"Булгаргаз": Засега няма индикации за газова криза

Компанията настоя за поскъпване на синьото гориво от 1 октомври
Обновена: 23 сеп 2014 15:24 | 23 сеп 2014 15:22,
6
"Булгаргаз": Засега няма индикации за газова криза
Снимка: архив, БулФото

Няма индикации за газова криза на този етап, беше категоричен Александър Петров, директор на звеното за лицензионна дейност в „Булгаргаз“ пред журналисти.

Той уточни, че количествата природен газ, които получаваме от Русия през Украйна, не намаляват, не се намалява и налягането в тръбите.

Още по темата
Петров каза още, че природен газ ще бъде купуван от Гърция само при пълното спиране на доставките през Украйна. По-рано енергийният министър Васил Щонов заяви, че газът от Гърция би бил на по-висока цена.

От „Булгаргаз“, които поискаха природният газ да поскъпне с 1,59% от 1 октомври, не приеха доклада на работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), според който цената на синьото гориво за четвъртото тримесечие не трябва да бъде променяна.

На първо място газовата компания възрази на намаляването на нормата на възвръщаемост на капитала от 10 на 5 на сто.

Заради тежкото финансово състояние тези средства са ни необходими за закупуването на природен газ. В момента финансираме дейността си чрез просрочие на задълженията към Националната агенция за приходите и „Булгартрансгаз“, обясни Петров.

Пред журналисти той уточни, че задълженията на държавното предприятие към фиска са около 20 млн. лева, натрупани за два месеца, но не посочи какъв е размерът на задълженията към „Булгартрансгаз“.

По думите му компанията не може да предложи "атрактивни гаранции" и не може да привлече заемен капитал.
Задълженията на топлофикациите към „Булгаргаз“ са в рамките на 87 млн. лева. "Това са текущи, но просрочени задължения", обясни още Петров.

Компанията не приема и намаляването на транзитната такса през Румъния, което ще намали приходите от 3,16 млн. евро на 2,7 млн. евро, но и ще доведе до неизпълнение на ангажиментите и ще бъдат внесени със 160 млн. куб. метра газ по-малко.

Несъстоятелно според „Булгаргаз“ е и предположението на работната група, че местният добив ще расте с около 3 млн. куб. метра газ за целия период (октомври - декември 2014 година).

Цената на природния газ ще бъде определена на закрито заседание на ДКЕВР, което ще се проведе на 26 септември.

Подробности четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са прости "братушките". Точно в най-големият студ ще спрат газа и виновни ще са украинците според тях. Такъв ще ни го забият посред зима тези гадове, дет ги възхвалявате по цял ден в сайта, че ще ни разкажат играта. Да живее Русия!
5
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 9 години
Има, бе! Щом оня със сенките под очите го казва, значи има!
4
0
 
4
 
! Отговори
M преди 9 години
Е тоя пък какви индикации бълнува? Путин не дава такива.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе готви се за зима пък, ако дойде лято - добре.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато индикациите са налице вече ще сме в криза!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и 2009 така приказваха, докато налягането в газопровода започна да пада и за една бройка един химически завод щеше да хвръкне във въздуха

Спонсорирани публикации