Харчим повече по празниците, не остават пари за сметките

Всеки пети няма достатъчно средства, за да покрие разходи след това
Обновена: 25 ное 2014 19:55 | 25 ное 2014 19:30, Екип на Investor.bg
75
Харчим повече по празниците, не остават пари за сметките
Снимка: архив, БулФото

През последните години българите имат все повече проблеми с изплащането на кредитите и сметките си покрай коледните и новогодишните празници. Това отчитат от компанията за кредитни консултации „Кредит Център“.

„През последните няколко години се наблюдават проблеми с покриване на разходите за комунални услуги, плащания по кредити и текущите разходи на домакинствата през месец януари“, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

„Дори да има и други фактори за това, основната причина за повечето потребители са именно зле планираните разходи около коледните празници. Хората харчат не само повече от предвиденото според заплатите си, но и посягат към спестяванията“, допълва Тошев.

Така след неразумното харчене по празниците всеки пети българин трябва да се подложи на сериозни лишения и ограничения през януари. Това се налага, за да може хората да погасят задължителните си разходи през първия месец на годината, обяснява Тошев.

Така лесно се стига и до забавянето на вноските по кредити, което води и до натрупване на допълнителни задължения от наказателни лихви. Обикновено финансовите затруднения имат „домино“ ефект и продължават и през февруари и март, добави специалистът.

Според него финансовата култура на българите се повишава плавно през последните години, а тегленето на потребителски заем за посрещане на Коледа и Нова година вече е рядкост.

„През последните седмици туроператорите обявят ръст на записванията, търговските центрове вече имат разпродажби, всички възможности, които на пръв поглед са изгодни, могат да се окажат капан за хората с по-ниски доходи, които като че ли най-често се изкушават да надскачат възможностите си”, коментира още Тошев.

Грешно планираните разходи обаче се запазват като тенденция през последните години. Според проучване на сайта за кредитни консултации creditpoint.bg задлъжняването е характерно за потребителите с по-ниски или средни доходи, които не са свикнали да следят финансите си. Според експертите през януари 2015 г. ще станем свидетели на нов ръст в закъснялото покриване на задължителни разходи.

“Преди да пристъпят към покупки и резервиране на ваканции, домакинствата трябва да обмислят внимателно действията си и да преценят дали и как това ще се отрази на следващите няколко месеца. Изникването на непредвидени разходи също не бива да се забравя“, съветва Тошев.

Друг проблем се явяват коледните бонуси. По данни на консултантите от сайта от предходните години, близо 10% от работещите не получават допълнителните си възнаграждения, въпреки че са им обещани. Това се отразява много лошо на финансовото им състояние в началото на новата календарна година. От там съветват хората, които нямат вписани в трудовите си договори допълнителни доходи, да се въздържат от включването им в бюджета си преди реално да са ги получили.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
9
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Тази статия е пълна лъжа. Точно преди две седмици по новините казаха обратното. Всъщност първо хората гледат да си покрият сметките и кредитите. Да казаха че има и леко увеличение на лошите кредити но в никакъв случай не е заради празници и тем подобни глупаоти. Истината е че сме бедни с МНОГО НИСКИ ДОХОДИ. Но така ще е. Имаме си управляващи който постоянно повтарят пари няма, нвма и да има.
44
0
 
12
 
! Отговори
Даола преди 9 години
До ЕвроатлантикДемокрацията и либералния капитализъм са на друго място - тук е мутрокрация, без свободен пазар и конкуренция, не се спазват никакви закони, властта служи да си пълнят гушките. Затова тъпчем ... назад.
43
10
 
28
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Общински служител съм, 400 лв. ми е нетото - ст. експерт с 15 години стаж. Ще взема заплата на 5-ти, 85 лв. детски, когато решат - това ми е за Коледа , за Нова година, следващите 400 - 2015год. - живот и здраве. И те ми обясняват какво ще стане след празниците - ама аз "празници" не виждам, за мен е ад. Две седмици децата няма да са на училище - топло, светло,печки, подаръци, 3 манджи на ден, ай стига глупости.
42
1
 
7
 
! Отговори
Изпитан Софраджия преди 9 години
Аз съм на много старо уиски с подкиселени моркови,като след това ме чакат руска водка и препечени филийки с масло и сьомга+органик сладолед с бейлис за десерт-да сме живи и здрави все така рахат да теглим
41
1
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 9 години
Сарказма ти е толкова силен, че направо и аз повярвах на бойко.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да им имам логиката на икономистите. Не бил проблема ниските заплати. Проблема бил лошото планиране...
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Харчим повече по празниците, не остават пари за сметките"Ахахахах това някоя търговска верига с коледни намаления ли ви плати да го внушите? Щото аз докато не заделя пари, с които да си оправя сметките, не вдигам никакви празници. Чак след като си изчистя задълженията, започвам да си правя сметки за празниците.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като харчиш изразходваш енергия,и като гушкаш пак изразходваш енергия,но не може нито без едното,нито без другото,за това харчете,гушкайте,щом ви е кеф!
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕвроатлантикПри демокрацията всеки получава според заслугата. При комунизма и великия ни 20 годишен преход преход, който знае и може - работи, който незнае и неможе - получава. Комунистическия дивиз " от всеки според възможностите, на всеки според потребностите" Оказа се че тези с потребностите знаят и могат само едно - да се развъждат като въшки. Е, до кога ?!! Балона се пукна
36
1
 
0
 
! Отговори
Бузко до ХАХАХА преди 9 години
Веднага спри с ракиите!Аз съм написал точно това,което ти повтаряш като чистокръвно персийско жако
35
0
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До ЧервенобузкоПич, ти, не знаеш ли, че децата на бившите комунисти днес са най-големите защитници на евроатлантизма и Новия световен ред ?!Днес внуците им се кланят в друга посока - противоположна на онази, в която се кланяха дядовците им ... :)
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КОШМАРА - АТАКААко го мислиш - за сефте да се съглася с батакист. Ако е някакъв псевдо-сарказъм - много си *** Саше.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дaмммДа бе, те са се скъсали банановите републики от български емигранти. А какво да каже Германия, Франция, Испания, Англия и Италия....
32
0
 
4
 
! Отговори
Червенобузко преди 9 години
Алоуууу,Евроатлантика,ти най-вероятно си потомък на вуйчо владика или комунистически род,затова така розово ти изглежда всичко,ми не може всики да сме внуци на комунисти
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ли харчим или малко получаваме.
30
11
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 години
Демокрацията и либералния капитализъм са най-висшите постижения на човечеството. При демокрацията всеки получава колкото заслужава, а не както при социализма всички да получават по равно. Сега ако си кадърен и предприемчив и знаеш да правиш пари си богат и живееше дорбе, а който е смотан, некадърен и мързелив си брои стотинките да си плати сметките - така е справедливо.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че кога не се е харчило повече по празниците?Кво се правят на дръж ми шапката?
28
5
 
15
 
! Отговори
дaммм преди 9 години
Сидеров е нaпълно несъстоятелн щом си е помислил, че днешния Бългaрин имa нещо общо с предците си!Зaплaтите ни сa по-ниски от колкото в Боснa, Хондурaс, Мaвaли, Тринидaт и Тобaго, Пaпуa Новa Гвинея и други стрaни от третия свяъ.Бългaринът е един рaдикaлен простaк и мисловен дегрaдиент зa съжaление
27
6
 
23
 
! Отговори
КОШМАРА - АТАКА преди 9 години
До АНТИКакъв глад? Бойко каза че народа никога не е бил толкова богат от 25 год. насам. Като е видял депозитите в КТБ и скътаните пари на населението се хванал за главата. То бива богатство,но надминало всичките му очаквания. Така че няма какво да се оплаквате ,както каза Бойко "Всеки с влогче 50- 100 хил. лв,всяко семейство с плазмичка,модерен хладилник,климатик,имат по 2-3 лъскави коли,плащат на тях всички данъци и застраховки,каква бедност говорите".Мисля че е прав,и то на 100%.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами дотукт ни докарахте...

Спонсорирани публикации