Ще направя всичко по силите си за спасяването на КТБ!

Василев смята да съди виновните за "грозната война" срещу банката
Обновена: 23 сеп 2014 13:59 | 23 сеп 2014 11:06, Бойчо Попов
60
Ще направя всичко по силите си за спасяването на КТБ!
Цветан Василев в Сърбия. Снимка: архив, БТА

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор от Българската народна банка (БНБ) Корпоративна търговска банка АД (КТБ) Цветан Василев ще направи всичко по силите си, за да възстанови банката и ще съди виновните за „грозната война срещу КТБ“, обявява самият той в поредното си обръщение до обществеността.

В изявлението си Василев „развенчава три мита“ около случая – че е откраднал парите в банката и е избягал, че се крие и че КТБ е пирамида.

Още по темата
Банкерът твърди, че е останал в чужбина, докато се изясни „това очевидно недоразумение - да бъда публично задържан в качеството ми на председател на Надзорния съвет на банката". По думите му в периода между 13-и и 20-и юни той е поддържал от Виена постоянен контакт както с изпълнителните директори на банката, така и с управителя на БНБ, като „в нито един момент не ми е минавала дори мисъл да се крия“.

Василев твърди още, че разполага с неопровержими доказателства за манипулирането и изнудването на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и др.

Според него целта е била фалиране на банката на всяка цена и придобиване на някои от апетитните активи на безценица от организаторите на погрома. „Става дума за активи, които решително бях отказал да "предоставя" месец преди това, за да запазя жизнеспособността на банката и сигурността на вложителите“, твърди още банкерът.

Същевременно Василев заявява, че банката не е пирамида и „е финансирала балансирано и отговорно в основните сектори на индустрията, и преди всичко в отраслите, гарантиращи устойчивото развитие на икономиката на страната. И това беше констатирано и от експертите на международна одиторска компания, които няма как да бъдат заподозрени, че работят в моя полза“.

Според банкера независимо от известните недостатъци на кредитния портфейл, активите на банката обезпечават насрещните ѝ ангажименти, „разбира се, при условие, че имаме нормално и професионално развитие на финансираните от банката проекти. Нещо, което очевидно не е по вкуса на онези, които искаха смъртна присъда за КТБ през юни и юли“. Василев твърди още, че част от квесторите усърдно се стараят да „докажат" тезите на обвинението, „защото така им е наредено“.

Сравнението на банката с пирамида е просто доказателство, че определени хора и кръгове се опитват да манипулират общественото мнение за някакви свои нечистоплътни цели, допълва банкерът, като подчертава, че ще направи всичко по силите си за спасяването на банката.

Припомняме, че мажоритарният собственик на КТБ се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. В четвъртък стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

По-рано в четвъртък банкерът заяви, че след решението на Апелативния съд в София, който остави в сила 72-часовото му задържане в България, той няма да пледира в Белград за доброволната си екстрадиция, а ще иска пълна процедура пред съда по искането на българските власти.
 

Пълния текст на обръщението на Цветан Василев вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: цветан василевКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
вложител преди 9 години
Разкошна! Dragan Kojic Keba - Fer ubica (live)за всички вложители
51
2
 
0
 
! Отговори
до друг вложител преди 9 години
Прав сте, това са печеливши отрасли, затова КТБ е трън в очите на ДПСарските обръчи.Как е възможно БЪЛГАРСКА БАНКА да постигне такъв успех, ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СТАНЕ, според ДПС, петата колония на Турция. Не изключвам стратезите на атаката срещу КТБ да са извън България, а ЕНИЧАРИТЕ СА ТЕХНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ.
50
2
 
0
 
! Отговори
друг вложител преди 9 години
Традиционно КТБ АД насочва инвестиционната си политика към основни структурни отрасли в икономиката като тежка промишленост, енергетика, телекомуникации. През годините банката е основен партньор на целия военно-промишлен комплекс, който на практика не би могъл да функционира без подкрепата и предоставяните от банката услуги.
49
4
 
0
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Ей тоя Цецо Хитрецо!Ама кипи от енергия!Пращи от акъл!Цецо, сопри се бре!Достатъчно направи!Седни-почини малко,а!?
48
3
 
4
 
! Отговори
вложител преди 9 години
Браво на Цветан Василев. Има нашате пълна подкрепа !
47
2
 
4
 
! Отговори
Българин от Германия преди 9 години
С престъпното бездействие управителят на БНБ Иван Искров ще докара КТБ до технически фалит. ИСКРОВ, ЧАКА ТЕ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД, НЕ ГО ЛИ ПРОУМЯВАШ ТОВА. Не ни мисли за балами или неуки и прости. Ние сме от генерацията учила много и няма да се оставим на БАНДИТИТЕда ни ограбят. Да се готвят и тези, които стоят зад теб. ИМАМЕ СИЛНА БЪЛГАРСКА ЕМИГРАНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ. Това не е 1996/97 година. ЩЕ РАЗТУРИМ И ОБРЪЧИТЕ НА ДПС - твойте покровители. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!!
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз съм на мнение че му скроиха номер.
45
2
 
1
 
! Отговори
Бонго преди 9 години
До гарабедчо Абсолютно съм съгласен с теб! Един работеше, доколкото може в това безумие наречено ,,димукрация,, и дето казваш, апашите от всички партии...... Личните ми спомени от съвместната ни контакти, като ученици -набори -заедно на военно обучение и последвалата ни дружба - са за един точен човек. Всичко останало е помия и лъжи. Просто шайката произлязла от БКП, сега БСП - ГЕРБ -Деформатори ,с..ДС, путин и тем подобни са на дъното на аферата .Гладни са ,те и господарите им от ЕС
44
3
 
3
 
! Отговори
гарабедчо преди 9 години
25 г.само скандали и лъжи. Комунистите за 25 г. построиха заводи ,язовири, ферми, градини ,градове , пътища , електроцентрали, училища, университети ,болници и т.н. и т.н. Сега само лъжи и кражби. Василев се хвана да работи и апашите от всички партии се сдружиха.Това е истината. А целта е да крадат и да лъжат, колкото се може по дълго.
43
2
 
3
 
! Отговори
666 преди 9 години
CECO e Golqm ,Majkar..i shte go dokaje.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цецо Василев е МЪЖ! А организираната престъпна група, дето му спретна това, е за затвора! Пеевски, Цацаров, Искров, Доган, Орешарски, Цветлин Йовчев и Чобнов - В ЗАТВОРА, НЕЗАБАВНО !!!
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя е пич, та дрънка. Единственият реален предприемач, създал реален бизнес, производство, работни места. Когато в държавата нямаше вече нищо държавно за крадене, крадците поискаха неговото, много е просто. Банката си е читава, ама КОЙ ще плаща нервите на човека, на вложителите и на целия народ, с който няколко бандита си правят та.ак?
40
5
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Mamin zlaten! :-D
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До VДа не забравяме и резервите на здравната каса, и те изчезнаха.
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ти ще се опиташ да спасиш банката, ама има едни 6 милиарда кредити, дето някои не искат да ги връщат, а на други им казаха от сащ да говорят за банкова криза и падане на валутния борд. така че явно ще изгорят счетоводителката и касиерката, а останалите пари ги пиши бегали.
37
3
 
12
 
! Отговори
SIVO Iskarsko преди 9 години
Заговор на Джолан, заено с ибрикчията му Пеещия, и мъжките секретарки Цаца и Искра. Да не забравяме и пазвантина от Банкя, на когото също е обещано кокалче...
36
3
 
23
 
! Отговори
V преди 9 години
Имаха българите спестявания 96г. фалираха банките и ги опапаха,после с пирамидите ги дооглозгаха ,след това имаше пари в пенсиония фонд и него опапаха,после дойде приватизацията каквото можаха опапаха другото нарязаха и оглозгаха.СЕГА СЕ СЪБРАХА ЕДНИ ПАРИ ВЪВ ФОНДА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ДЕПОЗИТИТЕ И ТЯХ НАМЕРИХА НАЧИН ДА ОПАПАТ.
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сле изборите, главният прокурор и управителя на БНБ следва да бъдат отстранени и подведени под отговорност за престъпления срещу финансовата сигурност на държавата.
34
2
 
23
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Е, как ще ги сади, като съдебната система во главе с "главния прокурор" (!?!?!?) са участници в този комплот?
33
7
 
21
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До Крадеца Жан ВиденовЖан Виденов не е крадец. Може би единственият, който не заслужава съд от 25-годишния продажен преход...Направиха му инсценировка, създадоха му изкуствена криза, окрадоха парите на хората.Нещо, което се опитаха да направят и това лято!Антибългарите действат по един и същ начин.Направо не мога да си обясня как този път стопираха нещата и ДАНС реагира адекватно...