Новата програма Околна среда ще е в Брюксел до края на ноември

Ивелина Василева: Създаването на парк "Българско Черноморие" ще отнеме минимум 2 г.
Обновена: 19 ное 2014 12:40 | 19 ное 2014 12:40, Надежда Бочева
0
Новата програма Околна среда ще е в Брюксел до края на ноември
Снимка: БТА

Окончателният вариант на новата оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 да бъде представен на ЕК до края на ноември 2014 г., - тази цел си поставя новият министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Според нея така програмата ще стартира евентуално в началото на 2015 г., казва тя в интервю за БТА.

Въпреки че средствата по сега действащата програма са отблокирани от ЕК след едногодишно замразяване заради проблемни обществени поръчки, има риск от загуба на средства, отчита министърът. За тази година този риск е в рамките на 140 до 205 млн. евро.

Загубата би могла да бъде намалена, ако пред ЕК се представят доказателства за забавяния по причини, породени от форсмажорни обстоятелства – например наводненията. Държавата трябва да представи тези доказателства до 15 декември т. г., а до 22 декември документите трябва да бъдат допуснати за разглеждане от Комисията. След като ги разгледа, очакваме тя да се произнесе в началото на януари следващата година, пояснява министърът.

Ивелина Василева уточнява, че откритите наказателни процедури срещу държавата в областта на околната среда са 12, като една е "замразена" - тази за интегрираната система за управление на отпадъците на Столична община. Пет от процедурите са за неспазване на сроковете за транспониране на законодателството. Мерките, които могат да бъдат предприети, са свързани с бързото придвижване на законодателни промени и инициативи. "В този смисъл лесно можем да се справим тези наказателни процедури да отпаднат", казва Василева.

Тя допълва, че останалите седем са свързани с прилагането на законодателството. Сред тях най-тежки са тези, които вече са и в съдебна фаза - делото за Калиакра и за рекултивацията на старите депа за отпадъци. Освен това има процедури, свързани с чистотата на въздуха. Най-сериозната от тях е за нерешения проблем за замърсяването с фини прахови частици в големите градове.

За да отпадне тази наказателна процедура, са необходими сериозни мерки от страна на общините и държавата, както и заделянето на много сериозен финансов ресурс.

С изменение в Закона за водите ще се създаде национално звено, което да отговаря за контрола върху техническото състояние на язовирите у нас, информира още Василева. Тя допълва, че на територията на страната има повече от 2000 язовира, голяма част от които са т. нар. малки или микро, които трябва да бъдат наблюдавани, ремонтирани и
поддържани.

Обособяването на национален парк "Българско Черноморие" ще отнеме минимум 2 години, допълнителен финансов ресурс и цялата територия да бъде изключителна държавна собственост, коментира министърът в отговор на въпрос дали ще придвижи процедурата за обявяване на националния парк.

„Ние можем да сме сигурни, че има достатъчно мерки за защита и гаранция и те са в нашето законодателство“, допълва Ивелина Василева. Тя смята, че за територията на Черноморското крайбрежие това означава утвърждаване на заповедите за обявяване на защитените зони със съответните режими на защита.

Означава и утвърждаване на специализираните кадастрални карти на дюните и разработването и одобрението на общите устройствени планове на общините по протежението на Черноморското крайбрежие. При наличието на тези предпоставки в голяма степен можем да бъдем сигурни, че природата ще получи своята защита, казва екоминистърът.

Припомняме, че в края на миналата седмица ЕК възстанови плащанията от европейските фондове по Оперативна програма "Околна среда" за програмния период 2007-2013. Като начало страната ни ще получи общо 240 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и от Европейския фонд за регионално развитие.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: еко проекти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации