500 хил. българи косвено засегнати от кризата с КТБ

Експерти искат да бъде свикан Съветът за финансова стабилност
12 сеп 2014 15:10, Надежда Бочева
148
500 хил. българи косвено засегнати от кризата с КТБ
Снимка: архив, Reuters

Консултативният съвет за финансова стабилност трябва да се събере заради казуса „КТБ“. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Днес експертният съвет за оздравяването на банката, в който се обединиха работодатели и синдикати, се събра в Българската стопанска камара (БСК), за да обсъди ситуацията. В срещата участва и омбудсманът Константин Пенчев.

Преди три дни имаше подобна среща при главния прокурор.

Велев посочи, че се правят усилия за разрешаването на казуса, включително от главния прокурор. Той допълни, че с проблема може да се заеме и Съветът за финансова стабилност, който включва управителя на БНБ, министъра на финансите и председателя на Комисията за финансов надзор (КФН).

Искаме да катализираме дейността на трите институции и комуникацията между тях, каза представителят на синдикатите Николай Ненков.

Още по темата
„Час и половина говорихме, не сме се разминали в становищата. Трябва да бъдат спасени спестяванията на хората и банковата и финансова система от катаклизъм“, заяви омбудсманът Константин Пенчев.

„Косвено потърпевши от ситуацията са над 500 хил. български граждани. Засегнатите компании и фирми се измерват с петцифрено число, а засегнатите работници и служители са стотици хиляди“, посочи Васил Велев.

"Ние се обединихме около становището, че действащото законодателство позволява БНБ да предприеме действия по оздравяването на банката по пазарен начин", каза още Велев. „Ако изобщо има нужда от подкрепа, това трябва да е ликвидна подкрепа, а не държавна помощ“, допълни той.

В процеса на оздравяване на банката няма да се мине без загуба на част от негарантираните средства, въпросът е колко са тези загуби и могат ли те да бъдат минимизирани, допълни председателят на БСК Сашо Дончев.

Константин Пенчев коментира, че обществото е много различно в сравнение с 90-те години. „Няма да позволим банкова или финансова криза без обективни причини. Ако някой остави банката да фалира, цялото общество ще стои и ще гледа какво става с активите“, закани се той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква ликвидна подкрепа иска да дава този ***? Тя да отвори и до 1 час всичко ще се изтегли от там. Тези протестиращи вложители не искат банката да бъде спасявана (нищо, че така говорят), те искат за 5 мин. да се вмъкнат с офиса и да си прехвърлят парите. Всеки иска да си изтегли парите от там, тези глуапци като направят ликвидна подкрепа все едно плащат фалита доброволно. Бюджета даже няма пари, те тръгнали да обещетяват банката на корупцията и мафията криейки се зад хората. *** !
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте облъчвали хората с тези страхотии ! Банката не работи 3 месеца и банковата система работи супер, кой е пострадал толкова освен депозантите? Те да бъдат обещетени с до 100 000 евро и да се свършва. Нито 1 лв. пари на хората не съм съгласен да се плащат. Не стига че крадоха, но и сега да им възстановим откраднатото, що за наглост? Една сума да я вземат 2 пъти тези ***. Ако банката си струва спасяването, да я спасят бившите и собственици, те нали знаели как, ето и план са дали.
83
0
 
6
 
! Отговори
друг вложител преди 9 години
500 000 души лягат и стават с мисълта за КТБ, останалата част от България, която не е ангажирана, завистливо клюкарства. Природата ни е такава ние сме клюкари, завистливи и това определя нашето битие.
82
0
 
3
 
! Отговори
вложител преди 9 години
Oдиторите на Корпоративна търговска банка не са работили в продължение на цели двайсет дни от 21 юли до 10 август 2014 година!
81
2
 
2
 
! Отговори
ясно е преди 9 години
Ясно е ,че ни подготвят НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ КОИТО НЯМАХМЕ ТОЗИ АКЪЛ ДА ВЛОЖИМ ПАРИТЕ СИ В БАНКАТА С ВИСОКИ ЛИХВИ, СЕГА ЩЕ ПЛАЩАМЕ НА ПО-УМНИТЕ ОТ НАС. НАПРАВО Е ГНУСНО КАК ИГНОРИРАТ ЗАКОН И ВСИЧКО ДРУГО ЗА ДА СИ ВЗЕМАТ ОБРАТНО ПАРИТЕ С ЛИХВИТЕ. ТОВА РЕШЕНИЕ Е 1. НЕЗАКОННО 2. ДЕМОТИВИРАЩО КЪМ СПЕСТЯВАЩИТЕ ДА ТЪРСЯТ СТАБИЛНИ БАНКИ 3. СЪЗДАВА ПРЕДПОСТАВКИ ЗА БЪДЕЩИ БАНКОВИ КРИЗИ. НО..КАКВО ОТ ТОВА ВАЖНОТО Е ДА СИ ВЗЕМАТ НЯКОЙ ПАРИТЕ.НЕКА ДА ПОКАЖАТ КОЙ КАКВИ ПАРИ ИМА В БАНКАТА И ЩЕ ЛЪСНЕ ВСИЧКО.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банката направена от и за ГЕРБ се сринала?*** сринаха България, откраденото поделиха с Доган и сега имат пари за избори.Докога?
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tva e kapitalizma ,kvo sa sardite .....
78
0
 
9
 
! Отговори
спестител преди 9 години
ЗАТВОР ЗА ИСКРОВ !!!
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интригата около КТБ беше инсинуирана от Пеевски и БСП-ДПС с цел да направят големия грабеж и да намалят максимално независимостта на България. Всеки вече трябва да е наясно кой храни ДПС! КТБ има добре вложени пари в държавни ценни книжа на едно друго правителство от ЕС. Проблема с КТБ е , че банката нямаше моментна ликвидност, а трябва да чака падежа на инвестицията. Но банката в никакъв случай не е "обрана". ако имахме добра прокуратура, сега щеше да има безчетни арести за истинските виновници !
76
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Тази банка частна собственост ли е? ДААми както всеки решил се на бизнес да се ОПРАВЯ....взимат им се наличните пари имоти и всичко тяхно - връщат се парите на хората и държавата и се ликвидира тази пирамида. А собственика да започва работа в строежите. Ако аз отворя магазин и стигна до фалит ДЪРЖАВАТА ли ще ме спаси? НЕ......фалирам и оставам без магазин, тези завъртулки които правят са НАРОДА да плати откраднатите пари а те да продължат да крадът...
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста време мина. Замислете се, кои политици се покриха и дума не обелват за проблема, а ако "обелват" то е да трапосат проблема на народа. Защо така? Кой има полза? Това са въпросите, след което отговорите идват сами. Банката е ошушкана от тези "глухонеми" хулигани, мародери. После същите "позволили" банката да се оздрави като закупи друга банка, което станало. Само където Василев се уплашил и решил да става политик, за да има имунитет. Но не му разрешили и тогава се скарали. Умозаключих сам.:)
74
0
 
9
 
! Отговори
ядосан вложител преди 9 години
ИСКРОВ, няма къде да се скриеш. Ще те намерим навсякъде, дори и в Катар, ако се скътаеш там с ПЕЕВСКИ, твоят водещ офицер.
73
0
 
10
 
! Отговори
друг депозант преди 9 години
Нервността на засегнатите се повишава с всеки ден. Бездействието на БНБ ще доведе донепредвидими последствия за някои пряко виновни. ЗНАЕМ ГИ КОИ СА, КУКЛОВОДИТЕ.Една маршрутка охрана не може да ги опази от ГНЕВА на 500 000 души.Ще ги ИЗДУХАМЕ за нула време, няма да забравим и сарайте, щом сме тръгнали...
72
0
 
9
 
! Отговори
депозант преди 9 години
Има един виновник и това е БНБ. Струва си да се проведе разследване дали няма престъпни действия от страна на управителя на БНБ. Българската народна банка не е зависима от законите, а от някой друг. ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗВА ОТКРИТО ИМЕНАТА НА КУКЛОВОДИТЕ ?
71
0
 
9
 
! Отговори
друг вложител преди 9 години
Защо някои хора винят вложителите, а не ГРАБИТЕЛИТЕ и КУКЛОВОДИТЕ !??Българите имат странна логика, но са преди всичко завистливи. Простият народ си мисли, че ще му е по-добре, ако средната класа ( а това са голямата част от КТБ-вложителите ) загуби.Аз съм си платил всички данъци, осигурявам добре платена работа на 20 души и имам над 100 к евро в КТБ. Ако това е в друга държава, намирате го за нормално, а защо не и в България ? Много са неудачниците в България, не търсят причината в себе си.
70
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пишете само глупости тук и безсмислено се заяждате!Как един от вас не написа очевидната истина, как един политик не посочи истинската причина за проблема с банката ?Според мен истинската причина за проблема на банката , е че мафиотската групировка ДПС реши да фалира банката и да съсипе финансовата система на страната ! Според мен ДПС е вредна за България!Искров и Цацаров са новите национални предатели!
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
спасението почваме да стреляме като в украйна и ЕС ще дава ......както на тях.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дръжте си мизерните стотинки още в банките - ще ви ги вземат без окото им да мигне....
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Резервите свършватТогава гласувай за комунистите че при комунистите банките бяха държавни само БНБ и имаше и работа.
66
8
 
9
 
! Отговори
Ш Ш Ш преди 9 години
Кога ЛАПАХТЕ големи лихви малчахТЕЕЕЕЕЕ Е ЛАПАЙТЕ мухи СЕГА.

Спонсорирани публикации