Туристическият бранш не ще Бранимир Ботев за зам.-министър

Поведението му е неадекватно, смятат организации в туризма
Обновена: 25 ное 2014 12:02 | 25 ное 2014 12:02,
2
Туристическият бранш не ще Бранимир Ботев за зам.-министър
Зам.-министър Бранимир Ботев. Снимка БТА

Почти всички организации в туризма са подкрепили декларация до съпредседателите на Патриотичния фронт с покана да оттеглят своята кандидатура в лицето на Бранимир Ботев за зам.-министър на туризма. Това съобщи председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов пред БНР.

От бранша заявяват, че одобряват назначението на Николина Ангелкова за министър на туризма. „Имахме известни съмнения, но приехме назначението на Николина Ангелкова и считаме, че това е едно модерно, интересно лице, една жена, която може да даде много на български туризъм с нейния бекграунд, с езиците, с мирогледа й“, каза Попйорданов.

Назначението на Бранимир Ботев обаче тревожи туристическите организации заради това, че в досегашното си управление по време на кабинета „Орешарски“ той не е показал търсените от бранша резултати.

„Всъщност ние сме изправени пред необходимостта да се борим с едно назначение. В продължение на 15 месеца ние сме били в контакт с Бранимир Ботев и сме видели, че от неговото управление, от неговите решения резултатите са тези, които има днешният български туризъм. Имаме едно подправяне на фактите, излагане на едни абсолютно недостоверни анализи за състоянието на българския туризъм, които се украсяват в стила на преди 10-и ноември – даваха ни се такива оптимистични прогнози, а всъщност българският туризъм се движи стремително надолу“, казва Попйорданов.

Той допълва, че Ботев не е довършил работата по създаване на наредби, свързани със Закона за туризма. „За 15 месеца имахме само едно-единствено събиране на Националния съвет по туризъм и г-н Ботев не показа желание да работи с гражданските сдружения, сдруженията на бизнеса, изобщо показа неспособност да работи с тях“, твърди председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

По думите му Бранимир Ботев е имал „неадекватно присъствие и становища, изразявани публично по време на големи туристически сдружения и пресконференции“. Знаем всички колко пари ще бъдат изгубени по отношение на вътрешната реклама, по отношение на българския пазар, допълва той.

Попйорданов подчерта още, че поредната стратегия за развитие на българския туризъм е била създадена без допитване до гражданските сдружения. "Тя ни беше сервирана като някакъв подарък от правителството на Орешарски и никой от нас не я беше виждал. Тя беше пълна с доста недоразумения, събрани оттук-оттам неща. Виждаме една нагласа да се манипулират гражданските сдружения и да се правят нещата въпреки тях“, каза още той.

Откриваме лобистки интересни, допълни Попйорданов и обясни, че Ботев е свързан с проекта "Супер Рила".

„Всичко това не ни убеждава, че ние в негово лице ще имаме човек, с който ще можем да направим крачки в посока на връщане на България на сцената на туризма. България в момента е абсолютно незабележима, неразличима като дестинация, категоричен е Попйорданов. Според него през 2014-а година не е направено почти нищо за реклама извън страната, каза още той.

Туристическите организации апелират министър-председателят да преразгледа решението за назначаване на Бранимир Ботев на поста заместник-министър на туризма.

От своя страна Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, които преди дни също изразиха несъгласието си с назначението на Ботев, са решили да не влизат и да не участват в нито един експертен съвет и да не отговарят на никакви писма, предложения, идеи и обсъждания, инициирани от Министерството на туризма.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Izmamnik ot klasa e Botev
1
0
 
5
 
! Отговори
кк преди 9 години
Неадекватно е поведението на този, който го предложи още при предишното правителство, а и сега...Много е зле човека...

Спонсорирани публикации