Цената на хляба скача заради ръста на тока, въпросът е с колко

Прогнозират и увеличение на сивия сектор в бранша
133
Цената на хляба скача заради ръста на тока, въпросът е с колко
Снимка: архив, БулФото

Огромен ще бъде отзвукът от увеличението на цената на тока в хлебопроизводството и сладкарството, заяви пред Dnes.bg Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите й готвеният от ДКЕВР ръст на електроенергията с до 10% от 1 октомври ще увеличи цената на брашното, защото мелниците работят на ток. Търговците също ще увеличат своите енергийни разходи и ще разпределят това увеличение върху всеки продукт, който продават – не само върху хляба.

Хлебопроизводството пък, което работи с много енергоемки технологии, ползва по-голямо количество енергия в зимните месеци.

Така по думите й увеличението се натрупва, но няма ясни критерии по каква логика се прави. „По света има въведена формула за прозрачност по веригата зърно - брашно - хляб - 1:2:4. Тази логика се спазва в първите два пункта, но последният пункт за цената на хляба не се спазва, защото сивият сектор е огромен и той определя цената при договаряне в търговските вериги и обекти“, обясни Кукушева.

Тя даде и пример, че сивият сектор се е увеличил с това, че според данни на националната статистика се понижава потреблението на хляб в България. Реално обаче производителите на хляб са увеличили своето производство, тоест потреблението на хляб расте, но сивият сектор се увеличава – по-малко се продава на светло, заяви Кукушева.

По думите й с ръста на цената на тока реалният сектор няма особени алтернативи. Малките стопански потребители, които не играят пряко на енергийния пазар, нямат друг изход освен да крият част от своята продукция или изцяло да минат в сферата на сивата икономика, ако искат самите те да могат да си купят хляба, изтъкна тя.

Според Кукушева най-вероятно никой няма да разбере с колко се е покачила доставната цена на хляба, но ще има корекция в крайната цена, защото и търговците имат разходи. Даже и без увеличение на доставната цена те ще се опитат при всички положения да покачат крайната цена към потребителите, заяви тя.

Според Кукушева колегите им в Европа не се впечатляват от цената на енергията, защото тя е ясна за година напред. „Там не се влиза в някакъв екшън през три месеца“, заяви тя, визирайки възможността у нас цената на тока да се променя на тримесечие.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев пък не очаква фалити на фирми или сериозен скок на цените на стоките, защото според него нормалните пазарни механизми ще го удържат.

Все пак той посочи, че всичко зависи от дела на електроенергията в себестойността на продукта и че малките стопански потребители, които са на регулирания пазар, ще бъдат засегнати от ръста на цената на тока.

Според него най-важно за всички фирми е да имат надеждни източници на енергия.

„В тази система трябва да има прогнозируемост и предвидимост, да се правят инвестиции и всяко нещо, включително цената на тока, трябва да струва толкова, колкото струва“, изтъкна зам.-председателят на БСК.

По думите му регулаторът определя цената, но не трябва да се прехвърлят тежести от едни потребители на други, а ролята на ДКЕВР е да предпазва не само от необосновано високи цени, но и от друга злоупотреба – да се влошава качеството на услугата при една и съща цена.

По отношение на големите енергийни потребители той заяви, че цената на тока за тях на свободния пазар е една от най-високите в Европа и това води до загуба на конкурентоспособност.

Стига се до абсурдното положение, че изнасяме ток на по-ниска цена за конкуренцията, обясни Камен Колев.

Той беше категоричен обаче, че не може безкрайно да се поддържа ниска цена на тока с аргумента, че тя е непосилна и да се води социална политика чрез цените, а е необходимо държавата да подкрепя тези, които не могат да плащат тази цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По принцип не ме кефи увеличаването на тока. Но помислете си 10% на една средна месечна сметка от 50 лв са 5 лв. А с колко е логично да поскъпне хляба? 10% (10-20 ст.)? Според мен това е чисто политическо разлайване на кучетата, за да има какво да се подобри... Какво стана при поскъпването на цигарите? Нищо! Кервана си върви... Проблема е за хората които ядат само хляб и кисело мляко... Така тормозите бедния човечец, господа електричари...
88
0
 
6
 
! Отговори
fred13 преди 9 години
Няма ли кой да каже Спираме да плащаме тока ... !!!Господа управляващи Заплатите не са ли замразени и не следва ли да бъдат увеличени или това вас не Ви касае ?Кога тока ще се обвърже с работната заплата ?
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народе?!
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
увеличение на тока се очаквало с 18%.а народа като се изсипа по уличите че умира от глад и студ,намалението на тока става с 0,04%
85
0
 
8
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Спокойно, хлябът нямя да поскъпне,защото житото ние демократите започваме да го мелим на дядовите ни водни мелници,дето комунистите в 1947 година им ги конфискуваха, а ние през 1989 година си ги взехме тъпкано от *** и сега ще ги ползваме за обещаното от нас ,,благо,,за българския *** народ.
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина има намаление на цената на дребно на пшеницата.Миналата реколта я купувах от фабрика за фуражи за кокошките по 40ст.на килограм,а тази реколта ми я продават по 30ст.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомняте ли си когато преди 4-5 години пшеницата се изкупуваше около 45 - 50 ст. и цената на хляба си беше пак толкова. Тази година пшеницата я изкупиха по 25 - 26 стотинки и сега новата цена на тока още не е ясна искат увеличение на цената на хляба. Производителят продава пшеница по 26 стотинки, купуваме хляб 650 грама за 80 стотинки. Сметнете нормата на печалбата на нашият гръб и у кого остава.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оня ден четох,че полицаите във Варна заловили някакво момче с 5 грама трева в малкото му джобче на якето,а хилядите сиви фурни за хляб са невидими и неуловими,защо ли?
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де,ми когатонамалиха цената на тока,защо не намалихаи цената на хляба хлебопроизводителите?!И не само те!
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То се видя че не можем да живеем при демокрация
79
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да идва Волен на власт, на другите сме ом духали супата.
78
0
 
4
 
! Отговори
Хлеботачо Чорбаджийс преди 9 години
Че кой ти купува това подобие на хляб от магазинната мрежа. Пишете без да мислите. Пазара определя цената. Но не пазара на продукта, а пазара на търсенето. Кога ще го проумеят журналята
77
0
 
10
 
! Отговори
За хлябя преди 9 години
Хлябът у нас се продава в момента на пъти по-скъпо. Производителите на хляб се роят повече пъти отколкото частните болници, които са с цел източване пари от НЗОК, и целите им се осъществяват, понеже приетите закони са от техните хора. Та за хляба сегашната цена е не-реална, а многократно повишена. Няма държава и така ще продължи, докато ножа опре на кокал. А това стане ли да си му мислят не крадците, а техните синове и внуци останали в България. Това е факт от историята ни.Може би Хърсов ще помо
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да ми триете коментарите, то се вижда кой живее на гърба на другия и само се плоди като въшки.... парите, които отиват за социални и други помощи са милиарди и не отиват при нашите баби и дядовци, работили по 30-40 години...
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И с колко ще "скочи", господа журналисти при 10% повишение ? Не може да е повече от 2 %,ако смятаме както трябва! Подгрявате в интерес на търговците или????
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помислете добре за кой и какво да гласувате на 05.10., братя българи!
73
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1.Българското население намаля под 7 милиона, колкото е било през 1947 г. 2.Броят на новородените бебета е спаднал за последните две години със 17,5%. 3.По смъртност на населението (14,32) България зае първо място в Европа. 4.Вече имаме 183 напълно обезлюдени села-фантоми. 5.В 1398 градове и села (26,2% от всички селища) етническите българи вече са малцинство 6.България е европейски шампион по безработица (официална 11%, реална 25%).Прочети още на: dnes.bg/za-da-se-razbir
72
0
 
14
 
! Отговори
Soldier of Fortune преди 9 години
С протести не става.Време е да затрещят оръжия и бомби.Да избием всички *** от последните 25 г!!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
atakaaaaaa nestiga potopa ami toka i hliaba uveli4avat.drugo kvo mainatsi shte uveli4at ti nekadarnici
70
2
 
15
 
! Отговори
POP преди 9 години
БЛАГОДАРЯ ТИ *** ОТ БАНКЯ, БОГ ДА ТЕ УБИЕ