Пазарно решение за КТБ при положителен доклад

Истината трябва да стане публична, заяви Каролев
Обновена: 21 окт 2014 20:05 | 21 окт 2014 10:57, Александър Попов
1
Пазарно решение за КТБ при положителен доклад
Снимка: Булфото, архив

Ако докладът за състоянието на КТБ е положителен, ще е възможно пазарно решение за справяне с кризата в банката и предприемане на действия по оздравяването й от страна на настоящите или евентуални нови акционери. Това заяви пред bTV икономистът Владимир Каролев.

По думите му трите одитни фирми, които правят доклада за банката, са трите най-големи български компании.

Според него обаче не докладът е най-важен.

"За бъдещето на КТБ е важно дали собственият капитал е положителен, или отрицателен. Защото, ако е отрицателен, Законът за кредитните институции казва, че автоматично се минава към отнемане на лиценза. Ако е положителен, ще има възможност за пазарно решение на проблема", допълни Каролев.

Той подчерта, че влоговете до 100 000 евро са гарантирани при всякакво развитие на казуса с КТБ.

"Вече има заявен интерес от инвеститори, които твърдят, че искат да проверят и те какво е състоянието на банката и да предложат увеличение на капитала. Включително са изпратили и писмо в неделя до медиите, до БНБ и до Министерство на финансите. Двата фонда на EPIC, подали писмо за намерение, са доста сериозни институции", каза още икономистът.

Той бе категоричен, че истината трябва да стане публична, защото хората оставали с впечатление, че нещо се крие.

"Съгласен съм, че трябва да излезе цялата истина за кредитните портфейли в КТБ, но на следващ етап. Сега е важно да се види дали може банката да бъде оздравена", допълни Каролев.

Според него има два варианта. При първия банката фалира и парите ще си получат хората със стандартни депозити до 100 000 евро.

Дали ще се тръгне по този път зависи от това дали ще се намери някой да рекапитализира банката. Очевидно е, че няма достатъчен капитал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: КТБВладимир Каролев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации