Работодатели предлагат нова система за минималните прагове

АИКБ: Рязкото вдигане на праговете може да увеличи сивата икономика
16 сеп 2014 16:46, Надежда Бочева
23
Работодатели предлагат нова система за минималните прагове

Нова система за изчисление на минималните осигурителни прагове предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според авторите на новото предложение сегашният модел на договаряне на минимални осигурителни доходи (МОД) по браншове е изиграл положителна роля в периода 2003 – 2009 г., когато икономиката е изсветляла. Сега обаче развитието на икономиката предполага преосмисляне на модела, твърдят работодателите.

Една трета от фирмите смятат, че МОД са фактор, благодарение на който безработицата и сивият сектор в някои региони растат, сочи проучване на АИКБ. „Системата трябва да се усъвършенства“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Причините за промяна в системата

Проф. Стефан Петранов, експерт в проекта на АИКБ за ограничаване на неформалната икономика, разясни основните причини да се предлага промяна в системата. Той посочи, че МОД са въведени като компонент от макроикономическата социална политика с цел да се намали неформалната икономика и да се попълват адекватно социалните фондове.

През 2003 г. минималната работна заплата (МРЗ) е много ниска - 110 лв. на месец, при огромен размер на неформалната икономика. До 2008 г. икономиката е във възход, а безработицата – ниска, посочи той. През този период увеличаването на МОД води до това, че много хора, работещи без договори, подписват контракти. В много случаи формалните възнаграждения в договорите се доближават до реалните. Тази система е изсветлила икономиката и е дала по-големи осигурителни права на работниците, отчита експертът.

През 2014 г. условията са различни, смятат работодателите. МРЗ и МОД са нараснали съответно с 209% и 169%, което надхвърля значително растежа на реалната икономика. Неформалната икономика е намаляла значително. Има възнаграждения, които са под минималните прагове. След 2009 г. икономиката ни е в стагнация, мотивират се работодателите - а имаме и много нисък икономически растеж, висока безработица и дефлация през последната година.

Според АИКБ, ако в тези условия се стигне до рязко повишаване на праговете, това ще е проблем за предприятията в регионите, където икономиката е слабо развита. Едно увеличаване на техните разходи, непридружено от увеличаване на приходите, ги изправя пред труден избор. Фирмата или трябва да затвори, или да съкращава работни места, или да се търси спасение в неформални практики, твърдят работодателите.

Те прогнозират, че е възможно хора на по-висока длъжност да бъдат понижени или работниците да минат на 4-часови трудови договори, вместо на 8-часови.

Ако има необосновано нарастване на МОД, може да има намаляване на заетостта и увеличаване на сивата икономика, посочват от АИКБ.

Каква да е новата система?

Работодателите искат МОД да са икономически обосновани и да се отчитат разликите между големината на фирмите и регионите, тъй като трудовият пазар в България е силно разслоен – например възнагражденията в София са близо два пъти по-високи, отколкото във Видин.

Освен това една добра система трябва да гарантира набирането на достатъчен ресурс за социалните фондове.

Конкретно работодателската организация предлага няколко варианта. Увеличаване на праговете в съответствие с производителността на труда е първият. Вторият вариант е МОД да растат съобразно нуждите на пенсионната система, а третият - комбиниран подход от първите два. Праговете да растат според прогнозни икономически величини е четвъртото предложение. Да се комбинират исторически и прогнозни данни е петият вариант.

Ако системата действаше сега, праговете би трябвало да се увеличат за 2015 г. в границите 0,6 – 3,5% при сегашните преговори, изчисляват от АИКБ.

Васил Велев предложи още регионите да бъдат разделени на три според средната работна заплата в тях - на бързо развиващи се, на региони със средни и с ниски доходи. „Договорените прагове да важат за регионите със средни доходи, за тези с високите доходи да се добавят 10%, а за регионите с ниски доходи – да се извадят 10%“, разясни предложението той.

Това не означава, че в по-бедните региони ще се събират по-малко осигуровки. Просто праговете там няма да нарастват със същото темпо и ще бъдат по-адекватни на ситуацията, смята той.

Спорът за минималната работна заплата

Предложението за промени на минималните осигурително доходи е напълно приложимо и за минималната работна заплата, смятат работодателите.

„Съвсем логично е социалното министерство да погледне на предложената система като възможност да се изчислява МРЗ“, заяви проф. Петранов.

„Изобщо е под въпрос дали трябва да има МРЗ. В 7 от 28-те страни в ЕС няма минимална заплата и статистиката сочи, че там безработицата е с 50% по-ниска, отколкото в останалите 21 страни“, заяви Васил Велев. Според него МРЗ също трябва да бъде договаряна или поне да се определя въз основа на данни за икономиката.

За да се въведе системата на АИКБ, не са необходими промени в законодателството, смятат представителите на бизнеса.

Междувременно от КНСБ изпратиха позицията си във връзка с предложението на АИКБ за минималните прагове.

Ръководството на КНСБ не приема предложението, тъй като то би довело до дискриминационно отношение към работниците и служителите, полагащи еднакъв труд в различните предприятия и региони, заявяват от синдиката.

Още бизнес новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
mimoza преди 9 години
spored men triabva da se vavede ili pochasovo zaplashtane -kakto e v europa ili zaplatite da sa v saotnoshenie1\5.ako minimalnata e 300lv maksimalnata da e-1500lv.vkl.i rabotodateliteda sa podchineni na tezi uslovia
21
1
 
2
 
! Отговори
до вешицата преди 9 години
Заплатата е такава ,каквато може да бъде - и 2000 лв да решат министрите като не са изкарани няма да ги има-
20
0
 
3
 
! Отговори
popov преди 9 години
Хубаво, съгласен съм,но има едно НО!След като сас закон господата предлагат диференциация на минималните прагове, то тогава и цената на стоките за отделните региони трябва да се регулира. Иначе се получава пълен абсурд, фонд работна заплата калкулирана в цената на стока произведена във Видин и София е двойна разлика, а пазарно цената е есна и съща. Стова искам да попитам милите ни контролни(без) контролни органи в държавата,кога ще почнат да разследват отделните фирмени браншове за свръх печалба, която в накой сектори надминава 300%. И защо след като официално производителността на труда н
19
2
 
3
 
! Отговори
Работодател4е преди 9 години
Значи, аз имам 3 ресторанта в София. На сервитьорките давам по 15 лв на смяна ( 12 часова ) + какъвто бакшиш си изкарат. На барманчетата давам по 40 лв ( 13 часова смяна ) без бакшиш. На миячките ( които са на по 60+ години ) не им знам имената дори, давам по 20 лв ( 12 часова смяна ). Всички тях ги осигурявам на минимална раб. заплата. Тамън се върнах от Малта, другата седмица летя за Лондон за 5-6 дни ( по работа ). Реалността = любовницата е факт. ВЕЩИЦАТА ПРАВИЛНО ВИКА МАЙ МАЙ :)
18
3
 
8
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 9 Г-н РАБОТОДАТЕЛЮ, защото подчинените Ви не си заработват заплатата, затова ли не можете да докажете произхода на личните си придобивки. Ако подчинените Ви не работят интересно откъде Ви са приходите. С какво си купувате и често сменяте джиповете си, поддържате любовници, много имоти, екзотични почивки и какви ли не изгъзици. ОТ РОБИТЕ КОИТО ВИ РАБОТЯТ А ВИЕ ГИ СМЯТАТЕ ЗА ***. НАБЛИЖАВА И ВАШЕТО ВРЕМЕ!!!!
17
1
 
7
 
! Отговори
Вещицата преди 9 години
ОСКАР ОУАИД казва: ПРОЩАВАЙТЕ НА ВРАГОВЕТЕ СИ, НО НЕ ГИ ЗАБРАВЯЙТЕ! НАДЯВАМ СЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА О БЕДНИ МИ НАРОДЕ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОСЪЗНАЕШ И ДА РЕШИШ КАКВО ЩЕ ПРАВИШ СЪС СЪДБАТА СИ!!!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Вещицата преди 9 години
ДЖОРДЖ БУШ младши казва: ВСИЧКИ СМЕ В КАНАВКАТА - САМО НЯКОИ ГЛЕДАТ НАГОРЕ!
15
0
 
6
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
и получавате разликата колко крадете от българския работник,който вие диви капиталисти с помощта на управляващите(25 години)и продажните синдикати ограбвате.Разбойници=комсомолски секретари=диви капиталисти=геноцид.Честито на всички българи.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До rabotodatelбягат, защото първо им търсят рушвети
13
0
 
2
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Фирмата или трябва да затвори, или да съкращава работни места, или да се търси спасение в неформални практики, твърдят работодателите.Затваряйте и без това от вас диви капиталисти нищо не става.Те прогнозират, че е възможно хора на по-висока длъжност да бъдат понижени или работниците да минат на 4-часови трудови договори, вместо на 8-часови.Договорите ще промените но работния ден си остава 10-12 часа.Икономическите показатели=БВП.Сега съпоставете БВП с минималната заплата във всички 21 стран
12
3
 
8
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
Константин Иречек КАЗВА: Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.Г-дин Работодателю, ти си от НЕБЛАГОДАРНИЦИТЕ!
11
0
 
0
 
! Отговори
fr преди 9 години
fix min bg zaplata?!fix min bg 20%DDS?!fix min eu out?!
10
0
 
8
 
! Отговори
Вещицата преди 9 години
До 9 Да ти отговоря ли, защото тях мафиотите от върхушката иска да ги изработи, така както Вие гадни неосъзнали се алчни работодатели изработвате подчинените се. ФАКТ - ДОКАЗАНО Е!!!! ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛРЕДНЕ! Боже опази БЪЛГАРИЯ.
9
6
 
4
 
! Отговори
rabotodatel преди 9 години
Освен да се иска заплатата трябва и да се изкара. Преди да плуете си задайте защо чуждите инвеститори масово напускат.
8
2
 
6
 
! Отговори
Срамота преди 9 години
"Работодател" в *** е синоним на "поробител"! Хората работят като скотове, а няма Държава, да не говорим за продажни жалки синдикати, които да ги защитят!
7
1
 
10
 
! Отговори
милена преди 9 години
При сега действащата система за минимални осигурителни прагове - работодателите преназначават персонала си на длъжности, които са с по-ниски осигурителни прагове. На практика върша повече работа, защото непрекъснато трябва да се върши това и онова, персонала е крайно намален. В крайна сметка- бог високо, цар далеко- синдикатите ги няма никакви. Работа колкото искаш, стрес да не говорим, а от 2008 г. няма никакво увеличение на заплатите.
6
0
 
3
 
! Отговори
Варна преди 9 години
И тези ни са много , ако ме питате мен... Ние можем с по 100 евро на месец , няма проблем , давайте...
5
0
 
18
 
! Отговори
вЕЩИЦАТА преди 9 години
КК ДА ПРОДЪЛЖА - ТИЯ ТЪПОУМНИ РАБОТОДАТЕЛИ ЗА НАЙ-НИСКА ПОЗИЦИЯ В ОБЯВИТЕ ЗА РАБОТА ВЕЧЕ ИЗИСКВАТ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, ДА ВЛАДЕЕШ АНГЛИЙСКИ ПЕРФЕКТНО ИТ.Н.ВИДЯЛА ЖАБАТА, ЧЕ ПОДКОВАВАТ ВОЛА И ТЯ СИ ВДИГНАЛА КРАКА.
4
0
 
15
 
! Отговори
Вещицата преди 9 години
До КК КАКВО ЗНАЧИ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА. ТА ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ, ТИЯ АЛЧНИ И МАЗНИ РАБОТОДАТЕЛИ - НА ДОГОВОРЕНА ЗАПЛАТА. ТА ТЕ ЩЕ ТИ ПРЕДЛОЖАТ ДОГОВОРЕНА 150,00 ЛВ И АКО ИСКАШ ЗАПОЧВАЙ РАБОТА , АКО НЕ ИСКАШ НЕ. ТИЯ НЯМАТ КАПКА МИЛОСТ КЪМ ПОДЧИНЕНИТЕ СИ, ТИЯ *** В ПОТУРИ, КОИТО ДО СЕГА СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА ОТ ФАЛШИВАТА ПОЛИТИКА НА ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА И СТАНАХА НЕДОСЕГАЕМИ. ТА ТЕ ПОДЧИНЕНИТЕ СИ ГИ НЕ СМЯТАТ ЗА ХОРА. ПОГЛЕДНЕТЕ В САЙТОВЕТЕ ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА РАБОТА.
3
0
 
10
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
"Рязкото вдигане на праговете може да увеличи сивата икономика."Е нали искахме да се води подсъдимо не плащането на осигуровки и да влизат в затвора измамниците работодатели . Ама никой в парламента не го одобри .Всички са измамници .

Спонсорирани публикации