Фирма на Цветан Василев спира делото за КТБ

"Бромак" обжалва пред ВАС отнемането на лиценза на банката
20 ное 2014 17:42, Бойчо Попов
13
Фирма на Цветан Василев спира делото за КТБ
Снимка: БТА

Компанията на Цветан Василев „Бромак”, която е собственик на 57 процента от акциите на КТБ, е обжалвала пред Върховния административен съд акта на БНБ за отнемане на лиценза на банката, стана ясно от съобщение на Софийския градски съд.

Според чл. 11 от Закона за банковата несъстоятелност в случаи на такива жалби производството по несъстоятелност, което беше образувано в Софийския градски съд, трябва да бъде спряно, докато приключи административно-правният спор.

Копие от молбата на "Бромак" за спиране на делото в Градския съд вече е изпратена и до другите страни в процеса, предава БТА.

По принцип Законът за банковата несъстоятелност дава възможност на акционерите, които притежават дял над 5%, да встъпят като страни по делото за фалита. Чрез „Бромак“ Цветан Василев владее 57% от капитала на КТБ, а компанията, контролирана от Оманския фонд - Bulgarian Acquisition Company, държи 30%.

Ако от съда се свържат с всички страни, имащи отношение към делото за фалита, делото може да бъде прекратено още в петък, или на самото съдебно заседание, което е насрочено за понеделник.

След това спорът ще бъде отнесен до Върховния административен съд, където по казуса трябва да се произнесе тричленен състав. Възможно е след това случаят да стигне и до петчленен състав, като според БНР в такъв случай само "размразяването" на делото за фалита може да отнеме около година заради натовареността на съда.

В момента съдия докладчик по делото е ръководителят на търговското отделение на СГС Иво Дачев, след като Калина Илиева, избрана чрез системата за случайно разпределение, се оттегли.

Припомняме, че на 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.

Банката бе поставена под под специален надзор на 20 юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: цветан василевКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВенелинЗабравяш за фондовете лешояди, които изкупиха облигациите на КТБ на Ирландската борса няколко часа след поставянето и под особен надзор. Намери писмото изпратено от хедж фондовете до БНБ. В него пише, че не ги интересува какво е направила или не е направила БНБ просто ще ни осъдят за 6 млрд без лихвите, а са изкупили облигациите на КТБ за 30-40% от стойността им.
9
1
 
0
 
! Отговори
тарикат преди 9 години
До Цветан Василевкат са толкова сигурни в доклада а не в одита що не го разпишат и да гарантират с кинти, че като ни осъдят в европейски съд те ще платят цената. Май не им стиска щот са им казали така да го направят. Намери писмото изпратено от хедж фондовете до БНБ. В него пише, че не ги интересува какво е направила или не е направила БНБ просто ще ни осъдят за 6 млрд без лихвите, а са изкупили облигациите на КТБ за 30-40% от стойността им.
8
3
 
4
 
! Отговори
Цветан Василев преди 9 години
Тука братче още има хора, които не загрели, че парите им наистина (ако са били в КТБ и са били над 100к евро), *** наистина ги няма и че три фирми правят одит, който показва липса на ликвидност и тройна независима експертиза плюс рефинансиране от собствени средства и кой е наистина лошия. По тези три одита делото в съда ще мине та ще се разходи направо. Тия които обявиха несъстоятелността да не пасат трева - обжалването е било ясно предвидима стъпка. Сега само се забавят изплащанията за неопредел
7
2
 
1
 
! Отговори
djoto преди 9 години
До вложител.А аз ти препоръчвяммсвинята ПРАСЧО да те опъне още веднъж!
6
4
 
6
 
! Отговори
вложител преди 9 години
препоръчвам ти никога докато си жив да не се прибираш в българия
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе посипи си главата с пепел бе.съсипа ни 6 м без пари и сега пак се дървиш.всемогъщи се правише.защо си продаде си акцийте на дженерали и си прибра парите и застрахователната компанията ти е толкова смотана като банката.ще те гона за порите си над гаранцията докато съм жив.
4
7
 
23
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Без да съм пророк, още лятото писах, че БНБ ще бави топката с КТБ до послидно и накрая ще я фалира, и се окозах прав. Сега хвашам на бас, че от многобройните дела, които ще бъдат заведени държавата ще загуби еще минимум 2 милиарда. С тези неадекватни проектозакони, готвени от герб да влязат със задна дата - нова серия от дела и още минимум 1,5 милиарда загуби. Като сложите и парите за гарантираните влогове, излиза, че по-евтино щеше да се рефинансира тази банка и да няма никакъв проблем.
3
2
 
17
 
! Отговори
европата преди 9 години
сега е интересно дали толкова секретния одиторски доклад ще издържи в съда. Ако се окаже, че е правен по "специални" одиторски стандарти за да докаве "огроман дупка" и не става за пред съда ...и съда отсъди в полза на акционерите.....
2
1
 
20
 
! Отговори
ставри преди 9 години
По една студена вода за всички.(е не чак за всички)
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Попитали един руски икономист защо международния валутен фонд дава заеми на Русия, като не може да си ги прибере.Той отговорил: За да не отиде тя да си ги вземе. Европа още помни разходката от 1945 г.

Спонсорирани публикации