Санкции между ЕС и Русия застрашават и двете икономики

Дянков: Най-големият проблем е ударът върху доверието на бизнеса
Обновена: 28 авг 2014 14:15 | 28 авг 2014 14:15, Екип на Investor.bg
41
Санкции между ЕС и Русия застрашават и двете икономики
Снимка: архив, Булфото

Едно нещо безспорно обединява европейската и руската икономики – те не растат. И Русия, и Европа страдат от дългосрочни предизвикателства – демографски спад и нарастващата разлика в разходите за технологии и енергетика спрямо САЩ и азиатските страни. Санкциите, които Европейският съюз (ЕС) и Русия наложиха помежду си, само влошават ситуацията.

Такова становище изразява в свой анализ за руското издание "Комерсант" бившият вицепремиер и финансов министър на България в периода 2009-2013 г. и настоящ ректор на Руската икономическа школа Симеон Дянков.

В анализа си бившият министър на финансите цитира данни на Международния валутен фонд (МВФ), според които през тази година брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия ще нарасне пренебрежително малко с 0,2% и едва с 1% през 2015 г. За еврозоната пък организацията прогнозира растеж от 1% през тази година и от 1,5% през следващата. Дянков все пак уточнява, че прогнозите са публикувани преди представянето на разочароващите данни за икономиката на еврозоната през второто тримесечие.

"Колко важни са последиците, причинени от техните взаимни сътресения заради санкциите все още предстои да се разбере", отбелязва Дянков. Той акцентира на изказване на бившия руски министър на финансите Алексей Кудрин, който прогнозира загуби за руската икономика от около 50 млрд. годишно. Оценката включва въздействието на санкциите не само от Европа, но също така и от Съединените щати.

Ректорът на Руската икономическа школа изтъква, че износът на храни от ЕС за Русия възлиза на едва 5% от общия експорт. "На пръв поглед загубата трябва да бъде малка. Но някои икономики ще пострадат повече от други. Италия, например, изнесе в Русия през миналата година стоки за 12,7 млрд. евро, Франция - за повече от 10 млрд. евро. Румъния може да загуби около 40 млн. евро, фермерският съюз на България оценява тяхната загуба на 14 млн. евро", заявява бившият вицепремиер.

"Но най-големият проблем е увеличената несигурност за инвеститорите и ударът върху доверието на бизнес общността. Европейските инвеститори имат много проекти в Русия, а сега те могат да се изправят пред закъснения в изпълнението или дори отмяна. Руските инвеститори също бяха активни на европейските пазари, а сега на тях ще се гледа с повишено подозрение", коментира още Дянков.

"Според мен руската бизнес общност трябва да започне наистина честна дискусия за реалните последствия от реципрочните санкции. Има много лесни и работещи методики за изчисляване на проблемите, включително чрез очертаване  на разпределението на заплахите по различните сектори. С течение на времето те позволяват да се взема предвид не само загубата от търговията, но също така, например, щетите, причинени от намаляването на работните места в националните икономики. Може да точно и надеждно да се покаже как санкциите вредят и на двете страни, които наистина носят тежестта. С тези прогнози в ръцете руските бизнес асоциации могат да започнат диалог с европейските си партньори", посочва Симеон Дянков.

По думите му много бизнес лидери в Европа активно коментират отрицателното въздействие на санкциите върху икономиките. "Когато доказателствата за вредите от санкциите се потвърдят както от руския, така и от европейския бизнес, те могат съвместно да участват в дискусии с политици в своите страни", отбелязва Дянков.

"В противен случай икономическите ползи от двустранната търговия ще останат на заден план, а политическото позьорство накрая ще смаже здравия разум. Това ще направи задачата на политиците за търсене на компромис още по-трудна. Това не бива да се случва. Трябва да се намери начин за излизане от ситуацията", изтъква още бившият вицепремиер на България.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Този плаче над чужд гроб?! Колко време беше необходимо на " ректор -а"за да разбере,че икономика се прави с работни места! - ПОДЛИЗУРКО !
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малката пица от враг номер едно на *** и червената ***, ще им се превърне в идол :)
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Катаджия проверява кола-шофорът - изряден-колан - имаш ли?-имамА другите - имат ли?-ИМат-А гумите напомпани ли са?-напомпани са?А резервна гума?имам-А аптечка имаш ли?имам-фаровете работят ли?-работятМълчание- а огледалото защо ти е счупено - пита изведнъж катаджията- ама то не е счупено-Полицаят го фрасва с ръка и казва- вече е счупено - глоба 50 лева.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пък то тъкмо при Герб беше най0големият рекет върух бизнеса - не даваш 50 процента на Герб - взиат ти ежденвно - ГДОБП, МВР, Одити, Сметна палата, застрахователи - ама ежеднвоно - все нещо че т намерят дори да си най-чиситят човек - наркотици да нямаш, ще ти ги намерят.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 30 - АЛо Ани нещо си много объркана - ГРУЗИЯ нападна Русия, и русия се защити. тогава САЩ обещаха подкрепа на Грузия и естествено не я дадоха Саакашвили нахлу в Северна осетия и Русия го смачак за една седмца и той изпищя на умряло. В моменат Саакашвили е осъден в родината му, за това той избяга в САЩ. същата съдба очаква и порошенко
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неговата леля Кристалина георгиева беше комисар - нищо не направи за България, само наглееше, срещу нас, сега я предложихем отново защото щели да я направят комисал по външната политика сега слушам - Могерини е помти сигурна -питам ще оттегли ли Бойко кандидатурата на Кристалина ако ИЗберат Могерини-
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този човек замрази заплатите и пенсиите, а не замрази цените. Опитавше се да прилапа имотите на БАН които са дарени с акт за собственонст на самата институция още от началоот на миналия век - с условие за повечето от тях, ако БАН се разтури да се върнат на наследниците на дарителите
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е човекът който съсипа здраевопазването - обвиняванет АНдреева за бюджета, че гок ръцнала с 300 милиона, а забрявате че дянков окраде 2 милиарад от здравеопазването. къде беши Деси Атанасова тогава?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
човека дето щеше да шляпа руснаците, знаете ли къде работи - във втората най-голяма русак банка. Той отакза да свидетелстав поп роцеса за аец белен в наша полаз срещу русия. Ето това е българския Шрьодер - кой го доведе -Герб
25
3
 
3
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Най-после започнахме да берем плодовете надалновидната политика на Тодор Живков. България най-после е ориентирана по второ направление и Руския износ не формира нашите приходи. Сега е време да вземем по-активно участие в потушаването на Путлеристите в Источна Украйна. Не трябва да се допуща втора Грузия.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе никой ли не помни кой го покани същия този Дянков в България и кой го направи финансов министър ?
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко, ГЕРБ като се докопат до властта наесен, от САЩ ще ви пратят новия Дянков.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, Дянков, браво гербераски *** !
21
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 9 години
гнуслива физиономия!
20
0
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
BIN-LADEN E BIL CHAST OT PROGRAMATA NA USA, SAZDADEN OT USA ! VIE PREDSTAVQTE LI SI ZA KAKAV TERORIZAM STAVA NA VAPROS? USA SAMI PRAVQT ATENTATA NA 11/09/2001,ZA DA SAZDADAT PREDPOSTAVKI ZA DALGI VOINI S CEL OGRABVANE NA SVETA, I NAI- INTERESNOTO E CHE UDRQT TRADE CENTAR V KOITO RABOTQT 80% EVROPEICI, TOVA E S CEL DA VKARAT EVROPA KATO SAJUZNIK ZA BADESHTITE IM VOINI I RAZPOLOGIXA BAZI PO CQLA EVROPA ! BOGOVETE MRAZQT USA I EVREITE !
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДЯНКОВ - ГНУСНИЯТ ГНОМ - ФИНАНСОВ МИНИСТЪР НА УКРАЙНА !!!
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ е*аха мамицата на целият свят.Аха да се вдигне ЕС на крака, и тия го прецакаха отново.Но така е като си псе на каишка.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с две думи американците прецакаха и евросъюза и руснаците, сега да видим как и дали ще се опитат да прецакат и китайците.
16
1
 
4
 
! Отговори
info. преди 9 години
До предприемачА знаеш ли къде отидоха тези пари,а????
15
3
 
8
 
! Отговори
предприемач преди 9 години
Когато беше във властта Дянков не се притесняваше или грижеше за доверието в бизнеса. Единствена грижа му беше да събира пари. Така и не се досети, че трябва да създава условия за правене на бизнес. Пак по негово време доста хора с възможности се отказаха, поради мрачните правила, които царяха задкулисно. Терорът на администрацията не спря! Само вдигаха осигуровки и цени, а от друга страна спряха да плащат социални. И кражбата на милиард и 500 милиона лева от парите ни за здраве! Само фалити....