България - най-предпочитана за аутсорсинг в Европа

Недостатък е, че страната не е приложила европейската директива за защита на личните данни
30 сеп 2014 18:36, Бойчо Попов
13
България - най-предпочитана за аутсорсинг в Европа
Снимка: Ройтерс

България е най-предпочитаното място за аутсорсинг услуги в Европа. Страната ни е единствената от Стария континент, която попада в топ 10 на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг в изследване сред 51 държави, направено от анализаторската компания A.T. Kearney.

България заема 9-о място, като се изкачва с осем места в престижния индекс спрямо 2011 г., когато за последно беше направено проучването.

Така за втори път в период от седем години страната ни влиза в челната десетка на най-атрактивните дестинации за развитие на аутсорсинг сектора в света. 

„България е в челото на престижната класация и това е изключително признание за усилията, които аутсорсинг индустрията ни полага, постигнатата зрялост и нейния потенциал за още по-големия ѝ икономически принос за страната ни и региона”, коментира Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация.

Лидерските позиции за пореден път се заемат от Индия, Китай и Малайзия, като Азия продължава да доминира, представена от шест страни в топ 10.

Централна Европа предлага зряла индустрия и много опитни играчи на стойност около 50% от тази на услугите в Западна Европа. Лидерът в региона Полша се изкачва с 13 позиции в класацията през тази година. Най-голямата страна в този район предлага добре образована работна сила.

Предимството от микса на зряла индустрия и наложили се играчи е още по-голямо за Югоизточна Европа, става ясно от анализа на А.Т. Кеarney. Регионът предлага по-изгодни възможности, въпреки че индустрията и регулаторната рамка не са толкова добре развити.

Лидерът безспорно е България, която е дом на напредничави IT центрове на мултинационални и местни компании, които се фокусират преди всичко върху традиционния софтуерен дизайн, като тук има утвърдени играчи като CSC и SAP. Съществен недостатък е, че България все още не е приложила в законодателството си европейската директива за защита на личните данни и затова може би не е подходящо в кол-центровете в страната да се оперира с поверителна лична информация, пише в анализа.

Междувременно аутсорсинг индустрията генерира около 3% от БВП на България, като това е най-бързо развиващият се сектор на българската икономика. По данни на Българската аутсорсинг асоциация до три години браншът ще генерира приходи от 2 млрд. лева.

Румъния също е добро място за този бизнес. Големината на страната гарантира постоянен приток на добре обучена работна ръка от университетите, а Трансилвания е дом на голямо немскоезично население. Френско- и италианскоговорещи специалисти е също лесно да бъдат намерени благодарение на лингвистичната и културна близост.

А.Т. Кеarney изготвя класацията на базата на 39 показатели, групирани в три категории: финансова атрактивност, бизнес среда, наличност и умения на човешкия ресурс. Индексът представлява същевременно важен фактор за компаниите при избора им на локация за аутсорсинг на глобализирания пазар на услуги, особено при отварянето на центрове за бек-офис функции като ИТ и бизнес процеси.  

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: аутсорсинг индустрия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Идете в Южна Африка.Купете си видеокамера.Направете се на *** че не знаете как работи.Обадете се на телефоните изписани на опаковката.В момента в който наберете номера обаждането тръгва през телефонните централи на половината свят навъртайки колосална сметка и накрая стига до *** от Враца който работи като аут-сорсър в софийски офис.Честито-току що изработихте 1500-левовата заплата на *** от Враца...
10
1
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
До АнонименНе!На услуги!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
7. Кой го прави да откачиш вътре ?Даже и да си на работа , селяндурската системата те смачква !Едно време САЩ отчиташе , че имаме най-доброто образование и кадри !Къде отиде това ?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че са коментарите та да разберем за какво става дума.Като чета статията оставам с убеждението,че и на автора не му е много ясно какво е това аутсорсинг.
7
2
 
0
 
! Отговори
bh преди 9 години
Българите откачиха и на дори обективно добрите тенденции гледат мрачно и са готови да лягат да *** веднага и това е причината България да няма перспектива отново независимо от обективно добрата картина .... *** и откачен народ сме българите които не заслужава държава И ще освободи място за следващите.
6
0
 
3
 
! Отговори
bh преди 9 години
България беше и по-напред в тая класъция преди кризата. Ако не ме лъже паметта бяхме трети след Индия и Малайзия и преди Китай! И днес няма как да не сме в челната десятка след като евтинията българска прави черна иконоимическа дупка от тая държава, каято засмуква бизнес... Интересното е че за отровения от песимизъм българин тая новина ни нарежда заедно с бедните , вместо където му е мястото сред вървящите напред ... Българите откачиха и на дори обективно добрите тенденции гледат мрачно и са готови да лягат да *** веднага и това е причината България да няма перспектива отново независимо от об
5
2
 
1
 
! Отговори
#$& преди 9 години
престижна класация. Индия, Китай и Малайзия.. Наистина съм поласкан, че си продаваме зад****** евтинко:-(
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както е описано , изглежда че Румуния е предпочитана !В България нямало защита на личните данни -- ми да ! Повреме на избори , толкова потенциални турци .. без да знаят български , гласуват за " Български политици ".Интересно , техните деца , като не са родени в България и не живеятв България , нямат право да са български граждани ??
3
0
 
1
 
! Отговори
Продължение на 2 преди 9 години
Казано на човешки език:Центрове за бек-офис функции = Подразделения на някоя институция, организация или фирма, която се занимава с дейности в сферата на финансовите пазари. Подразделенията, натоварени с бек-офис функции имат операционно-отчетни задачи, чрез изпълнението на които обезпечават работата на онези отдели на институцията, които управляват активите и пасивите.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аутсорсин = износ на производство.
1
0
 
6
 
! Отговори
norges преди 9 години
Моята учителка по български език, другарката Цветкова, не ми е преподавала думата "аутсорсинг". Писал тоя Бойчо Попов, преписвал, сякаш му е аутосоринга много ясен и близък, и от цялата работа, както винаги с тези автори, облъхва на дълбока некомпетентност и Google еducation.