Какво следва за КТБ?

Банкери и финансисти коментират как се е стигнало до дупката в банката
Обновена: 23 окт 2014 14:10 | 23 окт 2014 11:57, Надежда Бочева
73
Какво следва за КТБ?
Снимка: Ройтерс

Банкери и икономисти коментират как се е стигнало до фрапиращата „дупка“ в капитала на  КТБ и какво се случва оттук нататък с парите на вложителите, след като вчера стана ясно, че необходимите обезценки на активи в поставената под надзор банка възлизат на над 4,2 млрд. лв.

„КТБ би трябвало да се оздрави, за да се успокои обстановката в страната, но едва ли ще се намери инвеститор, който да направи такова голямо вложение. Другият вариант е обявяване на несъстоятелност и изплащане на гарантираните депозити“, заяви пред БНТ главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

Тя коментира, че е изненадана от представения от БНБ доклад на одиторите за състоянието на КТБ. „Не мога да допусна, че такова нещо може да се случи в такъв огромен размер“, обясни тя.

Банкерът допълни, че по-голямата част от посочената обезценка се дължи на 82 кредита, които са с обща експозиция 3,4 млрд. лв. До дефицита се стига, тъй като заемите са отпуснати на фирми без история, които не са в добро финансово състояние, и това не е добра банкова практика. По тази група заеми покритието с обезпечение е само 2%, посочи тя.

Още по темата
Според нея тези кредити няма да бъдат върнати. Покритието от обезпеченията ще е 13%, а фирмите може да бъдат търсени по съдебен ред, но съдебната практика не е толкова бърза, каза Виолина Маринова.

„Не съм чула досега някой в банковата сфера да прилага такива практики. Банкерът е банкер, той не бива да се занимава с друго. Банката би трябвало да се ръководи от принципа, че ръководи не собствени средства, а на вложители“, каза още тя.

Запитана как досега никой не е разбрал какво е действителното състояние на КТБ, тя отговори, че публикуваните отчети в сайта на БНБ изглеждат нормално. Какво се крие зад тази информация, аз не мога да кажа, заяви Маринова.

Тя прогнозира, че ако се увеличат премийните вноски на банките във Фонда за гарантиране на влоговете, това означава, че ще се вдигнат и лихвените проценти по кредитите. „Ние не печатаме пари, трябва да ги реализираме“, обясни банкерът.

Икономистът Любомир Дацов коментира пред БНР, че не е правилно да се говори за „дупка“, защото в момента липсват 4,2 млрд. лв. от финансовите отчети.

„Тези средства съществуват, защото са инвестирани в определени фирми и предприятия. Но одиторите правят оценка, че срещу тях няма реален залог. Нормално е да си помислиш, че след като няма обезпечение, тези пари едва ли ще бъдат върнати в банката“, обяснява той.

За бъдещето на банката той посочи, че нещата вече са предизвестени. „Очаквахме, че тези лоши кредити ще бъдат в рамките на милиард – милиард и половина, което правеше възможно да има интерес от външен инвеститор за оздравяване. При такава сума – 4,2 млрд., мисля, че е безсмислено да се правят спекулации, че банката може да бъде оздравена. Ще се върви по стандартния ред, предвиден от закона“, очаква финансистът.

Запитан дали има вариант само банка „Виктория“ да бъде оздравена, Дацов отговори, че това е относително малка банка, за разлика от КТБ, която беше четвъртата по големина в страната. Защитените депозити там са около 55 млн. лв., а има и инвеститорски интерес, затова хората с депозити там няма за какво да се безпокоят, смята той.

Дацов е убеден, че  гарантираните депозити ще бъдат изплатени, ако бъде обявена несъстоятелно на КТБ. Това според него може да стане най-рано след месец.

За Христо Михайловски от Агенцията за кредитен рейтинг звучи невероятно, че обезпечението на кредитите е около 13%. „Даже за една група са около 2%. Вие знаете, че в България кредитите се отпускат основно не при анализ за генерирането на паричен поток от бизнеса, а се търси обезпечение. И то от порядъка на 130 – 150%. Тук изведнъж са 13%“, коментира той пред БНР.

„Другото интересно нещо е, че официалната информация казваше, че лошите кредити са около 2%. При този анализ на одиторите те са около 80%. Струва ми се невероятна огромната разлика в числата, които се представят. Не поставям под съмнение данните, представени от одиторите, но някъде има грешка“, убеден е финансистът. 

По повод изявлението на Централната банка, че КТБ е представяла подвеждаща информация, той каза, че банковият надзор гледа първични документи. Имаме един анализ отпреди 7 – 8 месеца, който е с фрапираща разлика спрямо сегашната ситуация, отчита той.

„Банката е одитирана през 2013 г. от призната одиторска компания, сега също е проверена от признати одитори. Не може положението на банката да се влоши до такава степен за 3,4 или 8 месеца“, заяви експертът.

Той също смята, че би трябвало да се пристъпи към отнемане на лиценза на банката, но досега няма анализ какво ще е отражението върху икономиката.

„Колко са предприятията и заетите в тях и финансовите институции с депозити (в КТБ - бел. ред.) – трябваше да се реши кое е по-малкото зло с по-малко загуби за държавата“, коментира анализаторът.

Той не очаква казусът да се отрази на банковата система.

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: банкибанкериКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Размерът на кражбата е съпоставима с целогодишния труд на българина за цяла година.Това застрашава националната сигурнаст откъдето и да се погледне.Ако още някой открадне 4 милиарда то държава вече няма да има.Затова тези пари трябва да се издирят и върнат до стотинка ,а всички които са крали да бъдат съдени от 8 милиона българи и обесени и повече такива нагли глупости с банки с ушким фалити в нашата държава не само да не стават,но и тази тарикатска дума фалит -ха- ха-, да не се споменава.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цялата група е измамна като почнеш от банката ,лизинговата и застрахователната им компания.група крадци.имам фирма автомобили всичките си застраховки прекратих там.мафия на мафията са тия покрай мустака.
49
1
 
3
 
! Отговори
Жалка "държава& преди 9 години
"Банкери и финансисти коментират как се е стигнало до дупката в банката"Добре де те да коментират, ама какво правят ДАНС, МВР и прокуратурата ! Чешат се по главите и си правят топчетенца със сополчета ??? Къде са арестите на виновните или тези милиарди просто са се изпарили ??
48
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 9 години
какво да следва. Цецо мустака се оля. лоши кредити,сделки с които си купи имотите и т.н. какво да кажем- абсолютен мошеник.
47
1
 
11
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
4 милиарда и 200 милиона лева /2 милиарда и 154 милиона евра/ са една прилична сума! Купи си едно островче и си живей с лихвите на останалите стотинки. То има на тази територия, наречена България, още някой и друг милион ***... Те ще плащат докато могат. То и държавния дълг не е малък.... Майката му е да си депутатин или наймалко шеф на ДКЕВР със 8393 лева основна заплата!
46
1
 
9
 
! Отговори
гатанчица преди 9 години
2-3 млрд. за КТБ, 2-3 млрд. неустойки за Белене, 2-3 за Южен поток, 2-3 загуби в НЕК, 2-3 загуби на БДЖ.Въпросът е:Кой ще отнесе хурката ?
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакайте малко!Ако аз откажа да си плащам заема срещу ипотека на мен ми продават апартамента.КОИ СА ФИРМИТЕ ТЕГЛИЛИ ЛОШИТЕ ЗАЕМИ?Тези фирми имат собственици с имена.Правят крупна далавера ,интересно в чия полза?
44
3
 
1
 
! Отговори
Симо преди 9 години
Имах 17000 във един БУРКАН взех си ги и си купих две къщи в едно село......Ще им дойде времето.
43
1
 
3
 
! Отговори
Радева преди 9 години
Само КТБ-ли?
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статистически, до момента най- голямата кражба в историята беше 1 млрд. долара от Централната банка на Ирак. Парите са натоварени на ТИР, но по късно 650 милиона са върнати, реално са откраднати 350. Баста, вече ние сме 1 с 4, 2млрд. лв. - в каквато щете валута да ги смятате все са милиарди. И помнете ми думата нищо няма да се върне. Рекордът може и да скочи нагоре, ако прибавим към тези пари и 2-3-4 млрд, които държавата ще трябва да плати за сметка на нас баламурниците.
41
2
 
3
 
! Отговори
cut преди 9 години
bg medii i bg partii sa mafia.
40
1
 
11
 
! Отговори
х преди 9 години
До АнонименВижте как нагло успяха да си уредят политиците и мафиотите с печелбарски милионни незащитени депозити,просто тихомълком разрешават цесии от 01.10 и им разрешават да се договарят с частни и държавни фирми които имат дълг към КТБ да им осребрят депозитите за сметка на техните кредите от Банките. Нали на всички ни е ясно че не всеки може да си намери такава фирма която да му плати изгубения депозит. Така богатите няма да плачат, а дребните с гарантираните депозити да духат супата.
39
2
 
11
 
! Отговори
Старата пушка !!! преди 9 години
Кво вика следва за КТБ ???Следва бойна *** в тъмна(безлунна) нощ бре!!!Ако Грух не беше изквичал че ще го колят то щяхме ли ние драги зрители и вие любители на кръглата топка да научим кви ги е вършил Цецо Мустаки и неговата скромна но юначна дружина!!! Браво Грух браво мамин сладък!!!Цецо Мустаки източи КТБ-то брутално но пък за сметка на тва се обогати максимално!Евалла и аферим и ашколсун на Грух-отвори ни зъркелите бре!!!пп-А сега вийте срещу ДПС-то бре!Ох на дрътата пушка милите лихвари!
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименne triabva da se vrashtat nikakvi pari na vlogitelite-taka bankata shte se vazstanovi za5-6 g i pak shte si zaraboti normalno.togava mogat da badat varnati50%,sledvashtite50% sled oshte 5 god.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4222 милиончета ги е фанала липсатаот това следва, че бедните отново ще ... супата
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм фалирал два пъти и не съм получил държавна помощ, защо някаква въшлива банка да получава помощ от данъкоплатците
35
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 9 години
Народе,отново ни манипулират грозно!От 01.10.14г БНБ мълчаливо и с подкрепа на продажническите медиий-затъмнение,разрешава цесиите в полза на милионерите депозанти които не са защитени, а това означава следното: Иван Костов които има 2млн и ще ги загуби при фалит си намира фирма която има заем от КТБ и и предоставя своите 2млн депозит,а тя си намалява дълга към КТБ с 2млн които тя дава кеш на Костов и той си получава негарантираните пари,а тези дребните с гарантираните продължават да чакат мило
34
2
 
15
 
! Отговори
177 преди 9 години
Само да не си помислите, че някой политик е виновен за случилото се с КТБ или не дай боже банкер. Не, виновна е отново съдебната система, както за всичко в БГ. И за идиотската приватизация, и за ЕРП-тата, и за кредитните милионери и са всеобщата разруха и за нагласените търгове, и за държавните поръчки давани на "нашите" хора и за всичко останало.......... Ако не е съдебната система е виновно международното положение. Сега ми е интересно как ще ни принудят отново да платим ние всички.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 35Фалирането е лесно, но го бавят защото не могат да платят депозититеГарантираните депозити са 3.6 милиарда, а в гаранционния фонд има само 2 милиардадори тези 2 милиарда в гаранционния фонд не са налични, а са в държавни ценни книжа с падеж след пет годинивсе пак истината за ограбването на банката започна да излиза наяве след доклада, стана ясно че са замесени фирми от кръга Орешарски-Пеевски-Христо Бисеровстана ясно и защо Орешарски предложи Пеевски за шеф на ДАНС
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банката фалира около посещението Макейн-човека за гнусни операции на САЩ , който нареди да се грабят приятелите на Русия и Иран.. Оман е приятел на Иран. А 10% от банката бяха на руската ВТБ.Макейн - каза до есента ще има *** революция в Русия и може да ограбим руснаците и оманците , така както ограбихме Кадафи и Либия.