Чакат се споразумения за минималните прагове в близо 50 сектора

Вече договореното увеличение спрямо миналата година е с различен процент - от нула до 12%
22 авг 2014 17:19,
1
Чакат се споразумения за минималните прагове в близо 50 сектора
Снимка:архив, Reuters

В много от браншовете все още няма сключени споразумения за минималните осгурителни доходи (МОД) за следващата година. От 85 икономически дейности към момента само в 36 има сключени споразумения за 2015 година. Това обяви директорът на дирекция „Жизнен стандарт, демографско развитие, политики и стратегии“ в Министерството на труда Веселин Инджев.

Той подчерта, че по-важното е, че към момента от сключените споразумения са обхванати около половината от работещите. И посочи, че увеличението спрямо миналата година е с различен процент - от нула до 12 процента.

В началото на седмицата служебният министър на труда Йордан Христосков заяви, че ако не бъде постигнато договаряне за всички браншове за минималния осигурителен доход, ще пристъпи към административно налагане на увеличение. Той посочи, че това важи особено за браншове, където поне 2-3 години не е имало промяна, а средният процент за увеличение е 4,1%.

Има сектори, в които страните са се договорили да не се увеличават размерите на минималните осигурителни доходи в сравнение с миналата година. Сред тях са производство и пренос на електрическа енергия, строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти, преносни разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи и в системата на Централния кооперативен съюз.

Следващата седмица предстои среща на работната група към социалното министерство, на която ще продължи договарянето между работодатели и синдикати за минималния осигурителен доход. Министър Христосков призова за постигане на договорки, за да не се прилага административно правилото.

Проучване на Министерството на труда и БАН показва, че повишението на МОД и на минималното възнаграждение е начин да се повишават доходите на работещите и такъв ръст е необходим.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези прагове трябва да се увеличават ежегодно. Има райони в страната където инженери работещи по специалността си взимат по 500 лв. това си е подигравка с хората.

Спонсорирани публикации