US централите готови да преговарят за договорите, но без ултиматуми

КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3 предложила да изнася към Турция, където цената е по-висока
29 окт 2014 15:55,
11
US централите готови да преговарят за договорите, но без ултиматуми
Снимка: архив Reuters

Ръководството на AES Гълъбово ТЕЦ "Марица Изток 1" е готово да започне разговори за предоговаряне на условията, предвидени в дългосрочните им договори за изкупуване на произведената електрическа енергия. Това съобщи пред журналисти Питър Литгоу от компанията.

Условие за започване на тези преговори обаче е отмяна на ценовото решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 юли. С това решение енергийният регулатор задължи Националната електрическа компания да започне разговори и задължително да постигне намаляване на изкупните цени с 20 на сто за КонтурГлобал ТЕЦ "Марица Изток" 3 и с 30 на сто за AES ТЕЦ "Марица Изток" 3.

От КонтурГлобал ТЕЦ "Марица Изток" 3 също заявиха готовност да преговарят с държавата при условие, че не се поставят ултиматуми.

Още в първите си изяви новият председател на Комисията Светла Тодорова също коментира, че инвеститорите не желаят да преговарят при предизвестен край на разговорите.

КонтурГлобал ТЕЦ" Марица Изток 3" е предложила да изнася произведеното електричество към Турция, където цената е по-висока, стана ясно от думите на Гари Левсли, представител на ContourGlobal.

Още в мандата на правителството на Пламен Орешарски от КонтурГлобал ТЕЦ "Марица Изток" 3 са изпратили писма до Българския енергиен холдинг (БЕХ) за увеличение на капацитета на електропроводите до Турция. Целта е централата да може да изнася по-големи количества електричество за южната ни съседка. Причината е по-високата цена на електричеството в Турция - разликата е от 20 евро на мегаватчас.

От AES Гълъбово ТЕЦ" Марица Изток" 1 коментираха, че при решение за увеличаване на износа също биха се възползвали от възможността.

На този етап обаче от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са против износа на цялата произведена електроенергия от двете централи. Необходимо условие за износа е и изграждане на нови електропроводи с Турция.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: енергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До Анонимен 4 - Ти нищо неразбираш приятелю /ако неси ***/. Америка и Американската нация няма нищо общо със собственоста на тези централи. Само фирмите, които формално притежават централите са регистрирани в офшорни зони ва Америка. Действителните собственици са наши родни сънародници - бивши и настоящи политически "водачи" от БСП, ДПС и партията на др. Костов. Това беше записано в прав текст в едно международно журналистическо разследване - потулено преди година.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно разбрах - ще изнасят ток за Турция, ако им построят електропроводи . И кой да ги строи - НЕК! Демек - пак ние. Ако пък ги построят няма лошо и в Турция ще изнасят.
8
1
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 9 години
Време е държавата да направи изчисление,колко ток се изразходва в деиствителност и колко ток се произвежда,защото ми се струва,че произведеният ток е много,а потребителите малко.Излишнят ток се хвърля на вятъра,но всички го плащаме.После трябва да се анализира,кои производители ще останат,а останалите със скъпата енергия да си търсят клиенти.Не може от наше име държавата да купува скъп ток и да ни изнудва да го купуваме.Време е всички производители и доставчици да излезнат на пазара.
7
0
 
0
 
! Отговори
правда преди 9 години
Политиците се правят на ощипани а народа вече е проскубан. Закрийте най-накрая това ООД България и да се приключва. Ясно е че народа вече е промит и не защитава интересите си а политиците още по-малко.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 тъпче няма никакви договори а още по малко пък за концрсия и то от времето на Костов от тогава имамеморандум с инвестиципнни намерения без нито една цифра в него договорите са сключени чак 2005 от Р Овч и тогава е дадена държавната гаранция без която инвеститора бе би запичнал строителство пак тогава са определени и срокивете за възвртщане на инвестицията от които пряко зависи изкупнара цена на произведената ел енергия . Престанете с глупостите вечеОдисей 1
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добро утро те и сега си изнасят за Турция . А няма ли някой да попита какво правис Твцовете за рях цената е 260 кв колкото на поскедната цена за фотоволтаициОдисей 1
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм дребен човек, харесвам достиженията на науката.Смятам,че ако нямаше войни човечеството щеше да е в пъти по-напред в развитието си,НО наглостта на американската нация е безгранична и РАЗБИРАМ ДЖИХАДИСТИТЕ.Психолозите на запад трябва да са наясно,че хората притежават усещане за справедливост,то е като усещане за адекватност,на ниво инстинкт е.Не смятам,че Америка ще оцелее още дълго.
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи вредните емисии от ТЕЦ-овете остават за България,токът-за Турция,а парите -за Америка.Свиквайте така ще е и с водата и храните,с всичко,което в най-скоро време ще е Американско.Ето за това Америка е с най-развитата икономика.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама нали изтичаха договорите за концесията от времето на Костов.Какво стана с тази работа?Пак ли ни излъгаха?
1
1
 
7
 
! Отговори
DAAA преди 9 години
Къде е сега комунето Коюмджиев , онзи БОЖКОФФФФФ и Таско ,всеки е съгласен на разумни неща но не и нашите КОМУНИСТЧЕТА!!!!Пелтека де го скрихте или отиде да си харчи паричките ,след източването МИНИТЕ и АЕЦ .... крадци..........

Спонсорирани публикации