bauMax напуска България

Австрийската компания продава бизнеса си у нас
Обновена: 12 сеп 2014 14:05 | 12 сеп 2014 13:16, Миглена Иванова
39
bauMax напуска България
Снимка: архив, Булфото

Още една чужда верига от типа „направи си сам“ напуска България. Австрийската bauMax продава 8-те си магазина в страната на компанията Haedus JSC (Хедус АД), съобщава Ройтерс.

Дружеството е учредено през миналата година. Основен акционер е „Ей Си Карпет“ ЕООД – дружество, чийто едноличен собственик на капитала е „Налко“ АД. И в двете дружества в съвета на директорите са Пейо Иванов и Петър Хаджипетров, които оглавяват и компанията „Картекс П“ АД – собственикът на брандовете Carpet Max, Max Design и МайСтор, показва справка в Търговския регистър.

Австрийската компания не разкрива финансовите условия по сделката, отбелязва информационната агенция. Предстои тя да бъде одобрена от българския регулатор по конкуренцията.

bauMax пострада сериозно заради кризата и бурната си експанзия на пазарите в Източна Европа, много от които се оказаха губещи за нея. През април фирмата се договори с кредиторите си за мащабно преструктуриране на бизнеса в региона. Компанията вече напуснаТурция и Румъния.

Целта на bauMax е да се фокусира върху дейността си в Австрия и да запази хилядите работни места в страната, като плановете са бизнесът да бъде оздравен най-късно до 2016 г.

През 2013 г. компанията записа загуба от 189 млн. евро, припомня информационната агенция.

Преди няколко месеца конкурентът на австрийската верига – германската Praktiker, също продаде бизнеса си в България. Купувач е "Видеолукс Холдинг", собственик на веригата за техника "Технополис".

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Baumax
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
катерина преди 7 години
бау и се ***
29
3
 
5
 
! Отговори
ква мафия кви 5 лева преди 9 години
Че нали произвеждаме тоалетни идеални и стандартни и къде ги пласираме в същите тези вериги , българското производство не ми го хвали толкова е зле , че просто няма накъде , имаш някакво земеделие и туризъм , мафията отдавна е взела позиции там , мафия да храни средна класа не съм чувал или виждал . Те и в Беларус произвеждат трактори ама са толкова зле , че освен германците да ги купуват на кило скрап , а и същата тази мафия държи цените на земята и имотите изкуствено ниски , всеки англичанин .
28
3
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
И в ГЕРМАНИЯ затварят магазините си бе умник. И там ли проблема е бай ***? Големи европейци станахте за един месец в чужбина.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е европейски бизнес.колко чужди фирми останаха в БГ?
26
2
 
20
 
! Отговори
Babun преди 9 години
Как да се развива бизнес като хора и потребление няма?Само роми останаха Влезте в село Български Извор- То е вече само *** Извор и беден.Българите отдавна умряха.
25
4
 
17
 
! Отговори
Нели преди 9 години
"Преди няколко месеца конкурентът на австрийската верига германската Praktiker, също продаде бизнеса си в България."Всичко става все по-зле в нашата жалка държава...
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен31 ще имигрираме докато умре бай ***
23
6
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Ura! Antiglobalizaciqta zapo4va :-)
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимендокато има бай *** ще сме зле. трябва да умре тоя тип индивиди. аз лично не виждам бъдеще тук докато има бай ***.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ананидали ще робуваш на някоя мутра или на някой западняк. каква е разликата ?? производство добре. ама както са сега нещата парите ще отиват в един човек или малка група от хора. за да се промени модела трябва средна класа. като има средна класа ще се вдигнат доходите, като стане това тогава трябва да се наблегне на производството. иначе пак казвам,печалбата ще остане за някоя мутра
20
3
 
14
 
! Отговори
Анани преди 9 години
До анонимен 24Ей такива мнения ме потрисат. По-добре роби от производители???? Разбира се, че е по-добре да произвеждаме отколкото да препродаваме чуждо производство!!!!
19
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До йорданстига повтаря опорни точки. Част от фирмите се водят самостоятелни български АДта, друга част са си баш клонове. Също така какво ще спечели обикновения човек ако почнем масово производство на няколко вида стоки /?? Няколко хиляди работни места със заплата 500 лева и това е. 2014та сме,скоро че и 2015. Светлия социализам го нема. трябват малки фирми.
18
3
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
ама те с а във фалит от миналата година!!!!
17
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то хубаво се махат, но продават веригите на български мутри, които задържат цените, свалят качеството на обслужване, намаляват осигуровките и заплатите на последните оцелели и ненапуснали...по-добре е да ги закрият, за да тръгнат малките магазинчета и складчета, така става по-лошо/...
16
9
 
14
 
! Отговори
йордан преди 9 години
Всички неоколонизатори да се махнат.Трябва ни реално производство.Тогава ще има и търговия.А не препродаване на китайски,полски или чешки стоки.И другите пиявици като Билла,кауфланд,Т-Маркет,OMV..също е време да напуснат пазара ни.Препродават се стоки произведени в други държави.А печалбата изтича навън
15
10
 
13
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Майната им на тия австрийски *на, продаваха страшни ***. Пожелавам им по скорошен фалит навсякъде!
14
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10Практикер фалира в Германия, следователно магазините тук са изцяло българска собственост.Баумакс е същата работа. Не чуждите магазини са проблема а големите вериги като цяло. Подкопават малкия бизнес> няма средна класа> няма средна класа> няма кой да харчи>няма кой да харчи> по-малко печалби. И така се стига до крайната картинка която е българия в момента.
13
6
 
17
 
! Отговори
айде-айде преди 9 години
В Карфур, Лидл и Бриколаж продават качествени неща на нормални цени.А ако всички вериги изчезнат ясно ли ви е още колко народ ще остане без работа в и без това ОГРОМНАТА безработица, която е налегнала страната?Айде нека българските работодатели да дават добри заплати и реални отпуски и осигуровки!Няма как да стане, защото Бай ***-пишман набедения бизнесмен не знае що е то коректност и логична мисъл.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бяха скъп магазин и няма да ми липсват.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е мейд ин чайна ве...

Спонсорирани публикации