Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

БНБ праща докладите на одиторите в Софийската градска прокуратура
Обновена: 22 окт 2014 17:43 | 22 окт 2014 16:35, Екип на Investor.bg
251
Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.
Снимка: Reuters

Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв. Това е общият размер на активите на банката, за които според одиторите има необходимост от обезценки. Към 30.09.2014 г. общата сума на всички активи е в размер на 6,662 млрд. лева.

Докладът за анализа и оценката на активите на КТБ, извършен от одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“, „Делойт България“ и „АФА“, е разгледан от БНБ.

От централната банка посочват, че ръководството на КТБ не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. От БНБ изпращат докладите на одиторите на вниманието на Софийска градска прокуратура.

След поставянето на КТБ под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут - например, че в процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането.

Липсва контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения. Извършеният анализ показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто, допълват от БНБ.

Липсва текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.

Документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания с цел получаване на икономическите ползи, свързани с тях.

В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредствано от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, което не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики.

Представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор финансови и надзорни отчети пред управление „Банков надзор“ на БНБ са били недостоверни и подвеждащи.

Управителният съвет на БНБ е възложил на квесторите до 31.10.2014 г. да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

Други решения, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване, изтъкват от БНБ.

С цел вземането на информирано решение и подпомагане работата на народните представители по казуса КТБ, Управителният съвет на БНБ ще внесе на 27 октомври, първия работен ден на 43-ото НС, обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Още новини за казуса четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: докладбанкаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
2
 
! Отговори
osman преди 9 години
nyama nikakva dupka. :)lajat vi masovo arogantno v solo, duet, trio, kvartet.....v chor bg central instituciite barabar s bg partii i bg medii i bg agenti!:)))skroili sa vi mega nomer shapka model "omanski miraj" - sapunen mehur !
170
0
 
4
 
! Отговори
смех преди 9 години
Това направо си е за Гинес - най голямата кражба в историята.
169
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо не пишете, че фирмите източили 4 милиарда са от кръга Орешарски-Пеевски-Христо Бисеровсега разбрахте ли защо Орешарски предложи Пеевски за шеф на ДАНСистината лъсна накрая
168
1
 
5
 
! Отговори
к.Андонов преди 9 години
Ако Искров не влезе в близките три месеца в затвора за поне 10 години, значи живеем в страна от Четвъртия свят, където мафията е превзела всички държавни институции.
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само виновни не търсете,амсалаци има много но виновни не,няма и да има,това е България тук може всичко,има кой да плаща за далаверите,това е тъпия народ и му е хубаво и му е малко!
166
0
 
3
 
! Отговори
Простю преди 9 години
Нищо не отбирам, ей ми името. 6, 6 милиарда активи и 4, 2 млрд. липси, това не води ли до положително число 2, 4 милиарда? Ами аз ако имам 2,4 милиона ще си мисля, че имам много. Или?
165
0
 
8
 
! Отговори
Хектор преди 9 години
Значи крадливата ни мафия вместо да помисли как да си плати дълговете легално,отново открадна от народа????ще дойде и вашето време да си платите, гнусни мафиоти СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ДОЙДЕ.
164
0
 
4
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
След 2 месеца под специален надзор, квесторите са отписали 100 % от заемите и дори да са се обслужвали редовно преди това. Някой просто няма да върне дълговете си.
163
4
 
4
 
! Отговори
леле преди 9 години
Не ми се мисли какво ще стане, ако по-дебелите вложители започнат да теглят парите си и от другите бг банки!? Те с какво са по-различни от КТБ?
162
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гарантирани влогове означава само че гарантирано ще бъдат похарчени, но не от титулярите.
161
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом БНБ не знае какво ставало в КТБ това се отнася и за останалите банки
160
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политическата класа отдавна е продала държавата, просто сега доизточкват каквото е останало или каквото могат от ес. Истината е че държавата ще престане да съществува до 20г максимум, чисто математически, няма от къде да се вземат пари за да се плащат разходите. Сега кои са виновните, всички ще кажат политиците и доголяма степен е вярно, те наиситина унищожиха България с цел облагодетелсване. Но има и още нещо, никой не се опитал да ги спре. Хората които виждата какво става бягат навън, ..
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страната фактически прилича на ***, а пък повечето хора живеят като банкери или лихвари, т.с хранят се от лихва- един вид заели парите си на банката!В меката на банкерите народът на швейцария не живее от лихвите по спестяванията си, а пък банките им вземат такси и лихви за съхраняване на ценности! Но все пак, тук е Абсурдистан или Швейцария на Балканите!
158
0
 
9
 
! Отговори
Курд преди 9 години
Ясно! Като знам как нашите новоизлюпени демократи ,довчерашни комунисти,лъжат!Ей сега ще падне голамото плюскане,под предлог КТБ.Отново и отново то народа ще бъдат откраднати поредните милиарди.А народа е казВал от с хилЯдолетие ,,КРАДЕЦЪТ ВИКА ,ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА, Който най-много се дереше и викаше ,той е крадецът. Е ,и за другите ще има коматчета и трохи.Бедни ми български народе, не се страхувай от враговете си ,страхувай се от своите!
157
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КОНТРА - АТАКА Абе що не кажат ,кой ,колко дължи? Щото там мирише на кръга Плевнелиев -Прокопие-Пеевски- Борисов. Удобен момент да вземат заем и да го лепердосат.
156
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво са 4,2 милиарда, нищо не е, пари за хубав самолет :)
155
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей,трябваха им няколко месеца да натъкмят сумата от 4 милиарда. Точно ,колкото ревеше Тиквата да изтегли държавата и те да си ги откраднат . Ако е имаше още един месец,сигурно щяха да кажат , 6-7 милиарда и никой не пита ,защо комунагата Борисов натика толкова държавни пари да бъдат в КТБ? Парлама , съшита е с розови конци, за заблуда на противника - тоес народаПоредното ограбване на българският народ ,но този път няма да остане ненаказано.Пак ще има камъни и дърве. Време е народе!
154
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гатанка-Кой поиска преди няколко месеца актуализациуя на държавния бюджет въпреки че в резерва има наличност от 8,2 милкиарда лв.?Кой предложи да поискаме заем от 6 милиарда лв.от МВФ и защо?-Бойко Борисов,а защо,защото е знаел още в началото за огромната дупка в КТБ,която трябва да бъде запълнена от държавата,т.е.от всички нас,а служебното правителство вече гласува заем от 4 милиарда лв.очевидно за спасяването на КТБ.Въпросът тук е КОЙ уведоми ББ още в началото за всичко това?КОЙ?КОЙ?КОЙ?
153
0
 
14
 
! Отговори
До народа преди 9 години
А не, тука иде реч за ОПГ! А поради размера - държавна измяна!иначе казано минимум 24 г. Затвор без право на обжалване! Парите могат да бъдат върнати ако висшата администрация има волята да го направи! За съжаление закона пак ще бъде погазен и власта на елита ще се облажи отново за сметка на мизерстващите български граждани.
152
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стадион Васил Левски скандира " Базел, Базел ".