България няма да има нужда от нови ядрени мощности до 2037 г.

Съседните страни строят нови мощности и България няма да има пазар на електричеството, смятат експерти
20 окт 2014 13:37,
50
България няма да има нужда от нови ядрени мощности до 2037 г.
Снимка: www.freeimages.com

България няма нужда от нови базови енергийни мощности, освен като заместващи до 2030 г. Едва от 2037 г. ще имаме нужда от нова ядрена мощност. Това гласи прогнозата на Лабораторията за риска към Нов български университет за енергийния баланс на страната до 2025 г. Докладът беше представен по време на дискусия днес в Българската стопанска камара.

Като причина за изграждането на нови мощности често се сочи износът на електричество, но оценката на експертите е, че съседните страни строят мощности. Турция например вече е поискала транзитен коридор за 500 мегаватчаса още от 2015 г., посочи Иван Иванов, един от авторите на доклада. Гърция, от своя страна, планира нови мощности, като 40% от производството до 2020 г. се очаква да дойде от възобновяеми източници. Южната ни съседка обаче залага на вятърните, а не на соларните мощности.

На базата на тези очаквания износът на електричество ще бъде не повече от 10-10,5 тераватчаса, изчисляват икономистите от Лабораторията. Вътрешното потребление ще бъде максимално до 43 тераватчаса до 2025 г.

Тези прогнози са правени на базата на няколко фактора. От една страна, това е демографската криза - за последните 10 години населението на страната е намаляло с 1 млн. души и от организацията очакват тази тенденция да продължи през следващото десетилетие. От друга страна стои брутният вътрешен продукт (БВП), чийто ръст предизвиква и повишение на потреблението на електричество. Данните на Лабораторията обаче са, че за последното десетилетие БВП се повишава с 25%, а потреблението - с 5 на сто.

Влияние върху енергийния баланс ще окажат още цената на тока, енергийната ефективност, загубите на преносните и разпределителните мрежи, както и потреблението на природен газ.

От Лабораторията очакват повишение на потреблението на газ благодарение на местния добив, изграждането на газовите връзки и доставките от газопроводите ТАР и TANAP. По този начин до 2030 г. ще бъде изпълнена и целта, записана в енергийната стратегия, 30% от домакинствата да ползват природен газ.

Министерството на икономиката и енергетиката и администрацията като цяло са давали лоши прогнози за развитието на енергетиката, коментира Иван Костов, ръководител на Лабораторията за оценка на риска по време на дискусията. "Има удивително разминаване с истината", допълни още той.

Иван Иванов посочи като пример за нереални очаквания оценките за пазара, изготвени като обосновка за строителството на АЕЦ „Белене“. Според тях още от 2007 г. е трябвало да има недостиг от 1,3 -1,5 мегаватчаса през зимните месеци. Това обаче не е факт, а дори има свръхпредлагане и излишни енергийни мощности, посочи още той.

Прогнозата на Лабораторията е през следващото десетилетие да има намаление на потреблението на домакинствата, като причина за тези очаквания са демографската криза и повишаването на енергийната ефективност. В същото време обаче цената на електричеството ще расте и един от факторите е либерализацията на пазара и европейските екологични изисквания за емисиите въглероден диоксид. Цената на АЕЦ „Козлодуй“ пък ще се повишава заради инвестициите, нужни за модернизацията на пети и шести блок.

Що се отнася до индустрията, заради демографската криза се прогнозира липса на работна ръка, включително и за сектори, които са енергоемки. Това ще намали производството, а следователно и потреблението. От друга страна, и енергийната ефективност за индустрията също ще се подобрява, посочи още Иванов.

Той и колегите му очакват още понижение на цената на природния газ, защото ще се повиши местният добив, ще бъдат диверсифицирани и доставките. Така природният газ ще бъде напълно конкурентен на електроенергията.

В следващите години се очаква да бъдат въведени умните енергийни мрежи, а под натиска на Европейската комисия отношенията в енергийния сектор да бъдат поставени на пазарни условия. Това за България означава затваряне на някои производства. Без привилегии ВЕИ секторът ще забави темпа си на навлизане, но пък тези мощности ще развият своя потенциал към домакинствата, смятат от Лабораторията.

Оценката на икономистите за брутното производство на електричеството през последното десетилетие е между 43,5 и 50,3 тераватчаса годишно. След 2011 г. има спад на производството. Потреблението на електричество също намалява, като за 2013 година е 37,9 тераватчаса. Износът за миналата година е бил към 9 тераватчаса, а като цяло за десетилетието износът не е надвишавал 10 - 10,5 тераватчаса годишно.

През първите девет месеца на тази година има ръст на производството, породен от рязкото намаление на цената за преноса, което доведе и до ръст на износа. В същото време потреблението се увеличава с 1,58% на годишна база. Заради увеличението на цената на тока през последните месеци обаче ръстът на потреблението за цялата 2014 г. се очаква да бъде нулев.

Още икономически новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОЦ.ИВАН КОСТОВ Е ШЕФ НА ЛАБОРАТОРИЯ НА РИСКА КЪМ НБУ.Бих написала СЛАБ 2 ,ако не ставаше дума за Костов.Единственото,което трябва да правите,мили сънародници,е да не преставате да МЕЧТАЕТЕ и тогава тези носители на негатовизъм като Костов няма да успеят.Мечтайте за силна България,за чист въздух,за електромобили и пречиствателни станции и не вярвайте на хора,които се хранят от вашето страдание.
29
2
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До иванИване, я кажи колко са ти сметките за ток за септември и тая за топла вода (ако си на ТЕЦ). Ама без да лъжеш
28
0
 
7
 
! Отговори
иван преди 9 години
дами и госода ,обричат ни да купуваме тока на американските марици и на кака цветелинка& депутати на цени над 400 лв минимум до 2035 година.Да ни е честито новото боковско правителство до 2035 г.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А някой направил ли е сметката на каква цена ще ни продават комшиите точец-а? След като в БГ в момента са едни от най-малките цени на енергията мисли ли някой, че цената ще падне или ще се увеличи? Та хората и сега не могат да си я плащат. Или тогава някой ще му светне че без производство при това енергоспестяващо нито ще ни се вдигне стандарта нито ще ни се вдигнат заплатите и пак няма да можем да си плащаме тока, ама когато не плащаш на чуждите компании има санкции
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съседните страни строят нови мощности и България няма да има пазар на електричеството, смятат експерти---------------Е, да! След като нашите подлизурки на управленски позиции години наред слагаха пръти в колелото на ядрената ни енегретика, въртяха се като ветропоказатели при най-малкия повей на щение от САЩ, сега я втасахме Сега от износители, ще ни превърнат във вносители.Понеже централата в Белене на руснаците е много лоша, не я построихме, а сега руснаците строят 4 такива в Турция. Честито
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не си произвеждаме сами ще купуваме на цени на които ни го продадат това важи не само за електроенергията. А това ли ни е програмата за диферсификация - да спрем да завивим от Русия а да почнем да зависим от комшиите били те (поне някои) от ЕС Много ви моля отворете си очите и работете за България да е независима стигат ни толкова зависимости от този или ония. Зависим ли от някого все ни слагат там където на тях им е удобно не на нас, а ако за това получавахме ползи то ОК ама неполучаваме.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--24;Komunqgite ste sorosoidi .; Stanichew se celuwache s Soros
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаете ли колко процента са 2ГВ в общото производство което в момента е точно 4,1ГВ? (за справка сайта на ессо "TSO. bg") Знаете ли с колко ще ни падне производството през 2016 и 2017 година когато спират 5 и 6ти блок? Знаете ли с колко ще спадне когато вземат и затворят някои ТЕЦ-ове? Знае ли се колко ще ни намалее производството при либерализиран пазар поради нерентабилност на производството? При мораториум за строеж на нови мощности от ВЕИ и поне 4 години за проект... Въпроси много отг - хич
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това нов български университет с какво се яде и пие? Покажете ми един нормален специалист от там както и преподавател. За И. Иванов без коментар - *** 1. За И. Костов дивидентите от мариците малък довод ли са? С една дума спрете безумните и некадърни статии, по-добре напишете нещо за труженичките на околовръстното. Няма ли най-после един коментар от професионалист?
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе "умните и красиви" ***... защо ще правим 7-ми блок на Козлодуй щом според вас ен ни трябва?За да ни заробят америкацните както с Марица Изток-3 ли???Т.е. зора ви не е за България, а за да направим кефа на американците. Да ни го вкарат още по-дебел и ние пак да си плащане, че ни го набутват
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама разбира се, че няма да ни трябват.За територия, предназначена за санитарна зона, без индустрия,, за какво са й мощности? Ако не ви стига тока, ще си купувате или от съседите, или съдружниците на Мистър Бийн ще ви построят още соларни паркове.Що се отнася до индустрията, заради демографската криза се прогнозира липса на работна ръка, включително и за сектори, които са енергоемки. Това ще намали производството, а следователно и потреб
19
4
 
4
 
! Отговори
пена преди 9 години
Лошите американци преди дни обявиха, че ще имат работещ реактор за ядрен синтез след 5 години а рубладжиите ми говорят за АЕЦ. И то за след 25 години...
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искам да се закрие тази държава защото няма никакъв смисъл от нея
17
4
 
9
 
! Отговори
fen преди 9 години
Да не ни трябват нови мощности ако Българският народ во главе с младите. хубавите и образовани младежи ще мият чинии и ще застилат прани чаршафи по хотелите ?!
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СОРОСИ !!!!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво означава "собствен добив на газ"Нещо сте се объркали или лъжете като Ив. Костов и ББ взети заедно.От намерения (евентуално) газ в България собствени ще бъдат единствено замърсяванията на природата както сме дали да се дупчи цялото ни черноморие.А добитата газ е собственост на тези които са разработили находищата - OMV; Total Fr; Repsol Ispania...Всичко подписано от ББ.Само "Ледербел БГ" не получи право защото единствено тя е българска фирма.Гарантирано от ГЕРБ!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
рисклаб преди 9 години
КОСТООООООВ !!!
13
3
 
3
 
! Отговори
СОС преди 9 години
Пак фалшификации! 5 и 6 блок на Козлодуй към днешна дата не са с удължен срок на експлоатация!!! ТЕЦ-овете -около 3400 МW и към днешна дата не отговарят на екологичните норми, а след 2016 г влизат в действие нови още по строги еко норми които не могат да бъдат постигнати от тях дори и на неразумна цена!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dobrata novina
11
3
 
3
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
До Алоо, БСПеее...ако си продадем всичката земя на чужденци от ИД и от българи няма да имаме нужда до 2037г.

Спонсорирани публикации