Произвеждат между 30-50% по-малко мед заради дъжда

Пчелари се оплакват и от ниските изкупни цени
Обновена: 23 авг 2014 18:03 | 23 авг 2014 17:58,
12
Произвеждат между 30-50% по-малко мед заради дъжда
Снимка: архив, БулФото

Тази година в България ще бъде произведен между 30 и 50% по-малко пчелен мед в сравнение с миналата. За това алармираха пчелари по време на 50-ата Национална пчеларска среща "Север-юг", която се провежда в местността Беклемето, съобщава БНР.

Проливните дъждове и лошите атмосферни условия са основната причина за по-слабото производство на пчелен мед, коментираха производителите от Северна България.

В страната ни годишно се произвеждат между 6 хил. и 12 хил. тона пчелен мед, сочат данните на пчеларите. Тази година производството ще е около долните нива, но в някои области като Софийска, има големи количества мед, уточни председателят на Българския съюз на пчеларите Михаил Михайлов, цитиран от БТА.

Производителите се оплакаха и от ниската изкупна цена. Тя е средно около 4 лева за килограм на едно, но пчеларите коментират, че не покрива направените от тях разходи.

Една от най-важните задачи за пчеларите в момента е обединението на около десетте национални браншови организации, коментира още Михайлов.

„Искаме да се обединим в една организация, която наистина да защитава нашите интереси, тъй като пчеларството няма да бъде подпомагано по програмата на Общата селскостопанска политика в периода 2014 - 2020 година”, допълни той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: пчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Сашо пък преди 9 години
То че го разреждат 50 %, то че хранят пчелите със захар, то че кошерите покрай градовете сложени и събират отровен мед, то че искат 10 лв. бурканчето .И пак не им стига, все не се наяли като докторите .Имах познат дядо, купувах от него мед, ходил съм да му помагам да вадим мед, плащал съм 10 лв. защото заслужава човека, меда му няма нищо общо с *** по сергиите .
4
0
 
5
 
! Отговори
глупости преди 9 години
Само мрънкат по навик,не им вярвайте!По пазарите искат по 10-12 лв. на кг,кво се правят на ощипани!?А захарния сироп за подхранване,дето пчелите го правят на мед!?Бял мед виждали ли сте!?Отивам директно до пчелина,а хитрягата ми иска 11 лв за кг!?Ситни дребни тарикатлъци!Друг въпрос е,че пчеларството трябва да се подпомага!Без пчелите всичко отива по дяволите!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до дрън дрън , 4,50 лв не са 5 до 6 лв в североистока и с фактура плащаш и данък ...смятай.дрън дрън.
2
2
 
3
 
! Отговори
681 преди 9 години
Айнщайн-Три години след изчезването на пчелите и хората измират.
1
3
 
5
 
! Отговори
d.f преди 9 години
5.30 за кг. мед от сироп.

Спонсорирани публикации