Русия отново погна McDonald's

В повечето ресторанти на веригата в момента се извършват проверки
Обновена: 20 окт 2014 14:02 | 20 окт 2014 10:47, Елена Кирилова
63
Русия отново погна McDonald's
Снимка: Ройтерс

Руските регулатори, следящи за безопасността на потребителите, провеждат проверки в около 200 ресторанта на McDonald's в страната, предава Bloomberg.

Съдилищата в Русия са затворили временно девет ресторанта на американската компания, става ясно от нейно изявление на корпоративния ѝ уебсайт. McDonald's твърди, че не е съгласна с тези решения и ще се обърне към по-висша съдебна инстанция.

Веригата за бързи закуски навлиза в Русия през 1990 г. и е разглеждана като символ на по-големите перспективи, защото помага за отварянето на руснаците към чуждестранните фирми.

Въпреки че регулаторите посочват, че причините за затварянето на заведенията са нарушения на санитарните правила от McDonald's, решението е смятано за отговор на Русия срещу западните санкции.

Ресторантът на площад Пушкин в Москва, който привлича дълги опашки от чакащи, когато за първи път отваря врати, в момента е затворен със съдебна заповед.

САЩ и Европейския съюз наложиха санкции срещу руски компании и висши служители , след като Русия анексира Крим по-рано през тази година. Това е най-сериозният сблъсък между Америка и Русия след края на Студената война.

В отговор на санкциите Путин забрани вноса на хранителни продукти на стойност 9,5 млрд. долара от западни страни.

McDonald's има повече от 35 600 ресторанта в цял свят. В края на август тези в Русия бяха 440 на брой. Веригата се радва на над 1 млн. посетители на ден в руските си обекти и има над 40 000 служителя в страната. До преди началото на сегашната криза в отношенията между Москва и Запада McDonald's възнамеряваше да открива по над 70 нови обекти в Русия на година.

По-рано през месеца стана ясно, че руската прокуратура провежда разследване и срещу благотворителната фондация Ronald McDonald. Руската прокуратура е започнала разследвания, съобщи на 8 октомври директорът на фондацията в Русия.

Разследването на Ronald McDonald е базирано на съобщения в руските медии, цитиращи депутата Андрей Крутов, според когото фондацията събира всяка година "значителни суми" в размер на между 1 до 3 млн. долара. Така за последните 15 години по думите му са натрупани почти 20-30 млн. долара. Цитираните в интернет данни на фондацията не отговарят на реалните приходи, смята той.

„Обвинението е напълно необосновано“, заявява от своя страна ръководителят на фондацията Светлана Полякова, която е предоставила на прокуратурата всички нужни за проверката документи.

Междувременно проучване на общественото мнение от септември показа, че мнозинството запитани руснаци нямат нищо против McDonald's да изчезне напълно от страната им.

15% от запитаните желаят веригата да остане да работи в Русия, а за 18% това е без значение. Останалите искат компанията да напусне страната.

44% от анкетираните смятат, че храната на McDonald's е застрашаваща здравето, но 8% са на обратното мнение. Според 39% веригата има както отрицателни, така и положителни неща.  

Още новини за McDonald's можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: McDonaldsРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РФ си вкарва автогол защото - в мак работят руски граждани , мак плаща на руските граждани соц. осигуровки, мак плаща данъци в хазната на РФ, мак използва руско брашно,руско месо,руски картофи в асортимента който предлага.
45
3
 
10
 
! Отговори
случка преди 9 години
Пътувам си преди с влака, в купето две майки с деца. Извадиха да хранят децата - едната няколко пакета от макдоналдс, другата домашни сандвичи и сладкиш някакъв. Та първата казва "То моето обича много от Макдоналдс, друго не признава". Хубаво, ама другата госпожа му даде на малкия да ОПИТА от сладкиша. Леле това детенце (с хамбургерите) като се разяде, опраскаха пичовете домашното, а другото така си и остана. Думата ми е, че е по-лесно да купуват някои готови ***, вместо да готвят.
44
4
 
8
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
САМО АПЛАУЗИ!
43
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБХАХАХАХАХАХраната на руските фирми е толкова качествена и вкусна, че е НЕОБХОДИМО ДЪРЖАВАТА ДА ЗАТВОРИ МикиДис , за да им ОБЪРНЕ НЯКОЙ ВНИМАНИЕ И НА ТЯХ! :)Смехотворни комунисти!
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приятелката ми работеше в мак доналдс и когато повдигна въпрроса за *** в кухнята ѝ отговориха: "Няма пари, нищо не можем да направим.", та който му е кеф, да хапва.
41
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато червените изкуфели пенсионерчета се гътнат от старост България ще се прероди в истинския смисъл на думата.
40
9
 
8
 
! Отговори
666 преди 9 години
До lol до 666. То нашето поколение ще изпука когато си му е времето, ти гледай вашето кога ще изпука дето се тъпчете с тези ***. Ама какво ли се занимавам с вас, ако щете пластмаса яжте!!
39
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде някой *** да обясни с какво макдоналдс е по-вреден от една "чиста" българска баница, направена да плува в слънчогледово олио .
38
10
 
16
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Руснаците пак ще са принудени да ядат картошки,яблани и груши и да играет казачок гладни.Преди време *** забрани на рускините да купуват западни *** и сега рускините(от сигурен източник знам) ходят без ***.
37
7
 
3
 
! Отговори
.. преди 9 години
До ?!?Защото не е питал тебе!
36
6
 
14
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Aбе Путин, като знаехте, че са вредни, защо не ги затворихте преди време, ами сега си играете на политика?
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия хамбургери са си ***, обаче една шоколадова вафла е в пъти по - вредна.
34
10
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Това е ход на хитрия Путин да се затворят МакДоналдс -ите !!!?Американците не воюват със страни където са отворени и работят Маковете и затова хитрия Путин затваря Доналдсите за да могат американците да нападнат Русия-а там руснаците ще се разберат против окупантите !!))Ако някой не вярва ,че МакДоналдс са вредни ,то нека погледне американците -нация на затлъстяващите (60-70%) . Тези хамбургери ..... все едно че са гумени -като западните домати !)))
33
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
hshsdf преди 27 минутиКюфтетата им ги пращат от щатите в туби полутечни**кюфте в хамбургер ? бро ще ме извиняваш но ти едва ли си виждал истински мак на живо . използват истинско говеждо месо.
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Захват Крыма очень больно ударил по экономическим интересам России и ухудшил ее международное положение. Снизился уровень жизни граждан России. Экономический спад, рост цен, санкции - результат путинской авантюры.10.Агрессивная по отношению к Украине политика привела страну к международной изоляции и поэтому Кремль вынужден идти на поклон к Китаю.Русские - великий европейский народ, который Путин ведет в китайское рабство.Такая перспектива гибельна для России.
31
10
 
16
 
! Отговори
hshsdf преди 9 години
Кюфтетата им ги пращат от щатите в туби полутечни а в Русия здравеопазването е на много високо ниво нормално за мен направо да ги затварят навсякъде .И тука ако хеи направи проверки във веригита какво ще пишат после България погна макдоналдс хахахах .
30
10
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименЦЯЛАТА ФАМИЛИЯ И ВСИЧКИТЕ МИ ПРИЯТЕЛИ НЕ ПОСЕЩАВАМЕ МАКДОНАЛД!нЕ ЗАЩОТО ГО БОЙКОТИРАМЕ А ЗАЩОТО Е ВРЕДНО ЗА ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА НИЯДЕМ СИ ТЕЛЕШКИ БИВТЕК НА СКАРА В КЪЩИ ИЛИ КОГАТО СМЕ НА ПИКНИК НО ГО КУПУВАМЕ МЕСОТО ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ...СЪБИРАМЕ СЕ 10-15 ЧОВЕКА И СИ КУПУВАМЕ ЕДНО ТЕЛЕНЦЕ...ПРАСЕНЦЕ..ХЕМ Е ПРЯСНО ХЕМ ВКУСНО..ХЕМ НЕ Е ТЪПКАНО С ОЦВЕТИТЕЛИ...
29
9
 
12
 
! Отговори
! преди 9 години
До НФБ,на мястото на Макдоналдс най-много да просперират руските мамашки и алкашите )) айде и ти бегай от тука, *** руски.
28
4
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До Стар работникПРАВ СИ ПРИЯТЕЛЮ...
27
9
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименНА МЯСТОТО НА МАКДОНАЛД И ХАМБУРГЕРИТЕ ЩЕ ПРОСПЕРИРАТ РУСКИ ФИРМИХРАНАТА ИМ Е КАЧЕСТВЕНА И ВКУСНАНЯМА ДА ИМА НИКАКВА БЕЗРАБОТИЦА ПРОСТО АМЕРИКАНСКИТЕ ФИРМИ СЕ ГОНЯТ ОТ РУСИЯ И СЕ ЗАМЕСТВАТ ОТ РОДНИНЯМА НИЩО ЛОШО В ТОВАЗАЩО ДА НЕ СЕ ДАДЕ РАМО НА РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО ОЩЕ ПОВЕЧЕ АКО Е ЗДРАВОСЛОВНО...ПРЕДПОЧИТАМ КЕБАПЧЕ СЪС ЗЕЛЕВА САЛАТА И ДОМАТЧЕ ВМЕСТО ВМИРАСАНИТЕ ХАМБУРГЕРИ..ПРЕДПОЧИТАМ РОДНИ КАРТОФИ ПРЕД ЧИПСА НА АМЕРИКАНЦИТЕ