От 25 години у нас насам няма ясна концепция за доходите

Пенсионната реформа трябва да стане плавно, съветва експерт
Обновена: 17 окт 2014 14:02 | 17 окт 2014 08:11, Анисия Иванова
32
От 25 години у нас насам няма ясна концепция за доходите
Снимка, архив Булфото

От 25 години насам най-важният приоритет, който стои нерешен, е изработването на цялостна визия за политиката по доходите. Заедно с анализа на данъчния модел те трябва да бъдат сред най-важните приоритети на следващото правителство, каза в интервю за БТА независимият финансов експерт към КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

Според нея крайно належащи са реформи в пенсионната система, в образованието и в здравеопазването и затова е необходим пълен мандат. Най-засегнати от политиката по доходите са българските пенсионери, посочи Зайкова. Под пенсионна реформа се разбира увеличение само на възрастта и стажа, а никой не говори първо за политика по доходи, за да се пълни повече осигурителната система и второ: как ще растат заместващите доходи от пенсии, коментира експертът.

В България заместващият доход на пенсионерите едва достига до 30 процента от работната заплата или повече от три пъти се намалява стандартът на живот на българския пенсионер, посочи тя. В Европа заместващият доход се движи в порядъка на 70 на сто и дори до 90 процента, ако си в скандинавските страни. Това трябва да върви успоредно в цялата пенсионна реформа и тя да стане плавно, а не шоково, смята Мика Зайкова.

Според нея плоският данък прави бедните по-бедни, а богатите по-богати и е смъртоносно оръжие за по-бедните страни, допълнително потиска икономическия ръст и създава огромни проблеми на бедните страни. За да можем да излезем от дупката, трябва да направим плавен преход към прогресивно облагане, отбеляза Зайкова. 

"Българинът е горд човек, той не иска подаяния, той иска като работи, да не бъде работещ беден и да може да си плаща сметките. Мисля, че трябва да се върви към повишаване на доходите и все повече намаляване на помощите, като останат само за бедни, немощни и хора, които вече са ударени от системата", заяви Зайкова. Нито един няма да получи и стотинка от върнат данък върху доходите през 2015 г., коментира тя.

По думите й няма да се случи очакваната промяна с гласуваните изменения в Закона за доходите върху данъците на физическите лица, според които на хората, които имат доходи до нивото на минималната работна заплата, да им се връща през 2015 г. взетия през настоящата година данък. 

"НАП чете този закон, както дяволът чете Евангелието и никой не може да си получи парите по простата причина, че към доходите се добавят социалните помощи, които са необлагаеми за данъчната схема и детските надбавки. Кои семейства получават помощите - тези, които имат доход на член на семейството до 350 лева, а при 340 лева минимална работна заплата всички влизат някъде за подпомагане. Законодателите трябва да седнат и да изчистят този въпрос", каза Мика Зайкова. "Това, че никой няма да получи възможност да ползва облекченията е пресилено твърдение, но че кръгът на хората, потенциално можещи да го ползват е стеснен с всички онези, които са получили дори и един лев страничен доход, различен от заплатата, е вярно, това идва от закона, а не от превратно тълкуване на НАП", коментира за БТА говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Ако хората са получили единствено и само средства от заплата, биха могли да ползват облекчението по реда, в който законът го предвижда, но ако са получили някакъв друг доход, облагаем или необлагаем, това формално нарушава изискванията на закона и ограничава тяхното право, посочи Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: бтаинтервюдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
#$& преди 9 години
До21:Защото им е изгодно, за това. Една държава и респективно общество, за да функционира нормално трябва хората, които го изграждат да получават съобразно положения труд.. Лекари, учители и много други професии са безкрайно 'обезценени' и разликата между заплатите е несправедлива.. Няма как всичко живо да програмира, нали?
22
1
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
А'е какъв прогресивен данък??? Който не работи не трябва да яде!!! Хайде стига глупости - ще вземем от богатите и ще даде на бедните. Изобщо не съм богат, както казвате не желая подаяния!!! Работя - оправям се , не работя - гладувам това е простата истина от векове насам.
21
1
 
3
 
! Отговори
ТИТО преди 9 години
ОТ КОЯ ДАТА ЧУЖДЕНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ
20
1
 
4
 
! Отговори
МЪР преди 9 години
ОТ КОЯ ДАТА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ
19
0
 
2
 
! Отговори
ГГГ преди 9 години
ПОМОЩИ И ДЕТСКИ ДА СЕ ПОЛУЧАВАН САМОСРЕД 18 ГОДИШНА ВЪЗРАТСЛЕД 5 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ ИЛИ ДИПЛОМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ
18
0
 
7
 
! Отговори
НННН преди 9 години
ОМРЪЗНА МИ ДА СЛУШАМ ГЛУПОСТИТЕ НА БАБА ЗАЙКАТРЯБВА ВЕДНАГА ДЕ СЕ ВЪВЕДАТ ИНДИВИДУАЛНИ СМЕТКИ ЗА ВСЕКИ КОЙТО СИ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИТЕ И ОТ ТАМ ДА СИ ПОЛУЧАВА ПЕНСИЯТАТРЯБВА ДА ИМА ЛИЧНА ЕЛЕКТРОННА КАРТА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И КАТО ВЛЕЗЕШ В БОЛНИЦА ДА СИ ПЛАЩАШ А СЕГА ПЛАЩАШ НА ЗДРАВНАТА КАСА ВТОРИ ПЪТ НА КАСАТА НА БОЛНИЦАТА И ТРЕТИ ПЪТ НА ЛЕКАРЯ
17
1
 
7
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Концепцията е следната :Да се държат доходите ниски, за да идват разни фирми да им работим на четвърт цена.. Това е то.. Инвеститори.. Аман от продажни ***.. Съпахте го тоя народ, бе еееейййй
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Б*л съм ви заглавията...
15
3
 
10
 
! Отговори
[[ преди 9 години
нямало пари за пенсии. има . нека да накарат държавните служители ,полицаи,военнии др.да си внасят усигуровките сами и нещата долу горе ще се оправят. но никой не ще да направи това
14
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Напротив има,дръж хората на къса верижка за да не мърдат много много.
13
4
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
аха, държавата е за това да ви бърше лигичките и дупенцето. приятно чакане на "оправянето" и концепцията за доходите.
12
1
 
6
 
! Отговори
Гнусно преди 9 години
независимият финансов експерт към КТ "Подкрепа" Мика Зайкова....тази е толкова експерт, колкото и всички ние........
11
0
 
24
 
! Отговори
антипроф преди 9 години
Откога профсъюзите започнаха да се "грижат" за пенсионерите?В България профсъюзи няма.Те са дупе и *** с работодателите.Те са основния виновник за банановите заплати в тази държава.
10
0
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
а започва да търси други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
9
1
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа към личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбваното население е демотивирано да работи за благото на обществото, а започва да търси други алтернативи като
8
3
 
11
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Нормалният път е гражданите на богатата държава чрез данъците си да обезпечават социалната дейност на държавата и по този начин да създават условия за просперитет на цялото общество. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за
7
1
 
14
 
! Отговори
Санчо от Прованса преди 9 години
Е как да няма политика по доходите?!Напротив има!!!Възможно най-ниски за по-голямата част от населението, максимално високи за отделни *** и над средното за страната за София, та да не би плебса да се реши най-после да разбие някоя и друга тиква по жълтите павета.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква ясна концепция? То никаква концепция няма! И как да има като държавници няма. Ама и какви държавници като държава няма!
5
0
 
8
 
! Отговори
цар преди 9 години
Обективно погледнато по конфиденциалната система относно финансовата състоятелност на българите и като имаме в предвид КОНЦЕПЦИЯТА....е че ...НЕМА ПАРИ ОТИ ГИ УКРАДОХА СИТЕ *** У ПАРЛАМЕНТО.
4
1
 
4
 
! Отговори
НЗ преди 9 години
Така е, прав е човека, но все пак страната се управлява от политици, а не от специалисти.

Спонсорирани публикации