Пак поскъпват вносни цигари

Очаква се тенденцията да продължи
Обновена: 23 сеп 2014 14:00 | 23 сеп 2014 07:22, Веселина Йорданова
43
Пак поскъпват вносни цигари
Снимка: Impact Press Group

С 10 стотинки за кутия поскъпват вносните марки цигари „Кент", „Дънхил", „Вог" и „Лъки страйк". Новите цени вече са вписани в регистъра на тютюневите изделия към Министерството на финансите, съобщава "Труд".

„Кент" във всички разновидности и „Дънхил" вече са 5,20 лв. Така цената им се изравнява с тази на „Марлборо", което също поскъпна преди два месеца. Някои по-луксозни разновидности на „Дънхил" дори ще надскочат тази бариера и ще са 5,30-5,40 лева за кутия. Цената на „Вог" също става 5,40 лв. Кутия с 10 цигари „Лъки страйк" пък поскъпва от 2,50 на 2,60 лв.

Повишението на цигарите у нас започна още през есента на 2013 г., когато се увеличи цената на някои български марки с 10 стотинки. Очаква се тенденцията да продължи заради предстоящото вдигане на акциза. До 2019 г. минималната акцизна ставка за 1000 къса трябва да достигне 176 лв. В момента налогът е 146 лева. Увеличението е по искане на Брюксел.

През миналата година Министерството на финансите реши все още да не вдига ставката, въпреки че цигарените компании заявиха, че предпочитат плавно повишаване, за да не се стигне до рязък скок през 2019 г.

Кабинетът „Орешарски" планираше първата стъпка за вдигане на акциза да бъде направена от 1 януари 2015 г. Ако следващото правителство спази неговия график, от началото на следващата година цигарите ще поскъпнат с още 10 стотинки, твърдят експерти.

Според данните от бранша най-пушени у нас са българските марки, като „Булгартабак" и „Кингс табако" държат близо 45% от пазара. Най-предпочитаната марка обаче е гръцката „Карелия", следвана от „Виктори" и „Марлборо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
До до 37...и водорасли на прах
26
0
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
е, как разбра, че е химия? по-скоро е сланина, вода и оцветители-повечето от които естествени
25
3
 
1
 
! Отговори
мислителя преди 9 години
само един глупав човек може да пуши цигари и толкова да става зависим, че да дава мило и драго, да не се съобразява, че трови околните в това число децата си с тия ***
24
0
 
3
 
! Отговори
? do nabludatel преди 9 години
Gospodin nabludatel a sireneto ot 3 lv. Kilograms kakvo e?Ili nadenicata za 3.50 ????Tova ne e li VREDNA HIMIQ ....S malkata razlika che na cigarite pishe ches sa opasni I vredqt na zdraveto
23
4
 
3
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
Цигарите са опасна и доказано вредна продукция благодарение на химикалите с който се обработват.Защо се допуска продажбата им на пазара и това не натоварва ли като цяло бюджета на здравната каса ?
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не пуша български цигари, защото така пълня джоба на делян пеевски и ДПС, чиято е Булартабак! да наистина, с чуждите пълня други джобове на хора които не са по-симпатични със сигурност, но тоя специално го мразя и няма да получи нито лев от парите ми дадени за цигари! толкоз от мен
21
3
 
5
 
! Отговори
до Марк Твен преди 9 години
Не пушачите умират малко по-здрави от пушачите, това е единственната разлика. Като не пушиш това на значи, че ще си безсмъртен. Те сега и цигарите, са пълен ***, пълни с хартия и други не тютюнени съставки. А, кое е модерно, като цигарите не, са модерни вече дрогата ли, *тията ли, инцеста ли, педофилията ли.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как според вас се изплаща заема от 1 млрд. взет от Орешарски? Това е само началото!
19
1
 
3
 
! Отговори
ЗОРО преди 9 години
До Марк Твен- пушач съм,но напълно споделям мнението ти,зависимостите са най-големия бич за Човека!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Марк Твенсвободата е да правиш това което искаш - правилно или не нема значение........
17
4
 
8
 
! Отговори
Марк Твен преди 9 години
Вече не е модерно да се пуши. Пушенето е зависимост. Убиец 1. Преди години тютюневите компании излъгаха света че цигарите са средство за справяне с живота и хората масово решиха че като изпушат една или 2 цигари и проблемите им сами ще си заминат. Истината е че с тази измама тютюневите компании създадоха зависими хора, които като зомбита тичат към павилиони и клек шопове за заветната дрога. Мога да го споделя спокойно защото и аз бях зависим, но вече съм свободен и мога да направя разликата!
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама колкото и да стават ще пушим бе - не го ли разбрахте?
15
8
 
5
 
! Отговори
ЗОРО преди 9 години
50 лв. да ги направят....НАЙ-ДОБРЕ !!!!
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми стани и ти политик бе,,,,,,
13
3
 
5
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ДО 20130 ЛЕВА ПАРИ ЛИ СА БЕ? ПИТА СЕ В ЗАДАЧАТА КЪДЕ НИ Е ВИСОКИЯ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ? НАБУТАХМЕ СЕ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ КАТО БЕДНИТЕ РОДНИНИ ОТ КОИТО ТЕ ПОСТОЯННО ТРЯБВА ДА ГРАБЯТ, ЗА ДА ПОДДЪРЖАТ СОБСТВЕНИЯ СИ ВИСОК СТАНДАРТ. ЕГАТИ И КОКОШКАРИТЕ СМЕ СТАНАЛИ, АМА НИЕ И ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ ЗАЩОТО И ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА ДРЕБНАВИ КОКОШКАРИ БЕЗ АКЪЛ.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пацоще пуша ако ще и 100 лв да станат - боли ме мене шпека!
11
6
 
6
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Аз па си взимам от Гелето на женския пазар, за по 3 кинта.
10
2
 
9
 
! Отговори
Пацо преди 9 години
боли ме шпека и 20лева да ги направят, по добре. Трябва си мноу смотан та да даваш по 150-200лв за цигари месечно. Един познат все се оплаква нямал пара е как ще има пушат той жена му и сина му на 17г. това са по 450лв минимум на месец, цирка. Прости парчета.
9
3
 
8
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ИНТЕРЕСНО, КАТО СМЕ УЖ НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА, ЗАЩО "БУЛГАРТАБАК" ПОСТОЯННО ПРИГЛАСЯ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ И ВДИГА ЦЕНИТЕ, ВМЕСТО ДА ГИ СВАЛЯ И ДА УБИЕ ЗНАЧИТЕЛНО ЧУЖДАТА КОНКУРЕНЦИЯ. СТРАННО, НЕ СИ ЛИ ТЪРСЯТ ПО- ГОЛЯМ ПАЗАРЕН ДЯЛ...
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На това му се вика стимулиране на черната борса.