Няма да успеем да удължим в срока живота на V блок в Козлодуй

Хиновски: Закъсняваме много с проекта
20 окт 2014 15:49,
6
Няма да успеем да удължим в срока живота на V блок в Козлодуй
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Експлоатационният срок на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да може да бъде удължен в очаквания срок и съоръжението ще бъде затворено за поне две години. Тази прогноза направи енергийния експерт от Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски пред журналисти.

Според него страната е изпуснала срока, за да работи за удължаването на живота на блока, и подписаният преди малко повече от седмица договор с консорциума между Концерн "Росэнергоатом“, ЗАО „Русатом Сервис“ и Electricite de France (EDF) няма да помогне да бъде наваксано това закъснение. По думите му причината за допуснатото закъснение е непознаване на процедурата от страна на ръководителите на централата досега.

Припомняме, че срокът за експлоатация на пети блок в АЕЦ „Козлодуй“ изтича през 2017 година, а на шести – две години по-късно.

Обикновено за удължаване на живота на ядрени мощности подготовката започва осем години по-рано – четири години се прави планиране, финансиране и реализация на необходимите дейности, обясни още Иван Хиновски. В следващите четири години се прави документиране на предприетите мерки и внасяне на искания за лицензиране.

„Ние сме изготвили една програма за модернизация, която е изпратена на Агенцията за ядрено развитие, която е казала, че няма възражения по нея“, посочи Хиновски. Програмата е изпратена на европейския регулаторен орган, който обаче все още не се е произнесъл по нея. Според експерта отговорът ще гласи, че програмата не е достатъчна.

Той посочи, че българската страна все още не е направила стъпки за намиране на необходимото финансиране на проекта. „Ние сме длъжни за всеки нов кредит за пети и шести блок да искаме разрешение от Евроатом, защото организацията е финансирала изграждането на пети блок. България още не е написала дори писмото с уведомление какви са намеренията ни“, категоричен беше енергийният експерт.

Не са проведени и търгове за необходимото оборудване, които също ще забавят реализацията на проекта.

Според Хиновски проектът за модернизацията на блока трябва да бъде анализиран от европейските власти и издаването на лиценза ще продължи поне две години. Одобрението от страна на Агенцията за ядрено развитие (АЯР) у нас не е достатъчно, обясни още експертът.

Плановете за изграждането на седми блок също могат да се окажат заплаха за старите два блока, посочи още Хиновски. В проекта за изграждането на новата мощност, която обаче е на старата площадка на централата, е заложено ускорение на земната повърхност при земетресение от 0,24g, докато за другите два блока то е по-ниско – 0,2g, тоест издръжливостта при земетресение е по-слаба.

„Ще дойдат западните учени и ще кажат седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ има 0,24g и ще изискат същото и за другите два блока на площадката“, коментира експертът.

Проектът за седми блок е заложил още и издръжливост при торнадо от 160 км в час, което западните експерти ще прехвърлят веднага и за другите блокове, смята още Хиновски.

Той допълни още, че Франция инвестира по 1 млрд. евро на блок за удължаване на срока на експлоатация, а България влага 250 млн. евро за двата блока. „Това е много подценена програма“, допълни още той.

Междувременно от АЕЦ „Козлодуй“ съобщиха за приключването на плановия годишен ремонт на шести блок на централата. Днес в 10:27 часа той е бил включен в паралел с електроенергийната система.

Ремонтът на блока и зареждането му със свежо ядрено гориво започна на 13 септември. Проверката е показала значими дефекти по оборудването, които са били отстранени, съобщиха още от пресцентъра на ядрената ни централа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: АЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 9 години
Срока на експлоатация на 5 и 6 вече е бил удължен преди 10 години. За тези които не са разбрали. Така че няма какво да се удължава, Ядрената мафия иска да ви обрули с главата надолу за още левчета.
5
0
 
0
 
! Отговори
енергетик преди 9 години
Хиновски,колко години лапаше от АЕЦ"Козлодуй"?Типичен пример на "Храни куче да те лае"!*** гаден!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А честито
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тази статия разбирам едно нещо - евтиния ток от АЕЦ Козлодуй скоро няма да го има и ще плащаме само скъпия ток на американските тецове и веитата на депутатите, ашколсун, машала, берекет версин.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление това се знае отдавна,просто не искаха да ни го казват,да не се види какви "професионалисти "работят в енергийното министерство,защото точно те забавиха стартирането на процедурата,между другото това трябваше да го свърши правителството на ГЕРБ в миналия мандат
1
4
 
4
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Експерта, навии си на руло тая експертиза .................... ............!