Подписват договорите за ремонт на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй

Димитър Ангелов: Продължаването на живота им е национална задача
Обновена: 21 сеп 2014 12:12 | 21 сеп 2014 12:11, Миглена Иванова
31
Подписват договорите за ремонт на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй
Снимка: Булфото, архив

 До края на месеца се очаква да бъдат подписани договорите за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, която цели удължаването на живота на двата реактора. Това съобщи пред БНР новият директор на ядрената централа Димитър Ангелов.

Припомняме, че предишният директор – Иван Генов, беше отстранен преди няколко дни. Според Генов формалният мотив за това е намаляването на състава на борда на директорите.

Още по темата

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” има разрешение да работи до октомври 2017 г., а разрешението за шести изтича през 2021 г.

Ангелов посочи, че ако договорът за ремонтите се сключи до края на месеца, изпълнението ще приключи към края на 2016 г. “Така че като срок вече отвсякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса”, коментира той.

Той определи продължаването на живота на двата блока като “национална задача” и обещава да ускори процеса. “Колкото повече се отлага договарянето и несключването на договора, толкова повече се отлага и изпълнението на задачата”, посочи той.

Бившият директор на централата Йордан Йорданов също подчерта, че договорът трябва да бъде подписан максимално бързо, защото изграждането на новия реактор е дълъг процес.

Димитър Ангелов коментира, че ядрената централа има много важно място в енергетиката и е необходимо да се правят постоянни инвестиции, за да бъде тя сред най-добрите в света и да се експлоатира безопасно.

Той коментира, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) очаква от него да подобри ефективността и резултатите от работата на АЕЦ “Козлодуй”.

Що се отнася до смяната на директорите, Ангелов поясни, че не е наясно с причините за честите промени, но изтъкна, че няма партийна принадлежност, отношения към партии и контакти с партийни организации. Той посочи, и че не планира кадрови промени.

Ангелов подчерта и че подкрепя изграждането на 7-ми блок, но решението не е в неговите компетенции.

Още икономически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Митко преди 9 години
Изобщо не е лоша идеята за фотоволтаик на покрива /или в двора/.Отдавна си мечтая за това,но са все още скъпички.15 бона за 5 киловата.И тогава ще ползвам ток от ерп-тата само когато е тъмно,изтощили са ми се акумулаторите или ми трябва по-голяма мощност.Тогава търговските агенти на ерп-тата ще ми звънят всеки ден с примамливи оферти /като мобилните и кабелните оператори/.Или ще идват на вратата да ми се кланят.А това колко разбирам от енергетика-енергетик съм.Густо,майна...
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a samo tia reaktori li ostanaxa be predateli .....5 6 dara bara.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако закриват АЕЦ Белене, тогава ГЕРБ по-добре да закрият и АЕЦ Козлодуй вместо хората да плащат за скъп ремонт. Всеки ще си купува малко ВЕИ на покрива и не му трябва ЕРП, жици и АЕЦ.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щурофонЗа вносен петрол България харчи близо 4 милиарда евро на година. Смятай кой печели и кой губи от внесените коли от ЕС. В същото време БДЖ се закрива.
9
2
 
4
 
! Отговори
ликвидация преди 9 години
Заводите бяха затворени и разграбени, а хората избягаха от България и потреблението катастрофира. Ще трябва да се закрият почти всички стари централи, а за нови не знам кога ще се правят.
8
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 години
Отново ще го напиша ама и пак ме плюите.Та Белене беше почти готов беше платен и 1 реактор сега няма дори,няма я и спецелизирана тежка техника за тези особени конструкции,за специалния кран съм чувал,че е в Канада,та толквоа години хапане и лъжене,а до сега да я бяха довършили на етап 2 реактора както трява да са 1000МВ а не както Бойко си мисли 1 в Козлодуй,това е едното другото е,че района щеше да живне и много хора да запоянат работа там,ама уви Белене е за руски реактори а САЩ не иска това.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ ще ги спрат както АЕЦ Белене понеже са руски.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАве *** "след 89 лошите руснаци вече не приемат радиоактивни отпадъци. Приемат само за преработка в по-ниско радиоактивни след което го връщат. Ама нали ти плащат с рубли за коментар!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Така че като срок вече отвсякъде сме притиснати..."Има време, има време, опааа... чакай, сроковете вече ни притискат :) Да *** и глупаците и тяхното великолепно планиране.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И "лoшите руснаци" като спрат да приемат и отпадъците от АЕЦ ние къде ще ги складираме-във двора на вилата на Плевела в Гърция ли?
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A питахте ли руснаците? Щото с тия санкции... те са напълно в правото си да откажат и да ни пратят при укрите да се топлим с обещания...
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOLNI BYLGARSKI PRODAJNI POLITICI SE OBOGATIXA I SASIPAXA ENERGETIKATA I CQLATA INDUSTIQ NA BYLGARIQ BOG DA UBIE PREDATELIYE NA BYLGARIQ
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И каква стана тя сега? Единствените сигурни и надеждни строители на блокове (в случая обновяват вече построените от тях такива) са "лошите руснаци" ? Нали директивата беше да ги мразим и да отричаме всичко което са постигнали в сферата на технологиите вкл. и на ядрената енергетика?

Спонсорирани публикации