Очакват ли ни по-високи сметки за парно?

Експерт: Промените в наредбата ще доведат до прогнозиране на разходите
Обновена: 29 окт 2014 14:08 | 29 окт 2014 08:18, Анисия Иванова
19
Очакват ли ни по-високи сметки за парно?
Снимка, архив Булфото

Възможно е сметките за парно да са по-високи през този отоплителен сезон заради влезлите в сила по-високи цени на топлинната енергия от 1 юли за по-голяма част от топлофикациите; промените в Наредбата за топлоснабдяване обаче едва ли ще доведат до сътресения при изчисляването на сметките, по-скоро ще има по-добра прогнозируемост на разходите за клиентите. Това коментира за БТА Боряна Колева, изпълнителен директор на една от фирмите за дялово разпределение.

За разлика от миналия отоплителен сезон, когато парното бе пуснато в началото на ноември, през тази година то ще работи и няколко дни през октомври. Заедно с това сега има и по-високи цени на топлинната енергия, припомнят топлинните счетоводители.

От 1 юли 2014 г. средно за страната цената на топлинната енергия се повиши с 2,6 процента, като за София
 цената се вдигна с 5,9 на сто, за Пловдив - с 5,1 процента, за  Варна - с 5,5 на сто, за Велико Търново - с 4,5 процента, а за Разград - с 3,7 на сто. Най-много са увеличени цените на топлинната енергия в Русе - 9,8 на сто и Габрово - 7,2 на сто. В Плевен, Бургас, Перник и Сливен пък цената на парното бе намалена от 1 юли тази година съответно с 2 процента в Плевен, 0,1 процента в Бургас, в Перник - с 11,7 процента, в Сливен - с 3,6 процента.

Дали обаче даден клиент ще има по-висока сметка през този отоплителен сезон може да се види чак при изготвянето на изравнителната сметка и много зависи от индивидуалното потребление, коментираха за БТА експерти от фирмите за топлинно счетоводство. Началото на новия отоплителен сезон започва с няколко важни промени, които клиентите е добре да знаят, за да предвидят разходите си за отопление през идващата зима, припомнят представители на топлинните счетоводители.

През сезон 2014/2015, според промените в Наредбата за топлоснабдяване в сила от 1 юни, топлофицираните абонати ще заплащат прогнозните си сметки равномерно, разпределени по месеци, което трябва да облекчи разходите през най-студените месеци с по-ниски сметки, за сметка на малко по-високи такива през традиционно по-топлите ноември, март и април, информират топлинните счетоводители.

Новата формула предвижда прогнозното отопление да се формира като реалната енергия, която абонатът е ползвал за миналия сезон 2013/2014 се раздели на броя отоплителни дни, от което се получава прогнозно среднодневно потребление. Тази енергия се умножава по броя дни в съответния отоплителен месец през този сезон. Отново ще има изравнителна сметка, която ще изчисти разликата между прогнозното количество потребена енергия и реалното такова. По старата наредба прогнозният дял се определяше като процент от общата консумация на блока, припомни Колева.

От този отоплителен сезон влиза в сила и промяна, според която топлата вода няма да се заплаща на база изразходвани кубици, а на база изразходваната за отоплението й енергия. Добре е абонатите да проверят изправността на водомерите си, а ако нямат такива - да предприемат монтирането им, съветват експертите от фирмите за топлинно счетоводство. В случай, че абонатите продължат да плащат "на база", то те ще
 заплащат разликата между подадената и изразходваната енергия за подгряване на водата в цялата сграда, предупреждават експертите.

Съгласно промените в наредбата заявяването на нулева консумация вече ще става с подпис на трима съседи, които
 удостоверяват, че имотът не се обитава поне три месеца. Промяната на прогнозния дял на един клиент няма да промени прогнозните дялове на останалите клиенти в сградата в месечната им фактура. Изравненията ще станат след края на отоплителния сезон и отчет на уредите, предвиждат промените.

Според действащата вече наредба, общото събрание на всяка сграда може да избере да промени или запази начина за определяне на процента на сградната инсталация. В случай на промяна е необходимо решението на общото събрание да бъде съгласувано с обслужващата фирма за дялово разпределение.

С новите промени в наредбата официално се регламентира и поставянето на холограмни стикери на отоплителните тела, с които може да се прекрати практиката за недобросъвестното използване на топлинна енергия от съседи или
 наематели.

За пръв път през този отоплителен сезон ще работим по новата наредба и ще видим какви са резултатите през ноември, но засега не очакваме проблеми, коментира Колева.(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: парнонаредбасметки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голямото дране пак се почна!
13
1
 
7
 
! Отговори
:)) преди 9 години
А защо не кажат, че от 25.07.2014г вече не трябва да се плаща сградна инсталация? " Промяната е залегнала в европейската директива 83 от 2011 г. за правата на потребителите, която на 25 юли 2014 г. е включена и в българския Закон за защита на потребителите. Това съобщи адвокат Димитър Греков, който е председател на УС на Сдружението за правна помощ на потребителите. "
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От това, което разбрах за новия начин излиза, че ще плащаме повече през сезона преди изравнителната сметка, в сравнение с предишния начин, ще плащаме повече предварително, за сметка на март и април и както и че пак няма разумен начин за промяна на сметките при напускане на едно жилище, което остава необитаемо и ползване на друго жилище, което е било преди това необитаемо. Отделно ще плащаме повече и заради промяната на цената на парното. Накратко - новия начин е доста по-несправедлив от стария
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2Алоооо, ама заплатите ни като в Централна Африка! Като станат като в Европа съм съгласна да плащам и сметки като в Европа.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде, народе! Кражбата почна! Гответе се пак за огромни сметки и локуми с които да ги оправдават. Зимата беше топла, сметките са огромни, зимата беше студена, сметките пак са огромни. С две думи системата е така направена, че винаги да ни дерат. Стара, нова, по-нова формула, все тая!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СиганинАло, при гадния соц никой не си сваляше радиаторите. При гадния соц хората нямаха проблем с плащането на сметките за ток, вода и топло.
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OBRAZUVANETO NA ZENITE V BALGARIA TRIABVA DA STAVA NA IKONOMICESKA OSNOVA.TRIABVA DA SE PRESTANE DA SE MISLI ZA SOZIALNATA ZENA, KOIATO SE PLASHTA.KOITO RABOTI DOBRE SHTE POLUCAVA PARI I STE SI PLASHTA ZENATA ZA HRANATA I ZA PARNOTO.KOITO NE RABOTI SHTE STOI NA STUDENO.
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РMNOGO P-MALKO RABOTISH V BALGRIA--MNOGO PO-MALKO POLUCAVASH.
6
8
 
7
 
! Отговори
Сиганин преди 9 години
Нова формула?! колко да е нова, щом е правена от комунисти ще бъдат по-високи това е ясно!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вaльо пaрното дaги плaти
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
о да със сигурност ще има големи изненади, особено с новата методика за смятане.(Тоз който обясни логически, математически и икономически формулата на Топлоfuckация за изчисляване на сметките ще бъде първият Българин с Нобелова награда!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадците от топлофикация да знаят, започнат ли бунтовете за цената на тока, те са следващите. Както им е накипяло на хората ......до не си мислят, че ще им се размине!
2
0
 
23
 
! Отговори
Р преди 9 години
До Анонимен: То и заплатите в България са много далече от европейските, не мислиш ли ?
1
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZENATA NA PARNOTO V BALGARIA E VSE OSHTE DALECE OT EVROPEISKIAT STANDART.ZENATA TRIABVA DA SE UVELICI ZNACITELNO,ZA DA MOGE DA SE PRAVIAT I SERIOZNI INVESTIZII I OBNOVIVANE NAINFRASRUKTURATA I PRENOSNATA MREGA,TAKA SHTE SE NAMALIAT ZAGUBITE I SHTE SE POLUCI KACESTVEN PRODUKT,ADEKVATEN NA ZENATA,ZA KOIATO SME ZAPLATILI.

Спонсорирани публикации