Баку ще участва в разширението на хранилището в Чирен

Споразумяхме се за по-ранни доставки на азерски газ до България
Обновена: 20 сеп 2014 18:57 | 20 сеп 2014 18:53, Миглена Иванова
69
Баку ще участва в разширението на хранилището в Чирен
Хранилището в Чирен. Снимка: архив, БулФото

Азербайджан ще участва в разширението на газохранилището в Чирен, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката и енергетиката, изпратено до медиите.

Още по темата
Операторът на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз" е подписал днес меморандум за разбирателство с държавната нефтена и газова компания на Азербайджан SOCAR за проучване възможностите за съвместно развитие на проекта за разширение на газовото хранилище в Чирен, посочва се в съобщението.

SOCAR и "Булгаргаз" пък са подписали писмо за намерение за стартиране на преговори за проучване на възможностите за осъществяване на по-ранни доставки на определени количества природен газ за България от 2017 г. Предвижда се те да се осъществяват по новата системна газова връзка с Гърция, която се планира да заработи през 2016 г.

Ще бъдат разгледани и възможностите за осъществяване на доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция, посочват от министерството.

За разширяването на газовото хранилище в Чирен се говори от години. Азербайджан декларира интереса си към този проект пред предшественика на сегашния икономически министър Васил Щонов – Драгомир Стойнев.

"Булгартрансгаз" прави опити за разширяване на Чирен от няколко години, след като страната ни беше тежко засегната от газовата криза в началото на 2009 г. Тогава заради спор за цената на синьото гориво между Украйна и Русия бяха спрени транзитните доставки на руски газ за Европа.

“Тройната коалиция” подготви плановете за разширяването на газохранилището с пари от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). През 2011 г. тръгна и търг за нов сондаж в Чирен, като очакванията бяха строителните работи да приключат за по-малко от година. Проектът обаче така и не беше изпълнен, а същият сондаж е заложен за изпълнение в програмата на оператора на газопреносната мрежа в срок до 2016 г.

Страната ни се надяваше проектът за разширяването на газохранилището в Чирен да получи европейско финансиране по линия на специалния механизъм “Свързана Европа”, който предвижда и пари за енергийна инфраструктура, освен жп и водни проекти.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще го надувате ли ?
57
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопAmi, ne vski e durven souvenir ot tri bukvi, i ne zjivee v murljav boklujchiv selski dvor okolo Sofija, ta zjena mu da mu e otglefala domatki, za da mozje toj s kef da se nashljoka sus smurdliva domashnjarka. A ako si mislish, che na "pazara" produktite sa bulgarski - ili imash nuzjda ot 10 dioptra, ili ot nos. Vsichko e ot "borsata", kudeto hitretsite na edro sa dovlekli braka ot Gurtsija i Makedonija. Tuk-tam bulgarskite proizvoditeli, prodavat pochti ili sushtoto na besni tseni.
56
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До @@@@@@@@@@@@@@@@Отдавна не пазарувам плодове и зеленчуци на пазара.Има достатъчно на пазара, или директно от производителя.Вкусни, български, с перфектно качество, БЕЗ ОПАШКИ и леки сбивания ЗА ТЯХ (КАТО по любимото ти Тошово време).Така че стига с пропагандата рано рано сабален.
55
5
 
20
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До @@@@@@@@@@@@@@@@Осъзнавате ли колко сме западнали, щом не можем и продукти за традиционната шопска салата да си произведем?!-------------- Ами защо не си произведеш, аз нямам проблем с шопска салата от вносни продукти. Ако искаш български доматки, *** на пазара, а не "на магазина". Ама ти може би се катериш на покрива "на магазина", знам ли те къф провинциял си щом не влизаш В МАГАЗИНА, а ходиш по него.
54
5
 
24
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Русофили, русофоби, деца на демокрацията, защо ни е този газ, като държавицата ни умира?!Впрочем защо още лаете един срещу друг, като положението ни е плачевно?!Отивам аз на магазина да си купя краставици и домати за салатка и какво да видя - произход от Турция , Гърция, Испания, Полша, Македония....Осъзнавате ли колко сме западнали, щом не можем и продукти за традиционната шопска салата да си произведем?! За другите неща да не говорим?! А вие продължавате да лаете един срещу друг........
53
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EURO 1 = 50 РУБЛЬ
52
3
 
21
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До енергетикГледай да не си светиш и топлиш със стара газена лампа.
51
3
 
19
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До ЧИЧО САМА имаш ли пари за друга?
50
3
 
21
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименСтаваш смешен, ако ги имаше щяха да направят газопровод Набуко ама как да извадят от опера газ?
49
4
 
21
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Сигурно ще го разпъват с крикове и ще го пълним с въздух.
48
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да , но не !Без Иран , този газопровод не може да се напълни ! А на толкова много хора им се иска Южен поток да минава през Турция , и тогава няма да има проблем !Но през България - Не ! Не ! Не !
47
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко ли още президенти ще договарят азерски газ????
46
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
старшинките къде се покриха бре?Някак си е празно и пусто без тях.А как кротко си цъкаха минусите...Да не е свършило папото?
45
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тъкмо бях почнал да им вярвам и те изчезнаха...
44
5
 
24
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Haha, da, sqkash nqkakva skuchna e temata bez oneq naludnichavite :D Osven nie da pochneme za nachalo CY sreshtu F16 pak te shte se vkliu4at avtomatichnO :D
43
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
без копейкаджийте е скучно,няма кой да цъка минуси, и да разяснява какви оръжия къде и как се използват
42
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до pl__amen7 държави с нетърпение чакат да напълнят тръбата, като става въпрос за пари, никой не бягха :)
41
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
varg,сподели някое компетентно мнение.Липсваш на всички ни.
40
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде е ТОДОР ХРИСТОВ ?липсва ми тоя лузър
39
8
 
35
 
! Отговори
ЧИЧО САМ преди 9 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ руска газ.Да си я пият с крива краставичка.

Спонсорирани публикации