„Газпром” започва да строи морската част на „Южен поток”

Плановете са работата да започне на 15 декември, обявиха от компанията
24 ное 2014 20:20,
55
„Газпром” започва да строи морската част на „Южен поток”
Снимка: архив Reuters

В средата на декември „Газпром” ще започне строителството на морската част на „Южен поток”, съобщи членът на управителния съвет на руския газов гигант Владимир Марков, пише РИА Новости.

Плановете са работата да започне на 15 декември, с което графикът на строителството ще изостане само с месец, обясни още Марков. За него санкциите на Запада няма да повлияят на изграждането на морската част, а газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация в срок.

Марков обясни и че строителството на руската територия не изостава, а цената на проекта също отговоря на параметрите за вътрешната норма на възвръщаемост.

Още по темата
Проектът на „Газпром” – „Южен поток”, има за цел да диверсифицира маршрутите на руския природен газ към Европа. Очакванията са пълният капацитет на газопровода да бъде постигнат през 2018 година.

Тогава по газопровода ще могат да бъдат пренасяни 63 млрд. куб. метра природен газ годишно.

ЕК обаче се закани да блокира газопровода и да не допусне въвеждането му в експлоатация. Брюксел не може да спре строителството, но може да не издаде разрешението за използването на тръбите, заради неизпълнението на Третия либерализационен пакет за енергетиката.

Според руската страна обаче проектът е международен и не трябва да спазва европейските правила.

В началото на 2014 година беше създадена работна група на ниво ЕС – Русия, която да приведе „Южен поток” в съответствие с директивите на ЕК. Заради засилването на напрежението в Украйна обаче работата на експертите беше спряна.

Строителството на сухопътната част на „Южен поток” у нас пък е замразено заради съмненията от страна на ЕК относно прозрачността на проведените търгове за избор на изпълнител на българския участък от проекта.

Въпреки тези спънки обаче Русия не се отказва от плановете си да строи газопровода, макар и лека-полека да губи стратегически партньори. Италия например скоро може да обяви, че "Южен поток" не е приоритет за страната. В същото време Унгария категорично не се отказва от проекта с мотива, че няма по-добър вариант след като беше сложена точка на Nabucco.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Южен потокГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ето я истината тези новини са лъжливи това естествено е част кремълската пропаганда в другата статия нещо тъпите руснаци запяха друго
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най много заблуждават хората че ще има много работни места.за сравнение компресорната станция до Галата се обслужва от няма двадесет човека гледайки скицата тази на руснаците ще е около четири пъти по голяма.който може да смята сам да прецени броя на работещите.
28
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 9 години
Я ми напишете + от тази тръба за нас ?
27
1
 
4
 
! Отговори
чети мисли преди 9 години
русия-германия;северен поток/2011-2012/ русия- турция;син поток/2003,започва строежа по костово време/ южен поток има три газоразпределителни станциб даже четри на наша територия със големина колкото квартал младост 1,това означава работа за нас
26
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ НА ЮЖЕН ПОТОКБЪЛГАРИЯ НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ РУСИЯ
25
3
 
6
 
! Отговори
аре стига преди 9 години
По тая тръба за 19 милиарда познайте по колко ще ни цакат за кубик газ.
24
2
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Генералният директор на петролната компания "О Ем Ви Петром" Мариана Георге смята, че природният газ в Черно море може да превърне Румъния в регионален лидер по отношение на този природен ресурс,Първоначалните данни показват, че находището съдържа от 42 до 84 милиарда куб.м газ-Тия руснаци затова бързат преди да почне РумънияБългария не може напълно да замени руския газ с оглед на почти пълната си зависимост от Москва за горивото, но съществува опция Кипър да се превърне в бъдещ доставчик в средносрочен план, заяви външният министър след среща с кипърския си колега и Кипър да продават.
23
9
 
11
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Това е поредната информационна пръдня от Газпром. Никоя банка няма да отпусне пари за тръба която свършва на 12 км от брега на България.
22
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека си строят, като стигнат до българските териториални води ще им забием тапата в газопровода и комедия дел путиниада ще приключи.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кучето си лае,мъника...с нас си играееее
20
14
 
23
 
! Отговори
Майорски преди 9 години
а дай боже !!!!... ...ние не можем един голям проект да направим .....добре че са руснаците ...и козлодуй ни направиха ...и белене щяха .....От как се в Европа какво се направи в България една магистрала и един мост ! ...Абе без Руснаците сме за никаде....
19
18
 
13
 
! Отговори
Joro преди 9 години
marsh ot BG ruski okupatori!
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
може да направи Към Турция в последния момент..
17
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 29. Само че половината страни вече дават заден, а ЕС недвусмислено заяви, че този проект не им е приоритетен.
16
1
 
6
 
! Отговори
ДА ,БЕ... преди 9 години
ПЪТИЩА ЗА НИКЪДЕ....
15
22
 
12
 
! Отговори
Меркел преди 9 години
Ха-ха-ха, и на кого ще доставят газ - на медузите ли?
14
10
 
29
 
! Отговори
Дане преди 9 години
Най-накрая нещо ще се строи в България.
13
3
 
21
 
! Отговори
фэд преди 9 години
Очаквам ритуални самоубиства на НПО-партизани ,а Говнян Минджев да си направи публично сепуко в защита на евроатлантическите ценности!
12
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
споко овчици, със и без Южен поток най-високата цена в ЕС за България е ГАРАНТИРАНА
11
20
 
18
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
На България не й е нужна втора тръба за транзит на руски газ, а разработване на находищата й за добив на собствен газ !

Спонсорирани публикации