Бранимир Ботев опроверга мрачните прогнози за туризма

Трябва да се мисли по-стратегически, зове зам.-министърът
21 сеп 2014 14:43, Красимир Ангелов
6
Бранимир Ботев опроверга мрачните прогнози за туризма
Снимка: Булфото

Зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев опроверга мрачните прогнози за туризма. Пред БНТ той отчете ръст на туристите през летния сезон като цяло за страната и подчерта, че националната статистика регистрира увеличение на приходите от туризъм и на броя на посетителите, въпреки оплакванията на туроператори и хотелиери.

Ботев цитира данни на Българската народна банка (БНБ), според които до юни туризмът е донесъл над 1,74 млрд. евро. От десетте ключови, генериращи туристи в България дестинации, спад на посетителите е отчетен само от Украйна и Великобритания, допълни той.

Намалението на украинските туристи е само 4,6%, а не 30-35%, каквито прогнози се тиражираха, обясни Ботев. Британските туристи, по думите на зам.-министъра, били по-активни през зимния сезон.

Ботев отчете като успех за туризма диверсификацията на пазарите, на които присъства България като туристическа дестинация. Той подчерта, че от близо 4,5-те млн. туристи, които са посетили страната ни тази година, над 2,4 млн. души са от държави от Европейския съюз (ЕС), т. е. трендът се обръща и страната ни не е чак толкова зависима от руските туристи.

Същевременно зам.-министърът посочи, че руските туристи, посетили България, са се увеличили с 1,7% тази година, т. е. посещенията се запазват относително стабилни, докато Москва предупреди за спад на пътуванията в чужбина с около 30 на сто заради срива на рублата на валутните пазари.

Ботев все пак призна, че заради срива на рублата е имало проблеми при подготовката на пакетите за руските и украинските туристи. Отслабените валути са ограничили и възможността на посетителите от Украйна и Русия откъм период на престой.

Бранимир Ботев каза още, че политиците осъзнават, че трябва да се мисли по-стратегически по отношение на туризма и да се работи за отстраняването на грешките, допуснати в миналото. Той изтъкна, че България е една от малкото държави по света, които разполагат със синергия от основните туристически продукти – море, планина, минерални води, културно-историческо наследство и екотуризъм, което има потенциал да генерира още повече посетители.

Зам.-министърът каза още, че се очаква силен ръст на турските туристи в България, след като тръгнаха полетите Варна-Истанбул-Варна. Предвижда се летището във Варна да се превърне и в своеобразен хъб за полети през Истанбул до други дестинации в Европа. Благодарение на връзката с Истанбул Ботев посочи, че се е засилило присъствието на богати туристи от Близкия Изток, Китай и други азиатски страни и те ще продължат да идват у нас.

Пускането на магистрала Марица пък според него изключително ще облагодетелства курорта “Пампорово” заради интереса на турските туристи към българските зимни курорти. Над четвърт милион души от Турция са посетили нашите зимни курорти, което представлява ръст от 61%, каза той.

Ботев подчерта още, че трябва да се мисли и за стратегия за развитие на целия Пловдивски регион, не само на Пампорово, както и на Розовата долина, заради потенциала за привличане на посетители от Турция.

Бранимир Ботев очаква и сериозен ръст на туристите от Китай. В момента се работи по маршрути, предназначени специално за китайски туристи. За следващата година се очаква около 40 хил. китайци да посетят България, като до няколко години броят им може да нарасне до 200-500 хил. души, коментира той.

Обмислят се и специални дестинации за руските туристи, които се интересуват от религиозен и поклоннически туризъм, допълни зам.-министърът.

Круизният туризъм също се превръща във все по-сериозно перо за България. Над 50 хил. души са посетили страната ни, влизайки през пристанищата във Варна и Бургас, като те са привлечени от културно-историческото наследство в страните, които посещават.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдатела преди 9 години
Данните на тоз бюрократ са за юни. На летище Бургас,от където влизат 70% от туристите през юли и особенно през август имаше по 30-40 отменени полета седмично от Русия и Украйна. За справка всичките полети са около 550, мойете сами да си направите сметката.Големия проблем идва че 20 руски туроператора ги фалираха и сега нащи хотелиери си търсят парите от вятъра. За зимата и следващото лято на държавните служители е забранено да почиват у нас.Още 30-40%.Ами голем глад иде другари русофоби!
5
0
 
2
 
! Отговори
нагьл льжец преди 9 години
ТОЯ ЛЬЖЕЦ СИ Е СЛОЖИЛ РОЗОВИТЕ ОЧИЛА. ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА Е От ЧЕРНА ПО ЧЕРНА . ВЕЧЕ ТРИМА ЧУЖДЕНЦИ ИЗГУБИХА ЖИВОТА СИ НА ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ ПРИ ОСОБЕНО СЪМНИТЕЛНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА. КРАЖБИ ПО МОЛОВЕТЕ АВТОБУСИТЕ НА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ И ПО УЛИЦИТЕ!?!?!?!? КРАДЛИВИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-НАГЛИ И ОТБЛЬСКВАТ ТУРИСТИТЕ. БЬЛГАРИТЕ СЪЩО НЕ ИДВАТ ПО НАЩО ЧЕРНОМОРИЕ А БЯГАТ В ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ- ЗАЩО ЛЬЖЕЦО. ЦЯЛО ЛЯТО КЬОРАВ СОФИЯНЕЦ НЯМАШЕ В ВАРНА. НАВСЯКЪДЕ МРЪСОТИЯ И ДУПКИ ПО РУМЪНЦИТЕ И ТЕ СЕ НАСОЧИХА КЬм ГЪРЦИЯ.!
4
1
 
2
 
! Отговори
Rattrack преди 9 години
Г-н Ботев пак е прекалил с хапчетата. След такъв катастрофален сезон да дрънкаш подобни глупости?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дай цимент, дай вар !Дай тухли.....Това е нужно на туризЪма ни.
2
0
 
2
 
! Отговори
ванко1 преди 9 години
Ботев,стига си чел стари анализи! Покажи как стоят нещата след август 2014...Едно и също повтаряш цяла година и за пет лева работа не си свършил за туризма! Ще се радвам г-н Ботев, след месец да те няма вече в туризма.
1
0
 
4
 
! Отговори
АН преди 9 години
КЪДЕ ВИДЯ ДР ТУРИСТИ ОСВЕН РУСНАЦИ ЗАМИНАХА И МАГАЗИНИ ПРАЗНИ НИКОЙ НЕ КУПУВА ТОЙ МАЙ НЕ ЗНАЕ НИЩО ЗА ТУРИЗМА