6,7% е ръстът в туризма за първите 7 месеца на 2014 г.

Зам.-министър: Той генерира за година 3,2 млрд. евро към БВП
Обновена: 19 сеп 2014 14:04 | 19 сеп 2014 12:43, Екип на Черно море
2
6,7% е ръстът в туризма за първите 7 месеца на 2014 г.
Архив: Булфото

България бележи 6.7% ръст в посещенията от туристи за първите 7 месеца на 2014 година. Това каза днес във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, съобщи Информационна агенция "Черно море“.

Въпреки че тази година беше най-лошата от климатична гледна точка от много време насам, нашите показатели са положителни за разлика от други държави в Европа, добави Ботев.

Много хора бяха на мнение, че ще има огромен срив при гостите от Русия и Украйна, но това не се случи. При украинците спадът е едва с 4.6 %, докато при руснаците имаме ръст в броя на посещенията им с 1.7%, съобщи зам.-министърът.

Ръстът при руснаците се дължи на отношението на българските власти и хотелиерите към тях по време на масовите фалити на руски туроператорски фирми, твърдят експерти. Докато в други държави гостите са имали проблеми при фалит, то у нас са създадени условия туристите да се чувстват комфортно.

Туризмът генерира за година 3.2 милиарда евро към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това е само директният принос на отрасъла, индиректният се равнява на 5.5 милиарда евро, отчете Ботев.
Според него е проблем, че не рекламираме достатъчно туристическите си обекти. Нашият рекламен бюджет се равнява едва на 5% от този на Кипър, допълни той.

Той съобщи още, че се разработват маршрути за религиозен и исторически туризъм специално за гостите от Русия, които посещават България. За разработването на религиозните маршрути ще помогне и Светият Синод, допълни Ботев.

По думите му историческите маршрути ще бъдат свързани основно с Руско-турската освободителна война, към която руснаците проявявали особен интерес.В момента осем процента от чужденците, които идват в страната ни, посочват, че основната им цел е културно-историческият туризъм, допълни Ботев. Той уточни, че с такива интереси най-много са гостите от Австрия, Франция, Италия.

Най-посещаваният обект е Рилският манастир.

Днес във Варна заместник-министърът откри Седмия Черноморски форум, който е посветен на историко-археологическия туризъм, на който се представят общини от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нали имаше спад от 20%,после стана 12%,после 10%,после имало спад на нощувките обаче с 3,4% ама приходите били по-високи,кризата между УКРАЙНА и РУСИЯ ,дъждовете не знам си още какво им дойдоха дюшеш на някои гръмогласни хотелиери да обявят едва ли не фалит и веднагически екоталибаните и аристократите оср..ха форумите "презастрояване,мизерия,пияници,дрога,секс,лошо обслужване" Одете се гръмнете,дори и да има спад в морския туризъм има ръст по принцип а хора живеят не само по морето
1
0
 
1
 
! Отговори
драган бранимиров преди 9 години
Румен Драганов каза - 10% по-малко туристи за тая година!?