10 български компании са в Топ 100 в Югоизточна Европа

Лукойл Нефтохим Бургас, Аурубис България и Лукойл България са начело сред родните компании
Обновена: 29 сеп 2014 15:57 | 29 сеп 2014 15:57, Десислава Попова
3
10 български компании са в Топ 100 в Югоизточна Европа
Лукойл Нефтохим Бургас е на трето място в общата класация. Снимка: архив Ройтерс

Десет български компании, повечето от тях енергийни дружества, влизат в класацията SeeNews TOP 100 SEE на стоте най-големи компании в Югоизточна Европа, съобщиха от агенцията за бизнес новини.

Сред тях най-добре представената компания е Лукойл Нефтохим Бургас АД - на трето място, следвана от Аурубис България - на осмо, и Лукойл България ЕООД - на 15-то.

18 български банки пък намират място в класацията на най-големите банки в региона. Най-високо, на осмо място, се класира Уникредит Булбанк, следвана от Банка ДСК на 12-о място и Първа Инвестиционна Банка - на 17-о.

България има и 20 представители в класацията на стоте най-големи застрахователи в региона. Най-високо класираната компания Лев Инс АД е на 20-то място, следвана от Армеец АД и Булстрад Виена Иншурънс Груп.

Класацията включва компании, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна Гора, на база общи годишни приходи.

Румънската петролна компания OMV Petrom запазва челната си позиция в класацията на най-големите компании в Югоизточна Европа за седма поредна година въпреки отчетения спад в приходите й през 2013 г. до 4,27 млрд. евро. Нетната печалба на компанията обаче нараства, достигайки 1,08 млрд. евро, като и по този показател компанията е лидер в региона.

Дружествата от сектор „Петрол и газ“ отново доминират в списъка на най-големите компании и генерират основната част от общите приходи на участниците в класацията. Както общите им приходи, така и общата им печалба обаче се свиват през 2013 г. Общо 29 петролни и газови компании се класират сред най-големите сто, с една повече в сравнение с 2012 г.

Компаниите от сектор „Електричество“ в класацията са 19, дружествата от сектор „Търговия“ - 17, с три повече от предходната година, а броят на телекомите пада на седем.

Румъния, най-големият пазар в региона, има най-много представители както в основната класация, така и в почти всички други класации и подкласации.

Влияние върху резултатите на компаниите през 2013 г. оказват трудното излизане от рецесията на страните от Европейския съюз – основен търговски партньор на държавите от Югоизточна Европа, бавният ръст на повечето икономики и свитото потребление, коментират от SeeNews. Закъснелите структурни реформи, фискалната и регулаторна нестабилност, както и недобре развитата инфраструктура продължават да затрудняват допълнително местния бизнес.

Общите приходи на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа през 2013 г. остават почти непроменени – 103,98 млрд. евро, в сравнение с 103,6 млрд. евро за предходната година. Общата им нетна печалба обаче намалява до 2,63 млрд. евро от 2,85 млрд. евро за периода.

В същото време, прагът за влизане в класацията се вдига на 458 млн. евро от 440 млн. евро година по-рано, докато разликата в приходите на първия и последния участник се свива до 3,8 млрд. евро от 4,29 млрд. евро. За засилената конкуренция свидетелства и намаляващата разлика между първия и втория в класацията – тя се стопява до 115 млн. евро през 2013 г. от 526 млн. евро година по-рано.

През последните три години расте броят на компаниите, чиито приходи намаляват – от 21 през 2011 г. до 33 през 2012 г. и 42 през 2013 г. И докато през 2012 г. тези компании се намират основно в долната част на класацията – знак, че колкото по-голям е един бизнес, толкова е по-устойчив на предизвикателствата на икономическата среда, то година по-късно тези компании са позиционирани из цялата класация.

Строителството и автомобилната промишленост са секторите, които отчитат най-голям ръст в общите приходи на своите представители в класацията. Докато за състоянието на строителството не могат да се правят никакви изводи, защото данните са базирани на резултатите на една единствена компания, то автомобилната промишленост разширява стабилно своето присъствие в класацията през последните години.

Още бизнес новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Абе тези компании какво им е българското ???Нито са на България нито плащат данъци в България?
1
2
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Поздравления на всички българи в класацията!

Спонсорирани публикации