Бюджетната комисия подкрепи забраната на цесиите в КТБ

Депутатите одобриха ремонта на бюджета на второ четене
Обновена: 25 ное 2014 14:06 | 25 ное 2014 13:33,
14
Бюджетната комисия подкрепи забраната на цесиите в КТБ
Снимка: архив, БулФото

Депутатите от временната бюджетна комисия подкрепиха на второ четене актуализацията на Бюджет 2014. Тя предвижда увеличаване на дефицита до 3,7% и теглене на нови заеми в размер до 4,5 млрд. лева.

Още по темата
Депутатите единодушно подкрепиха промените, свързани със забрана на прихващанията в КТБ. От БСП уточниха, че това е в полза на държавата и затова гласуват "за". Единодушна подкрепа срещнаха и другите предложения, във връзка с промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от управляващата коалиция, сред които за изплащането на депозитите в банки, обявени в несъстоятелност.

Менда Стоянова уточни, че с преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета е прието, че няма да има промяна в закона за банковата несъстоятелност със стара дата, а се регулират отношенията в процес на несъстоятелност, който за КТБ още не е започнал.

„Прихващанията, които са заявени пред квесторите, ще бъдат изплатени от масата по несъстоятелност, която ще се формира след разпродажбата на активите на КТБ“, уточни Стоянова.

В неделя финансовият министър Владислав Горанов обяви, че цесиите в КТБ няма да отпаднат, а ще останат за след края на несъстоятелността на банката.

По време на обсъждането на промените в Закона за бюджета за 2014 година депутатите разгледаха и предложението на БСП за взимане на пари от Управление "Банково" на БНБ, за да бъдат платени гарантираните влогове в КТБ. Румен Гечев беше категоричен, че валутният борд е свръхгарантиран и средствата от резерва на БНБ могат да бъдат използвани в кризисна ситуация, за да не бъде теглен нов заем.

Менда Стоянова каза още, че валутният борд е стабилен, а левът е гарантиран със 130 процента валутни резерви.

Мартин Димитров от Реформаторския блок обаче посочи, че потенциалният риск е по-голям, отколкото да се теглят 2 млрд. лева заем. Той припомни още, че валутното покритие на борда варира и при спад той трябва да бъде защитен.

Менда Стоянова беше категорична, че използването на резерва на БНБ е лош сигнал за международните пазари и "не е нужно да отупваме и последния ъгъл на брашнения чувал". Предложението на БСП беше подкрепено само от тяхната група с четирима депутати гласували "за", седем „против“, а трима „въздържал се“.

По време на дебатите депутатите не подкрепиха предложение на АБВ за отпускането на коледни добавки за всички пенсионери, които са 2,1 млн. души. За да бъде реализирано това от средствата за непредвидени разходи в бюджета, които са общо 275 млн. лева, трябваше да бъдат преведени допълнително 60 млн. лева към Министерството на труда и социалната политика. Така общо парите за коледни добавки щяха да станат 110 млн. лева. Правителството вече одобри 50 милиона лева за коледни добавки за пенсионерите с пенсии до 286 лева.

За това предложение гласуваха петима депутати, против бяха двама, а седем се въздържаха.

Бюджетната комисия не се съгласи и с идеята на БСП - Лява България за редуциране на дефицита от 1,061 млрд. лева, като се предвиди увеличение на приходната част с 337 млн. лева, като 237 млн. лева ще дойдат от повишени приходи от ДДС, а 100 млн. лева - от акцизи. По този начин, според сметките на левицата, дефицитът ще падне до 2,9%.

Румен Гечев уточни, че около Коледните празници се очакват повече приходи от ДДС заради повишената търговска активност. Той посочи, че има данни и за увеличение на събираемостта на приходите, както и че вече приключил ремонтът в „Лукойл Нефтохим“, което ще увеличи приходите от акцизи.

БСП предложи и увеличаване на приходите с 37 млн. лева. Най-голямо трябва да бъде увеличението на средствата за ДФ "Земеделие" от 70 млн. лева до 90 млн. лева, за да бъдат гарантирани средствата за животновъдите. Левите предложиха още средства и за Министерството на образованието (с 13 млн. лева) и 4 млн. лева за Министерството на културата за финансиране на сценичната дейност.

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев обаче уточни, че предложението на БСП няма да доведе до намаляване свръхдефицита под 3%, а до 3,3%. Той беше категоричен, че за първите 10 месеца на годината има свръхизпълнение на ДДС от 113 млн. лева и не е логично в последните два месеца да има толкова голям ръст, какъвто очакват левите. "Приходите от декември се получават през януари", припомни още той по повод очакванията на БСП за активизиране на търговията около празниците.

Председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова допълни, че ако има преизпълнение на очакваните приходи, всеки допълнителен лев ще отиде за намаляването на свръхдефицита.

В крайна сметка и това предложение беше подкрепено само от вносителите - с 4 гласа "за" от БСП, един депутат беше „против“, а болшинството се въздържа.

По-рано комисията в НС одобри на второ гласуване и актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Ясно с тези пари ГЕРБ за Нова Година добре ще се нагости.
12
2
 
2
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Хайде от пуснете този валутен борд малко поне да плува малко в границите 1лв до 5 лева следващата година ,за да видим къде е му место надолу ли нагоре ли -стига това искуствено дишане на този лев ,не виждате ли че икономиката ни ни е живпа ни е умряла с този фиксиран лев и хората става все още по-бедни . Валутният борд е измислен от амреиканците за една държава-аборигени в Африка .....и този борд е за 2-3 години да се стабилизира малко местната валута и да се пре обезцняването й ,рекод-17 годин
11
0
 
6
 
! Отговори
Росен преди 9 години
Кой ограби банката пред очите на БНБ, Искров и политиците да носят отговорност за това!
10
1
 
6
 
! Отговори
Мда преди 9 години
"Менда Стоянова каза още, че валутният борд е стабилен" Те и БНБ казаха същото за КТБ лятото, но ето до къде се стигна! Лакомията какво ли не прави...
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фонда за гаранция на влоговете остава празен след декември и останалите влогове в другите банки не е ясно как са гарантирани.
8
1
 
7
 
! Отговори
Владко преди 9 години
Българите нямат пари да си плащат сметките , а сега е трябва под някаква форма да се занимават и с КТБ
7
0
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Парите ги няма, някои хора се наядоха, сега започва голямото мислене как да се дозамажат нещата леко в полза на хората, инъче политиците ги очакват нови протести, а всички знаем до къде води това!
6
1
 
3
 
! Отговори
Tanq преди 9 години
Искам да питам Кадиев кога ще бъде призован? Нали е акционер в КТБ?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще напомня една позабравена политическа реплика от миналото с нов глас: "Гечев, кажи си" за партийното другарче Кадиев и за участието му в съсипването на КТБ, както и за връзките на Кадиев и Василев. И без това Кадиев не е пример за лоялност към партията с оглед на огласените от медиите негови намерения да цепи БСП и цялостното му поведение към социалистическата общност досега.
4
0
 
9
 
! Отговори
Илиан преди 9 години
Пак ли ще бъдат прикрити престъпниците?
3
0
 
6
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Стига сте лъгали!Няма закон, който да отменя нещо със задна дата. Който намазал, намазал. Това е!
2
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
Сега се сетиха, когато масово се цесираха взаимно. Да не би да са *** и не знаят, че има такава възможност? Егати финансистите!!!
1
0
 
14
 
! Отговори
След дъжд качулка преди 9 години
КТБ отдавна беше източена и кредитните милионери се договориха с богатите вложители за сметка на държавата.

Спонсорирани публикации