и дългове! Защо още не е закрит?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажете кои банки кредитират БЕХ и НЕК