Представянето на ремонта на бюджета се отлага за сряда

Няма да се обсъжда темата за минималните осигурителни доходи
Обновена: 29 сеп 2014 09:37 | 29 сеп 2014 09:37,
9
Представянето на ремонта на бюджета се отлага за сряда
Снимка: БТА

Национално представените работодателски и синдикални организации ще получат поисканата от тях отсрочка, за да помислят върху позициите си по предложения проект за актуализация на държавния бюджет, който да обсъдят на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това стана ясно от думите на вицепремиера и социален министър Йордан Христосков по БНТ.

Той допълни, че вероятно няма да се проведе насроченото за днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, както беше предвидено. „Стана ясно, че бизнесът и синдикатите искат време за подготовка”, каза той и определи това искане като разумно. По думите му с отлагането на заседанието се цели да се постигне съгласие по предложената актуализация.

Припомняме, че в петък работодателските и синдикалните организации заявиха в открито писмо до Христосков, че досега не са получили документите по дневния ред – а именно актуализацията на бюджетите на държавата и на здравната каса за тази година.

Промените, които ще бъдат предложени от служебното правителство, предвиждат натрупването на държавен дълг до 4,5 млрд. лева. Според кабинета актуализацията се налага заради неизпълнението на приходите, заложени в сегашния вариант на бюджета.

Темата за минималните осигурителни доходи обаче няма да бъде предмет на обсъждане в тристранния съвет, както настояваха от бизнеса, заяви в понеделник вицепремиерът.

Христосков отново обясни мотивите си, с които е упражнил правото административно да наложи увеличение на праговете за секторите без постигнато споразумение. Тази стъпка според него не е била предприемана от министрите в последните години заради кризата. Ако не се увеличат праговете в дейности, където това не е ставало от няколко години, това означава отказ от социален диалог и порочна политика, защото праговете биха останали ниски за доста дейности, сближават заплатите на високо и нискоквалифицираните, смята министърът.

Постигнато е споразумение в над половината от отраслите, добави още социалният министър. Около 180 хиляди души ще имат повишение на прага с 4,2 на сто, което представлява около 70 млн. лева допълнително, изчисли Христосков. Той определи сумата като скромна на фона на всички останали разходи за труд.

Христосков заяви още, че трудът е силно подценен у нас, а в същото време конкурентната способност на бизнеса да повиши разходите за труд е по-благоприятна от тази в други европейски страни. Министърът не очаква заради увеличението на осигурителните доходи да се стигне до сътресения в икономиката и на пазара на труда, нито до съкращаване на работни места.

Социалният министър потвърди, че в Консултативния съвет към МТСП се обсъжда вариант за повишаване на осигуровките за пенсии и за безработица като един от източниците за намаляване на дефицита в общественото осигуряване. Разбира се, по-добрата събираемост на осигуровките също остава такъв източник, каза той.

Експертите от Консултативния съвет са обсъждали повишение във фонд Пенсии с 1 процентен пункт и във фонд Безработица – също с 1 процентен пункт. Обсъждани са били и мерки за ограничаване на лесния достъп до инвалидни пенсии, добави министърът.

Предложението за ограничаване на ранното пенсиониране за полицаите е препоръка на ЕК и Христосков го защитава, заяви социалният министър по повод на вчерашната заплаха от полицейския синдикат за протести заради орязване на социални права. Мотивът на Христосков е, че сега се пенсионират млади хора и се разхищават знания и енергия за млади пенсионери, които иначе биха били много полезни на системата.

В неделя синдикатът на МВР поиска оставка на социалния министър Йордан Христосков заради "опитите за ограничаване на социални права". Синдикалистите заплашиха и с протести.

Христосков посочи още, че Министерството на труда се нуждае от актуализация на бюджета, тъй като са  поети ангажименти, без да са осигурени средствата за тях. И даде пример със започналата програма „Сигурност”, по която в средата на октомври вече няма да има възможност за изплащане на заплати. Ситуацията при „Гаранция за младежта” е подобна, коментира още вицепремиерът.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
кк преди 9 години
Против съм актуализацията на бюджета и вземане на допълнителни заеми, за да плащаме лихви и главници по стари такива.... Много мераклии да управляват държавата. Ще се намери ли един, който да отговори на въпроса НАКЪДЕ ще върви България? Кога ще дойде деня, когато да можем с приходите си да обслужваме дълга си? Ние, ахмаците, можем в едно да помогнем на страната си - да инвестираме в образованието на децата си. Ще каже ли някой в какви направления ще се развиваме, за да инвестираме правилно?
7
4
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до 1Заемът на ГЕРБ беше за земеделските производители,чиито суми бяха изплатени през януари,а от ЕС парите бяха получени 2 месеца по-късно!Какво направи Орешарски и с тези пари,че се наложиха толкова заеми,актуализации...За 3.5г.ГЕРБ -2 млрд.,за 1 г.Орешарски и компания- 1 млрд.лв.за 2013 + 4 млрд.2014+ актуализация още една до края на годината+спрени пари от ЕС+ КТБ+..дефицити във всички сектори!!! Спрени пари от ЕС,заплахи за санкции..За какво бяха харчени предишните заеми,перо по перо!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не успеят да изтеглят заем, ще се стигне до фалит или рязане на пенсиите.
5
4
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Лимитът за нов държавен дълг,който ще може да бъде поет за 2014 г.се вдига на 4.4 млрд.лв.-максимум 3 млрд.през 13 г.,а максималният размер на държавния дълг към края на годината ще се увеличи от 14.6 на 18 млрд.Това предвижда законопроектът за държавния бюджет за следващата година,публикуван днес от МФ.Специално правителството си залага възможността да изтегли до 3.9 млрд.лв.външен дълг-чрез заем или емисия на облигации.За сравнение ГЕРБ беше заложил лимит до 1 млрд.лв.-23.10.13 Без коментар!!
4
2
 
9
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 9 години
До Бивш член на БСПДа мислим искаме ли да гласуваме за такива които си точат лигите да направят поредните милиардни дългове които да приберат при паричките които натрупаха от разрешенията за производство на десетократно оскъпен ток от вятъра
3
3
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Ореха изтегли заем с който погаси заем на герб. С други думи заема на Тиквата си остана!
2
4
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
До Бивш член на БСПОрешарски изтегли 850 000 заем. Другите ти глупости не коментирам!
1
11
 
4
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Колкото и да плюят червените *** по ГЕРБ стана ясно, че социалната политика та БСП е само приказки. На баба Гицка от село Долно *** повишение на пенсията с 4.50 лв. , а на Станишев, Миков, Мая Манолова, К.Нинова и всички от партийната върхушка по милионче .След като изтегли Орешарски над 5 милиарда заеми, защо не повишиха пенсиите с 200 лв. а откраднаха парите и говорят глупости. Отделно фалираха и банка КТБ и Станишев си купи замък и луксозна яхта от откраднатите пари. Благодаря от такава партия.

Спонсорирани публикации