Строителството на магистрала „Хемус” край Шумен може да бъде замразено

Работниците от фирмата изпълнител са в готовност за протест, ако това се случи
26 авг 2014 15:11,
6
Строителството на магистрала „Хемус” край Шумен може да бъде замразено
Снимка: АПИ

Възможно е строителството на участъка на автомагистрала „Хемус” край Шумен да бъде замразено. Ако не се намерят пари за изплащане на задълженията към изпълнителя на отсечката Шумен - Белокопитово от магистралата, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще спре работата на обекта до края на годината. Това се казва в съобщение до медиите на пътната агенция.

Търсят се варианти за намиране на средства за участъка, е заявил шефът на пътната агенция Лазар Лазаров по време на проведена днес среща с инж. Димо Димов, изпълнителен директор на фирмата изпълнител на обекта АМ ”Черно море” АД, с вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров и със заместник-министъра на регионалното развитие инж. Ангел Петров.

Лазаров уточнява, че държавата в никакъв случай не се е отказала от обекта, но няма предвидени пари в бюджета за него.

„При положение че в бюджета за тази година не са предвидени никакви целеви средства за този обект, а и настоящото финансово състояние на държавата не позволява предоставяне на необходимия ресурс, единственият изход от ситуацията е временно спиране на строителните работи на отсечката“, посочва Лазаров.

Досега изпълнителят на обекта е представил в АПИ три сертификата за извършените през тази година строително-монтажни работи на отсечката от „Хемус“ за около 8 млн. лв. Търсят се възможности, за да се осигурят поне тези средства, с които изпълнителят да може да изплати заплатите на работниците на обекта, посочва се в съобщението.

В четвъртък ще се проведе съвместна среща с Министерството на финансите, на която отново ще бъдат обсъдени възможностите за осигуряване на средства за продължаване работата на обекта.

От ръководството на фирмата изразиха опасения, че може да се стигне до замразяване на обекта още при предишните протести на работниците, които блокираха пътища заради неизплатени заплати.

Междувременно строителите от „Автомагистрали-Черно море” АД обявиха, че излизат на протест в София, ако бъде замразена работата по „Хемус”, съобщават от КНСБ.

От синдиката смятат, че е недопустимо прекратяване на дейностите по обекта от магистралата, който е от национално значение и е изпълняван от дружество, в което са заети над 1000 души. „Тези хора живеят в област Шумен, която е с едно от най-високите нива на безработица в страната и ако обектът бъде замразен, те ще останат без работа”, подчерта Петя Стоянова от „Автомагистрали – Черно море” АД.

В момента на работещите в дружеството се дължи заплатата за юни, а утре, 27 август 2014 г., е падажът за изплащане на възнагражденията за юли 2014 г.

Според вицепрезидента на КНСБ за консервиране на обекта ще бъдат похарчени милиони левове за сметка на българския данъкоплатец, вместо да бъдат дадени за изпълнението на участъка от АМ „Хемус”.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: шуменАМ Хемус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то е замразено от най-малкото 30-35 години. Егати магистралата!

Спонсорирани публикации