Унгария се опитва да "финтира" ЕС за "Южен поток" като България

"Адевърул" за подготвяна от парламента на Унгария законодателна поправка
Обновена: 23 окт 2014 14:11 | 23 окт 2014 10:36, Елка Василева
54
Унгария се опитва да "финтира" ЕС за "Южен поток" като България
Снимка: архив, Reuters

"Унгария иска да финтира ЕС по въпроса за „Южен поток“, след като България направи същото през лятото. САЩ тъкмо наложиха санкции на Будапеща заради корупцията", пише днес румънският в. "Адевърул".

Парламентът на Унгария е подготвил законодателна поправка, която позволява строежа на газопровода „Южен поток“ на територията на страната, без да има нужда от консултации с ЕС или с други международни институции, посочва изданието, позовавайки се на сайта Portfolio.hu.

Сайтът отбелязва, че откакто премиерът Виктор Орбан е седнал на масата на преговорите с генералния директор на Газпром Алексей Милер, акциите на унгарските власти, които облагодетелстват руската група и подкрепят интересите на Русия, са се увеличили учудващо много. Така Унгария спря доставките на газ към Украйна, после позволи на Газпром да складира газ на нейната територия, а най-новата инициатива е законодателното изменение.

То предвижда всяка газова компания, която не е оператор на системи за транспорт на газ, да не бъде задължена да спазва регламентите, на които е подложен един такъв оператор. Според регламентите тези оператори не могат да решават сами за строежа на големи газопроводи без международно одобрение, тъй като националните планове за развитие трябва да бъдат съгласувани.

Това правило не е случайно, тъй като големите газопроводи са винаги трансгранични, следователно за важните проекти, които влияят на геополитическата ситуация, страните участнички трябва да имат общи позиции, отбелязва изданието.

Ако изменението бъде прието от унгарския парламент, тогава всяка газова компания би имала право да строи газопроводи в Унгария на базата на споразумение с унгарското бюро по енергетика. В този случай различните международни координационни органи няма да имат никакви правомощия, посочва "Адевърул".

Изданието отбелязва, че и България е искала да използва подобна "хватка". София прие тази година подобна законодателна формула, чрез която Южен поток беше обявен за "интерконектор", което изваждаше газопровода от европейските регламенти. По-късно правителството обяви спиране на работите по газопровода. Само че едно филмче от края на август показваше, че тръбите на газопровода продължаваха да идват на пристанище Варна, а работниците им освобождаваха място. По-късно Европейската комисия поиска отново спиране на работите и дори заплаши България със санкции, отбелязва всекидневникът.

Вестник "Котидианул" пише за "напрегната среща" във Вашингтон между помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и унгарския външен министър Петер Сиярто само два дни след като редица приближени на премиера Виктор Орбан, обвинени в корупция, получиха забрана да влизат в САЩ. Това е безпрецедентна мярка, взета от Вашингтон спрямо страна членка на НАТО и ЕС, отбелязва изданието. След срещата си с Нюланд унгарският външен министър заяви: "Не можем да приемем някой да хвърля сянка на съмнение върху демократичния ангажимент на Унгария, върху демократичната система и демократичните ценности". Той отбеляза, че Нюланд е упрекнала унгарското правителство за приемането на някои закони и подчерта, че тези закони са били обсъдени с Европейската комисия и са в съответствие с европейските норми и ценности.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Янко до Шоп -2 преди 9 години
Кой ли не държи чужди територии? Ето, Сконе и Южна Норвегия са били датски. Румъния държи унгарски територии, както и Словакия и Украйна. Русия държи Карелия, Виборг и Кондопога. А да, и Кьонигсберг! До не говорим за Германия и Полша. Въпросът е: кое е НЕЗАКОННО?Обясни ми, *** тупая! Или е законно, което ми харесва, а незаконно - което не ми харесва! Има ли някакъв договор? Кой даде Западните покрайнини на Сърбия?Ами част от Македония, от Тимошко? И договор един такъв имаше, наречен Ньойски.А?
43
0
 
1
 
! Отговори
Янко до Шоп преди 9 години
Когато си *** и незнаещ, правилната позиция е да си траеш. А ти не, рипаш! Ето такива ги пляскат през устата. *** обкаканная, трябва да се чете! Пал Телеки е бил премиер на Унгария и е възприел дълбоко болезнено подлостта на правителството си, нарушило един свят договор за дружба и ненападение със съседната държава. Угризението му (знаеш ли значението на тази дума?) го е накарало да се самоубие. На това не са способни подлеци като Филов и Иван Костов. Кой ни е приятел? Братското НАТО?Скрий се
42
0
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Орбан е един голям политик,който освен това е родолюбец и не се кланя като нашите *** ,а отстоява интересите на страната си.
41
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До бай Вълчо от Хисаря Интересно, как е национализирал мрежите? Да не искаш да кажеш, че ги е изкупил обратно?
40
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Янко до Шоп Ходи се метни некъде, само болен мозък може да се самоубие в знак на протест срещу политиката на страната си. Югославия държи незаконно унгарски и български територии, съвсем редовно са ги смлели навремето, а и по времето на Костов. Не може да има България с два врага от двете и страни - Сърбия и Русия.
39
1
 
9
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Какво направи Орбан:2012г. тегли един ритник на ЕРП-тата и национализира разпред. ел мрежиЗатегна данъчните облекчения даващи право на пишман инвеститори.Изгонени са повече от 460 фирми.Обидени унгарците с мерки по външната си политика.Проблема с граничните румънски етноси бе решен.Нека сега всеки един от нас си помисли какви нещастници са нашите политици.
38
1
 
5
 
! Отговори
Янко до Шоп -2 преди 9 години
..Хитлер да мине през страната му и да удари Югославия. Което не направи Богдан Филов! А по-късно друг подлец - Иван Костов, наруши святостта на договора между България и Югославия и пусна НАТОвските лешояди да нападат тази дружествена страна през нашето въздушно пространство.За съжаление, у нас винаги са управлявали скопци - подли и безнравствени послушковци !И с действията си са унижавали целия ни народ, който, за съжаление, е измислил "Преклонената главичка остра сабя не сече!" и е определил
37
1
 
3
 
! Отговори
Янко до Шоп преди 9 години
До ШопЖопа обосранная, не съм фен на Волен, но много от проявите му са патриотични. Може да е някаква поза, но определено са патриотични. Десният Орбан е патриот на страната си, гледа интересите й, пречка се на краварите и брюкселските им ***. Уважавам този политик, Унгария е имала и други политици, които са се държали като мъже, противопоставяйки се на силните на деня! Идва ми на ум Телеки Пал, който си пусна куршум в слепоочието, унижен, че Унгария извърши клетвопрестъпление, пускайки Хи
36
1
 
14
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Нюланд е упрекнала унгарското правителство за приемането на някои закони Ето, това е американо-гейската "демокрация", по-зле е и от комунизма! Щом не им е изгодно, направо те обявяват за "корумпиран", сякаш САЩ са света вода ненапита! Не виждам, как ще продължава да съществува ЕС, и колко време още, с тия методи, подходи и двойни стандарти, направо слагат в джоба си всички диктатури по света!
35
8
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Всъщност за Сидерко Румпелщилцхен думата ДЕДО е неуместна. "Дедо" е достолепен и мъдър човек с внуци, а не уродлив и креслив плъх, който смята за сефте да става татко на 59-годишна възраст.
34
9
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Деница Гаджева каква е няма значение. Не спиш с нея, какво те засяга?---------------- Кого трябва да засяга, след като тази ненормална двойка - 59-годишен дедо и 32-годишна стара мома, се канят да управляват държавата ми?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kato imash takiva amerikanski "priqteli",nqmash nuzhda ot vragove.
32
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не построиме "Южен поток" ще плащаме глоби към Газпром. Ако го построиме ,ще плащаме глоби към ЕК. Ако го построиме по тертипите на ЕС ,ще поддържаме 50% празна тръба за да имат възможност и други ,ако поискат да го ползват. Та, при 23 години първоначални сметки да се изплати ,ще стане 46 г срокът за изплащане на тръбата. Сметнета дали е изгоден ? И в какво чудо ни вкараха БСП-ДПС-Атака.....
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 19. ТОВА ДЖУДЖЕ КАКТО ГО НАРИЧАШ ЕДИНСТВЕНО ТО ГЛЕДА ЗА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА. НО ТАКИВА КАТО ТЕБЕ НЕДОНОСЕНИ ПИГМЕИ НЕМОГАТ ДА ГО ВИДЯТ. ЗАЩОТО СА ИМ ПРАСНАЛИ ДЕБЕЛИЯТ ОТЗАД С КОТЕШКАТА ГЛАВА И ОТ ЗОР СА ИМ ИЗХВРЪКНАЛИ ЗЪРКЕЛИТЕ. ТА НЕ ВИЖДАТ НА КЪДЕ ГИ ВОДЯТ МУТРО-КОМУНИСТИТЕ.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопSiderov-istinski patriot.
29
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И България и Унгария са независими държави и имат пълното право по всякакви закони да водят политика, която е в тяхна полза. Ако не е така, значи и ние и те сме зависими колонии. Хайде тогава в Унгария да правят революция като в 1956г.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АЗsauzat na ungaria s rusia shte i donese gaz na niski zeni.
27
2
 
42
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ЕВАЛА НА УНГАРИЯ , ХОРА БРАНЕЩИ ИНТЕРЕСА НА ДЪРЖАВНАТА ИКОНОМИКА И НАРОДА.ДАНО СЛЕДВАЩОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ СЕ НАМЕРИ ПОНЕ 1 НАШ НАПОЛОВИНА НА ТЯХ БОЛЕСТЕН УПРАВЛЯВАЩ
26
5
 
41
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ОРБАН преди 9 години
КОЙ СВАЛИ САМОЛЕТА НАД ОКРАИНА ТРЕТОПОЛОВИТЕ НЕЩО МНОГО УПОРИТО МЬЛЧАТ. ПЪТНИЦИТЕ СЛОЖИЛИ МАСКИ ЗНАЧИ СА ПАДАЛИ БАВНО И МЬЧИТЕЛНО. ПЬТНИЧЕСКИЯ САМОЛЕТ Е БИЛ СВАЛЕН ОТ ВОЕНЕН НА ФАШИСТКАТА ХУНТА В КИЕВ. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е В СЛЕДСТВИЕ НА СВАЛЯНЕТО НА САМОЛЕТА. КОЙ СВАЛИ САМОЛЕТА? НАТО? ЕВРОГЕЙВЧЕТАТА? САЩ? ФАШИСТИТЕ ОТ КИЕВ ПО ЗАПОВЕД ОТ ЕС ИЛИ САЩ? ЦРУ? БА? ПРЕЦЕДЕНТА? ПАСИ? КОЙ? Сорос? Родшилд? Морган? МАСОНИТЕ? НАЩЕ ***? РОКФЕЛЕР? НАСА? ЦИОНИСТИТЕ.? МОСАД? БУДАхарам?
25
0
 
25
 
! Отговори
Даююдаююю преди 9 години
До ЗнаещТова за Меркел е вярно-има го в "Шпигел"--познай колко са "щастливи" немците от този факт....прочети им коментарите.

Спонсорирани публикации