Банки наддават за депозитите в КТБ

БНБ обявява окончателната си оценка за състоянието на банката
Обновена: 20 окт 2014 07:55 | 20 окт 2014 07:42, Анисия Иванова
23
Банки наддават за депозитите в КТБ
Снимка: Reuters

Банки се готвят да вдигнат лихви по депозити, да обявят нови промоции, както и атрактивни планове за преструктуриране на стари кредити, съобщава "24 часа", като се позовава на източници във финансовите среди.

Причината е, че някои трезори се надяват така да привлекат част от депозантите в КТБ, както и част от собствениците на "здрави" кредити.

Окончателният одит за КТБ трябва да е готов днес и ще бъде внесен в БНБ. Централната банка трябва да вземе решение в зависимост от доклада и от наличието на легитимни предложения от акционери или инвеститори.

Източници от БНБ прогнозираха, че ако отнемането на лиценза бъде обявено до края на октомври, в 20-дневен срок след това ще има готовност за изплащане на защитените депозити. Според правилата това ще стане чрез фонда за гарантиране на влоговете, който вероятно ще избере банки оператори, за да избегне опашките.

Всеки притежател на гарантиран депозит трябва да заяви във фонда дали иска изплащане в брой на цялата сума, на част от него, или да поиска прехвърлянето му в друга банка.

По данни на финансовото министерство и на БНБ гарантираните депозити в КТБ са 3,684 млрд. лв., а в ТБ "Виктория" - 55 млн. лв. Във фонда за гарантиране на влоговете има 2,103 млрд. лв. При този вариант държавата трябва да покрие разликата от 1,7 млрд. лв. Очакванията са това да стане чрез държавно гарантирани облигации, които ще емитира фондът, както и със заем от бюджета в размер на 700 млн. лв.

Това обаче ще е възможно само ако новият парламент гласува бързо актуализирането на държавния бюджет, където двете опции са записани. Съдбата на КТБ след отнемане на лиценза, ако такова решение бъде взето, ще се развива по закона за кредитните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: банкилихвиКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
Естествено,че банките,ще се надават в депозитите,щото кеш в евробанкноти от 3,684мрд няма да се изкарат.БНБ не ги печата.На почти всички е ясно,че парите са само на хартия или в електронен вариант.За банките е най-страшното парите да излязат,щото може да им погасят кредитчетата.Пак ще се намерят 1или2 банки които да дават по-високи лихви,ама пак ще е до време.Проста сметка,нашите 20мрд за 10г при 5% стават 30,докато в зпадните банки при 1%лихва,стават 22,айде бе ние ги излъгахме западняците?
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В евангелие от Матея ясно е описано отношенията между Бог, хора и банка. В притчата за талантите, Господаря осъжда слугата, който не е имал доверие на банките" 27 стих. ти, прочее, трябваше да внесеш парите ми на банкерите, и когато си дойдех, щях да взема своето с лихва."Знаете ли, сега тази Сила, виждайки как банкери се опитват да скъсат връзката между хората, Бог и банка. И престава си нямате за последствията. И още Иисус казва за Неговата Църква и закон, че и никой не може да ги събори.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-лошото е че банкерите и престава си нямат как определен кръг от хора се опитват да ги съборят. Не става дума за КТБ. Банкерите си мислят, че чрез фалита на КТБ се освобождава ниша за тях. Дръжки.Те не разбират, как е проектиран този Свят.Има едно невероятна Сила, която им е позволила да печелят от лихвата.Тази Сила е описана ясно и в Библията. Еванг. Матея: " 27. ти, прочее, трябваше да внесеш парите ми на банкерите, и когато си дойдех, щях да взема своето с лихва."Знаете ли, сега тази Сил
17
0
 
2
 
! Отговори
75 преди 9 години
До ДимовАз нямам пари в КТБ.Но нали всички пищят,че в БГ не се спазват законите и това ние проблема.Спазваме ли законите-ще се оправим."Лош закон,но закон" са казали римляните.Има закон за депозитите-изпълнява се точно и точка.Или викаш-да се спазват само законите,които ми отърват.Аз не съм съгласен с много от правилата в БГ.,ама ги спазвам.Като нещо не ти харесва,избираш си партия,която обещава да го промени или отиваш в държава,където е така както искаш.
16
0
 
1
 
! Отговори
75 преди 9 години
До do 14А като отмине бурята ще ги откопаят и пак ще го вложат я банките.Ефектът е същият.
15
0
 
0
 
! Отговори
do 14 преди 9 години
Защо си мислиш,че баш паралиите нямат вили,ще ги закопаят в двора временно докато бурята отмине.(разбира се във валута)?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КЪДЕ СА ВСЕ ПАК ПАРИТЕ, КОИТО ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ДАДЕ???
13
6
 
4
 
! Отговори
Димов преди 9 години
Не и от моите данъци!Когато лапахте 8-10% лихви убаво беше....Да Не се изплащат никакви депозити...Щом е частна банка да спасява лакомите си непазарен::::::::::
12
0
 
6
 
! Отговори
75 преди 9 години
Чудесен повод,правителството да подпомогне закъсалите банки,неофициално.Изплащат депозити за 3-4 милиарда със заем. Естествено никой няма да държи голяма супа пари в къщи,защото апашите само това чакат.Парите отиват в други банки и системата е временно спасена.Без да има официално държавна помощ.
11
0
 
6
 
! Отговори
75 преди 9 години
До АнонименПо закон се избира банка,на която фонда привежда парите и тя ги изплаща.Излезе информация,че това ще е банка ДСК.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Всеки притежател на гарантиран депозит трябва да заяви във фонда дали иска изплащане в брой на цялата сума, на част от него, или да поиска прехвърлянето му в друга банка."А какво трябва да правят тези, които са в чужбина? Не може ли просто да превхвърлят автоматично депозитите в най-големите банки и служебно да открият сметки. Какво очакват? Хората да се връщат в България от Западна Европа и САЩ?
9
5
 
0
 
! Отговори
макето преди 9 години
ей служителче нещо не си у ред 10-12 милярда ако сакаш ги плащай оти я паре немам
8
1
 
16
 
! Отговори
служител преди 9 години
няма да я фалират ще я спасят но пак на гъбра на данъкоплатеца.нека да е така но виновните крадци да влязат в затвора!!!!
7
13
 
4
 
! Отговори
макето преди 9 години
банката фалира тра ла ла ла другио месец друга после трета и до нова година ке фалират сите тра ла ла ла ей какво оро ке изиграм на мегадано дплната капиталистическа *** фалира ураааааааааааааа
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименBANKITE V BALGARIA NE PODLEGAT NA KONTROL I ZATOVA NE NOSIAT NIKAKVA OTGOVORNOST.
5
1
 
13
 
! Отговори
цеци преди 9 години
Ако имаше начин да се спаси КТБ то от БНБ бяха решили че не трябва,е как да се вярва на такива иституции!!!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До велзевулNO TOZI FOND VINAGI E BIL PRAZEN
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До велзевулПо твоята логика в банковата сфера всеки банкер може да си прави каквото иска, т.е. Да дава всякакви необезпечени кредити и въобще да не му пука защото държавата ще го компенсира за да не фалира банката.
2
3
 
42
 
! Отговори
велзевул преди 9 години
КТБ ще бъде фалирана. Но гледайте какъв тайфун ще се завихри в другите банки. Кой нормален човек ще си държи парите в банка, при положение, че след фалита на КТБ фондът за гарантиране на влоговете ЩЕ Е ПРАЗЕН?
1
3
 
26
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
BANKITE -MARODERI ZAPOCVAT VOINA ZA PARICKITE NA OBIKNOVENNITE VLOGITELI.