S&P: Българската банкова система е добре капитализирана

Страната страда от липсата на нов модел на икономически растеж, смята експерт
Обновена: 1 окт 2014 15:41 | 1 окт 2014 15:41,
1
S&P: Българската банкова система е добре капитализирана
Снимка: Reuters

Проблемите с ликвидността на Корпоративна търговска банка (КТБ) са изолиран случай в иначе добре капитализираната банкова система в България, заяви анализаторът в агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's (S&P) Кай Щукенброк, цитиран от Ройтерс.

„Смятаме, че това е специфичен проблем на тази конкретна банка, а не систематичен такъв на банковата система като цяло, чиято капитализация е на добри нива“, каза той пред Ройтерс. Щукенброк, който е старши директор, отговарящ за Централна и Източна Европа добави, че освобождаването от задължения, което е в ход в българския банков сектор, тежи на растежа. Проблем е и липсата на висококачествено търсене на заеми, отбеляза той.

Анализаторът посочи и нуждата от нов модел на икономически растеж за страната ни, бивайки най-бедният член на Европейския съюз.

„Основният проблем на България е, че тя така и не намери нов модел на растеж. Преди кризата строителството на недвижими имоти движеше икономиката. Този модел обаче си отиде заедно с рецесията. Сега липсва нова идея, нов модел или подход. То обяснява до някаква степен сравнително ниския растеж в страната“, смята Щукенброк.

Кредитният рейтинг на S&P за България е BBB- (наи-ниският инвестиционен - бел. ред.) със стабилна перспектива.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според одиторите и КТБ бе добра банка ***....

Спонсорирани публикации