Не трябва да се бърза със заеми при ремонта на бюджета

Не бива да допускаме бюджетен дефицит над 2-3%, смята Пламен Грозданов
Обновена: 1 окт 2014 14:02 | 1 окт 2014 09:44, Надежда Бочева
6
Не трябва да се бърза със заеми при ремонта на бюджета
Снимка: bgonair.bg

При актуализацията на бюджета не трябва да се бърза с вземането на заеми, а да се намалят разходите на администрацията. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов по повод предложения преди дни от служебния кабинет ремонт на бюджета.

Припомняме, че в проекта се предвижда да бъде изтеглен нов дълг от 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, очаква се и дефицит на касова основа по КФП до 4% от прогнозния БВП (3,1523 млрд. лв), както и увеличение на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв. (28,4 % от прогнозния БВП).

Нуждата от актуализация не подлежи на съмнение, коментира Грозданов отчетеното неизпълнение на приходите. Но това не трябва да става по начина, по който се предлага сега, категоричен е той.

По думите му предложението е непрозрачно и неясно. "Ще се направят близо 500 млн. лв. непредвидени разходи за различни ведомства, вземат се заеми, а парите се вливат в нереформирани системи. Нищо не се прави за повишаване на събираемостта", аргументира се той.

„За бизнеса е ясно – прекалено са раздути разходите в бюджетната сфера“, допълни Грозданов.

„Не бива в никакъв случай да допускаме бюджетен дефицит над 2-3%“, заяви още изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България". Според него служебният кабинет няма право на законодателна инициатива, затова ремонтът на бюджета трябва да бъде подготвен от следващия кабинет.

Същевременно Грозданов  препоръча да не се бърза с решения за повишаване на ликвидността на банковата система, преди да има ясна представа какво става в КТБ. Освен това според него е разумно да се подготви тегленето на нов дълг за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете.

Запитан дали трябва да има промени при данъците, той отговори, че може да се помисли за диференцирана ставка на ДДС за бързооборотните храни. Бизнесът предлага около 5% да е ДДС за храните, допълни той.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези експерти ги нямаше когато правителството на атака+дпс+бсп взимаше три пъти заеми
5
0
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Как да се намалят разходите за администрацията, като тази администрация е на властта. Как да уволниш сестрата ,балдъзата, племенника, партийните функционери и цялата рода.Всяка нова власт уволнява част от предната, но основните ядра на политическата мафия се запазва.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде бяха тия мозъци , когато Орешарски си взимаше заеми , и си ги харчеше незнайно къде .Много такива ще наизлязат напоследък...
3
1
 
6
 
! Отговори
КойтоСеРеши на тази преди 9 години
реформа в БАН, при по-следващите избори ще загуби около 20 000 гласоподаватели в София - това са семействата на търтеите и на хитреците, на които ще се развали рахата. Но този реформатор ще спечели поне още 200 000 гласа, ако правилно се разясни каква каца без дъно е БАН.В момента от бюджета там се наливат пари, които никак не са малко, но същевременно са и крайно недостатъчно, за да се прави такава наука, която да оправдае лукса бедна държава да поддържа институция, ангажирана с научна дейност
2
2
 
8
 
! Отговори
Сигурно досадих, преди 9 години
с това предложение, но защо да се обременяваме с нов заем, което няма как да не увеличи мизерията ни, а същевременно да стоят имоти, които лесно могат да се превърнат в ликвидни средства?Сега в БАН работят 7-8 000 човека. От тях поне 3 000 са 100% търтеи, а други около 3 500 могат да работят във висшите училища и да не изоставят научните разработки! Вместо това, едни дремят в БАН на бюджетна издръжка, а други и без това преподават, имитирайки и научна дейност, та да взимат пари от две места!
1
1
 
8
 
! Отговори
Всеки заем се връща! преди 9 години
Малко ли мизерства българинът, за да изплаща взетите досега заеми, та ще теглят и още?!Всеки си прави сметката по какъв начин и какво да награби, докато е на власт и не го е грижа как ще се мъчи народът, за да изплати още 1 или няколко милиарда повече!4 милиарда могат да се вземат от продажбата на една част от имотите на БАН и същевременно БАН да се трансформира в онова, което е била преди 09.09.1944 г. Хем науката ще оцелее, хем поне 6 000 мързеливци ще се видят принудени да работят!

Спонсорирани публикации