По-малко чужденци са дошли на почивка в България през август

Има ръст на българите, почиващи зад граница, по данни на НСИ
29 сеп 2014 20:02,
4
По-малко чужденци са дошли на почивка в България през август
Архив: Булфото

Почти 1,7 млн. чужденци са посетили България през август, което е с 1,2% по-малко спрямо август 2013 година, показват данните на НСИ. Статистиката отчита намаление на посещенията с цел почивка и екскурзии с 14,6%, но в същото време посещенията със служебна цел се повишават с малко над 50 на сто.

55% или към 930 хил. от посещенията на чужденци у нас са с цел екскурзия и почивка. При 37% от случаите става въпрос за гостувания и транзитни преминавания през страната.

От данните е видно, че най-сериозен спад има по отношение на посещенията на граждани на Дания (22%), Холандия (18,8%) и Румъния (16,7%). Очаквано намаляват и гражданите на Украйна (с 14,4%) и на Русия (с 8,8%), посетили страната ни през август.

Малко преди да станат ясни окончателните данни за летния сезон, експерти от сектора прогнозираха, че това лято ще има спад на всички показатели. Негативно влияние оказаха сложните геополитически проблеми, които ограничиха туристите от Украйна и Русия, както и неблагоприятните климатични условия през лятото. Това ограничи развитието на уикенд почивките, които през минали години имаха успех сред туристите от Румъния и дори Гърция.

Данните на НСИ показват още, че повече българи са пътували в чужбина през летния месец август – 460,2 хил., което е с 2,8% повече спрямо август 2013 година.

41,2% от тези пътувания са били с цел почивка и екскурзия, а със служебна цела – 18,6%. Спрямо август 2013 година пътуванията с цел почивка се увеличават със 17,7%.

От данните на НСИ е видно, че през отпускарския месец българите, пътуващи в чужбина с цел туризъм, са избрали Гърция (71,5 хил. души), Турция (24,6 хил. души) и Македония (16,6 хил. души). Общо почивалите в чужбина през този месец са били малко под 190 хил. души.

Хърватия все още не е привлекателна дестинация за българските туристи. Страната е била посетена (с цел туризъм) от едва 968 наши туристи

Още икономически новини четете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: даннитуристинси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Е вие какво очаквате Не стига,че курортите ни са пълна развалина ,а и гоните малкото навили се руснаци да почиват тука След години,за подобен сезон ще пишете,че бил супер силен Един туризъм ни остана по-печеливш и му е*аха майката алчните бизнесмени,закриляни от политицитесрещу хонорари Лека полека туризма и той ни пропада и сецнат ли от него приходите,то държавата друго не й остана и направо да си обявяват закриването й
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да идват?! Да се нагледат на бетон, да поплуват във фекалии? Не мазохисти не останаха.
1
0
 
0
 
! Отговори
Borisov преди 9 години
do vchera imashe rst s 300 %, balgarite 4-5 miliona turisti bili v Emirstvata.... i se'a k'vo ?! spad !

Спонсорирани публикации