Мъжът, който прави Бил Гейтс все по-богат

С Майкъл Ларсън основателят на Microsoft увеличи състоянието си до 82 млрд. долара
Обновена: 22 сеп 2014 11:32 | 22 сеп 2014 10:25, Бойчо Попов
20
Мъжът, който прави Бил Гейтс все по-богат
Снимка: Reuters

Когато Бил и Мелинда Гейтс канят през февруари избрани гости на вечерно парти в имението си в близост до Сиатъл, те отправят необичайна молба към гостите си – носете розово или платиненосиво облекло. Помещенията, в които двойката посреща поканените, са потопени специално за случая в розово-червена светлина.

Гейтс вдига чашата си за тост с Майкъл Ларсън. Неговият почетен гост сяда до него. Той е облечен с риза в любимия си розов цвят. "Имам доверие в Ларсън и разчитам напълно и изцяло на него", оповестява съоснователят на Microsoft пред около 40 поканени гости, пише The Wall Street Journal (WSJ).

"Фактът, че Мелинда и аз можем да реализираме нашата визия за един по-здрав и по-добре образован свят, дължим на това, което Майкъл направи през последните 20 години", хвали го Гейтс. На Ларсън може да благодари и за това, че може да спи добре през нощта, обяснява най-богатият човек в света.

Методът е прост: Ларсън прави парите, а Гейтс ги подарява. Още от 1994 г. насам 54-годишният Ларсън и компанията му Cascade Investment бдят над финансовата империя на Бил Гейтс.

Само няколко посветени хора обаче знаят от какво точно се състои състоянието на Гейтс или за тактическия подход на Ларсън за неговото увеличаване. И така трябва да си остане в съответствие с волята на двамата мъже. Cascade е частна компания и не изнася финансови резултати публично, а Ларсън използва всякакви похвати, за да скрие участието на Гейтс в инвестиционната фирма, като например инвестиции в имотни холдинги.

Ако екипът инвестира в недвижими имоти, той ще използва безсмислени имена на компании, за да не може сделките на Гейтс да бъдат веднага прозрени. По този начин например във владение на Гейтс преминаха шикозният Charles Hotel в Кеймбридж, Масачузетс, или голямото 200 акра ранчо в Уайоминг, принадлежало на Уилям Ф. Коди, легендарният "Бъфало Бил".

Също толкова незабележима е и централата на компанията на Майкъл Ларсън. Седалището на Cascade се намира в невзрачна сграда в покрайнините на Сиатъл. Но също толкова силно изразен е и защитният инстинкт, който Ларсън излага пред Гейтс, и който шеговито е наречен от член на екипа си "GatesKeeper" - алюзия за английската дума "gatekeeper" – портиер, който трябва да предотврати никой да не се промъкне незабелязано. Служителите, които напускат Cascade, често са карани да подпишат споразумения за конфиденциалност, които им забраняват да говорят за компанията, съобщават вътрешни източници.

Цялата история на Майкъл Ларсън четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
DOS не откраднат, а е купен от сиатълски програмист, Windows 3 не копие на Linux, a е откраднат от Macintosh, докато другаря Гейтс е подобрявал OS-а им.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да де, ама, защо са му толкова пари? Нека дава за благотворителност. Цял живот няма да му стигне да ги изхарчи, а на оня свят няма как да ги вземе. Виж, ако е женен, няма проблем...
14
0
 
17
 
! Отговори
dominici преди 9 години
Значи човечеца 20 години помага на Гейст да си върши работата, а той сигурно прибира не малка сумичка затова. Сигурно е можел да направи някоя глупост и да се пробва да открадне нещо, но защо да го прави? Ако така разсъждаваха и нашите политици - да си работим, да свършим добра работа и с времето ще дойде признанието ни ... сега щяхме да сме на друг хал.
13
6
 
16
 
! Отговори
Божееее преди 9 години
Божееее какво трупат пари тези малодушно хорица,не ни интересува богатството им-колко му трябва на човек,да сме живи и здрави.
12
0
 
9
 
! Отговори
breh преди 9 години
Цялата история на Майкъл Ларсън четете в Investor.bgхубаво е че днес бг го имате за да получавате посещения и на другите си сайтове , как може подобна простотия за да прочета продължението трябва да посетя друг сайт.
11
13
 
12
 
! Отговори
33333 преди 9 години
АХА, ТОВА Е ЕВРЕЙСКОТО ПРОТЕЖЕ, КОЕТО ИЗВЪРШВА ФИНАНСОВИТЕ ТРАНЗАКЦИИ ОТ ПРЕСТЪПНИЯ ЮДЕИСКИ БИЗНЕС КЪМ ЛЕГАЛНИЯ И ОБРАТНО ПРИ НУЖДА. КОЙ КАЗВА ПОСЛЕ, ЧЕ САМО В РУСИЯ ИМАЛО ОЛИГАРСИ. АМЕРИКАНСКИТЕ БОГАТАШИ СА СЪЩИТЕ КАТО РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ, САМО ЧЕ СА МАЛКО ПО- ОПИТОМЕНИ ОТ ПО- ДЪЛГИТЕ ГОДИНИ ОТ РУСКИТЕ СИ СЪБРАТЯ.
10
1
 
3
 
! Отговори
интернет гоблин преди 9 години
Къде са човекът долар и сидней австралия. Липсват ми, пък и ето статия като за тях ;).
9
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 10Много по български разсъждаваш - да върне това,да върне онова.Това да не е крадец от КТБ?!Имал човека акъл,патентовал това -онова и сега живее от продуктите на своя ум и труд.По твоята логика и Едисон и Бел трябва да върнат парите ,а света да се върне в каменната ера.Патенти не плащат само китайците,защото крадат от труда на други.
8
37
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изкарал над 80 милярда, дал няколко милиона за благотворителност и го изкарват светец.....Взимат милиони от българското образование за лицензи за продуктите си. Та понеже ние сме цъфнали и вързали му плащаме. Студентите тук нямат пари, а държавата ни плаща огромни суми на тези кожудери.Индийците дето пишат софтуера взимат смешни пари..... тия 80 милярда да ги върне от където ги е взел и всички ще са по-щастливи.
7
3
 
15
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Да , всъщност дори в началото Гейтс е казвал , че в интернета няма бъдеще , но като вижда какво правят NETSCAPE и бърза да копират и да монополизират . Не искам да коментирам филантропската му дейност , понеже беше преди известно време когато дари над 30 милиарда , половината си пари .. Аз лично не знам къде са вложени и на кого е помогнато , но не след дълго не само натрупа колкото имаше но и ги надгради с още много отгоре . Тези врътки с благотворителна и освобождаване на част от данъжите са
6
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гейтс открадна линукса и го преименува на дос уиндоус, после открадна джава и я смени на дотнет, открадна браузъра нетскейп и го преименова на експлорър, и т.н. кражби без да плаща никакви патенти и лицензи.
5
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалки *** са това!Единия седнал на $80 милиарда планина, а другия му помагал да я увеличи. И първия видите ли бил ужасно щедър и раздавал благотворителност. Като е толкова умен и влиятелен да промени системата тъй, щото корпорациите да спрат да смучат кръвта на хората! Нормалния човек не може да си позволи жилище, кола и деца. В която и да е държава. Трябва да се спука от бачкане и да умре от стрес за да постигне нещо.
4
13
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Путин има повече пари!!Знаете ли колко пари му се превеждат на Путин по сметки в чужди банки за това, че дава тази и онази концесия с природни блага особено за това, че даде ядрено на Иран и един куп други сделки!!!Волен подкрепя Путин изцяло!
3
10
 
4
 
! Отговори
аз преди 9 години
интересно, къде видяхте грешки. Не се заяждам, ама явно и аз не съм грамотен в такъв случай...
2
1
 
23
 
! Отговори
Няма смисъл преди 9 години
До Родна речПо-сериозно казваш ? Това е несериозен сайт , няма смисъл , тук се трият коментари , не и статии пълни описаните неща, нито се коригират , нито се свалят. А напишеш ли нещо за нежните мъже (да не кажа Пед...и ) , коментара се трие веднага. На почит е ***....стията , простотията и пошлостта! Всичко в е безвъзвратно загубено . Как очакваш нещо от едно мъртво поколение с промити мозъци и никакъв морал ?
1
0
 
33
 
! Отговори
Родна реч преди 9 години
Днес.бг, хайде малко по-сериозно с книжовния ни език. Статията ви е пълна с правописни и стилистични грешки. Срамота!

Спонсорирани публикации