Пазарът на логистични площи у нас е в застой

Инвеститорите в първия спекулативен проект след кризата се надяват да "повлекат крак"
Обновена: 20 окт 2014 17:37 | 20 окт 2014 14:50, Миглена Иванова
0
Пазарът на логистични площи у нас е в застой
Снимка: East Ring

Пазарът на логистични имоти в България е в застой. Това коментира по време на представянето на логистичния парк East Ring край София Владимир Гюрджиев, мениджър “Индустриални и логистични площи” в консултантската компания Forton.

East Ring е първият спекулативен проект на пазара след кризата. Инвеститорите – компанията Glorient Investment, се възползват от нарастващото търсене и липсата на достатъчно качествено предлагане и се надяват, че ще “повлекат крак” на пазара и ще стартира реализацията и на други подобни проекти.

Проекти за нови логистични, складови и индустриални пространства не липсват, но повечето отлежават в изчакване на поне един ключов наемател, защото инвеститорите не желаят да поемат прекомерни рискове, коментира още Гюрджиев.

В последните години всички новоизградени обекти в логистичния и индустриалния сегмент са build-to-suit, т. е. за собствени нужди. Много компании обаче не желаят да инвестират в такова строителство, което се явява странична за тях дейност. Те обикновено се насочват към съседните ни държави (най-вече Румъния и Сърбия), в които има избор от спекулативни проекти.

Според Гюрджиев, ако в страната ни са били реализирани повече спекулативни проекти и потенциалните инвеститори, които са правили запитвания и огледи, са имали избор измежду готови сгради, вероятно успеваемостта при привличането на чужди инвеститори в производство е щяла да е с 50-60 на сто по-висока.

Повечето компании, които биха искали да стъпят в България, първоначално “опипват почвата”, затова и не биха се впуснали в дългосрочен ангажимент, какъвто е строителството на база за собствени нужди, допълни той.

Пазарът

Недостигът на предлагане е свил празните площи до 2,4% през септември от 3,2% година по-рано, коментира Гюрджиев. Общият обем на пазара на модерни площи достига малко над 800 хил. кв. м.

Общо малко над 21 хил. кв. м са били усвоени през последната година извън столицата, като всички площи са били изградени за собствени нужди от търговски или логистични компании.

Заради недостига на качествени площи е отчетен и ръст на наемните равнища, като средният наем на кв. м се е увеличил от около 3,5 евро до 3,75 евро към септември. В района на летището в София наемите достигат в диапазона 4-6 евро в зависимост от качеството на строителството и спецификата на площите, а в източните райони на града – от порядъка на 3,5 – 4,5 евро, отново в зависимост от качеството на строителство, спецификата на самите площи и нуждите на наемателя, както и местоположението.

Продължението на статията може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: логистични площи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари