Поскъпването на тока с 10% не решава проблемите на енергетиката

Тасев: Нужна е политика на икономии и намаляване на потреблението
19 сеп 2014 21:55, Екип на Investor.bg
11
Поскъпването на тока с 10% не решава проблемите на енергетиката
Снимка: www.freeimages.com

Цената на електричеството ще се повиши от 1 октомври, официално потвърди новото ръководство на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Днес вече стана ясно, че средният скок на цената ще е 9,79%

Преди да стане ясен точният процент на увеличението, Investor.bg се допита до експерти достатъчно ли ще е то, за да бъде спасена енергетиката.

Атанас Тасев: Дефицитите в системата надхвърлят 1 млрд. лева годишно

Увеличението на цената на тока, ако е отнесено само до битовите потребители, ще донесе допълнителни 200 млн. лева в системата и това не може да балансира изцяло дефицитите в системата, които надхвърлят 1 млрд. лева годишно, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Важно е също така и накъде ще бъдат насочени тези средства, обясни още той и допълни, че с увеличението трябва да бъдат компенсирани основно дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК).

Всички трябва да са съпричастни за спасяването на сектора, включително и потребителите, категоричен беше експертът. По думите му трябва да се започне политика на икономии и намаляване на потреблението. Нужни са инвестиции за намаляване на енергийния интензитет на икономиката, но също така и за саниране на жилищата и покупката на нови, енергоспестяващи уреди, обясни Тасев.

Конкретното увеличение обаче трябва да премине през обществено обсъждане, а след окончателното решение на ДКЕВР има и 14-дневен срок за обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

„ВАС е основният орган, който защитава интересите на гражданите от произвола на държавните институции и може да бъде сезиран и от група граждани, които са страна в случая“, допълни той.

Според него кризата е извела на улицата хората, които протестираха срещу високата цена на тока. От 2009 - 2010 година досега токът е поскъпнал 2,5 пъти, но преди да започне кризата, никой не е протестирал.

Причината за „дупката“ в сектора са дългосрочните договори с „американските“ централи и за изкупуване на „зелена“ енергия, коментира още той. Договорите на тези централи обаче са сключени в съзвучие със законодателството. Затова и от ДКЕВР поискаха помощ от Европейската комисия за разрешаването на казуса.

Според Тасев ЕК може да допусне държавна помощ за централите, защото Брюксел защитава и двете страни – и държавата, и инвеститорите. В този случай може да се окаже, че намалената цена на изкупуваната енергия ще бъде компенсирана със средства от държавния бюджет.

Експертът посочи, че това ще бъде цената на неправилните ценови политики в сектора, водени досега. Според него съставът на ДКЕВР винаги е бил експертен и професионален, но натискът отвън е бил голям. Още по време на правителството на Борисов са създадени такива очаквания, че ако регулаторът вземе правилно решение (т.е. да повиши цената на тока - бел. ред.), това е щяло да доведе до оставката на правителството. „Затова и правителството на Пламен Орешарски не повиши цената, а напротив – я намали“.

Мненията по темата на експертите от Българския енергиен форум (БЕФ) Христо Казанджиев и Иван Хиновски може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: токексперти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Калаашников преди 9 години
А ще има ли смелост новото правителството да се изправи срещу политическата и икономическата мафия, олигархията и монополите, или пак бедният и изстрадал народ ще плаща за всичките, натрупани с години, кражби и далавери в системата? Аз съм за реформа в енергийния сектор, но за такава реформа, която ще доведе до справедливо и пазарно ценообразуване на ел. енергията, а не до "регулирано" от държавата такова, което обслужва интересите на шепа мафиоти и крадци. Постоянното увеличаване на стойността на ел. енергията се прави с цел покриването на загуби на НЕК, натрупани вследствие на непазарни дого
7
0
 
5
 
! Отговори
Тасев Кумоне гадно преди 9 години
Тасев ,защо заблуждаваш хората ,защо не кажеш истината ,че всички крадат от НЕК щом се докопат до властта дори и ти!! Плащаме кражбите на Ромите в енергетиката от 2000г. ,плащаме за кражбите на Ковачки да може да докарва контролиран вот на БСП и Христозов+ Боян Бероев(Боев).Плащаме за Цанков камък дето го изгражда хидроинженера Доган и негови фирми. Плащаме за загубите на Кремиковци 200мил. Плащаме загубите на БДЖ 400мил. и всичко това събрано ,заради некадърно управление на БКП-БСП.
6
2
 
3
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Истината е, че трябва да се "задвижи" икономиката. Тогава и индустрията ще потребява повече, а гражданите ще имат средства да си плащат сметките, но и за енергоспестяващи мерки.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повишаването на цената на тока при сегашните заплати и пенсии е немислимо. Само хора, които виждат пред очите си само пари могат да не усещат напрежението. Днес пред мен жена на средна възраст си купи 100 г. месо за готвене. Продавачката и сложи 1 парченце, а другото отряза наполовина. На този ли народ посегнахте с 10%???
4
1
 
8
 
! Отговори
ПИТАМ преди 9 години
ЗАЩО НЕ РЕДУЦИРАТЕ ЕНЕРГИЙНИНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ/БЮРОКРАЦИЯ И НЕЙНИТЕ БАСНОСЛОВНИ ЗАПЛАТИ ПЛЮС БОНУСИ БЕЗКРАЙ??? ЗАЩО НЕ РЕШИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ С КРАЖБИТЕ НА ТОК ОТ МАНГУЛИ И ПИШМАН БИЗНЕСМЕНИ, А НИ ГИ КАЛКУЛИРАТЕ В СМЕТКАТА И НАСТОЯВАТЕ ДА СМЕ СЪПРИЧАСТНИ, НО С КОГО??? И ЗАЩО НЯМА ФОТОВОЛТАИЦИ ПО ПОКРИВИТЕ НИ, КОИТО ОТ ЧАСТИ ДА ОБЛЕКЧАТ КОНКУРЕНТНО ЦЕНАТА НА ЗЕЛЕНАТА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ??? ИЛИ ВИ Е НАЙ- УДОБНО ДА НИ КРАДЕТЕ БЕЗОГЛЕДНО И БРУТАЛНО?
3
1
 
7
 
! Отговори
Клиент преди 9 години
А заплатите на енергетиците...с колко?Скоро наблюдавах сватба на радневски тецаджии.Такова нещо може да се види само в...Холивуд!?
2
0
 
17
 
! Отговори
нелогично е преди 9 години
Няма логика да фалира дружество, което продава самО енергия на цяла една страна. Купува тази енергия на по-ниска цена; продава я на по-висока и е на загуба. Няма логика. Един ром с трети клас, ако го ръководи, ще е на печалба това дружество. СРАМ !!!
1
0
 
26
 
! Отговори
избирател преди 9 години
спрете ни токаняма ток-няма проблем