България избира 4 банки за мостов заем от ?1,3 млрд.

Ройтерс: 19 банки изразиха интерес към предоставянето на кредит
Обновена: 26 ное 2014 14:15 | 26 ное 2014 11:02,
13
България избира 4 банки за мостов заем от ?1,3 млрд.
Снимка: Reuters, архив

България е избрала американската банка Citi, британската HSBC и местните Societe Generale Експресбанк и УниКредит Булбанк, които да предоставят мостово финансиране в размер на 1,3 млрд. евро, предава Ройтерс, като се позовава на две лица, запознати с процесите.

Бюджетната комисия в парламента прие на второ четене актуализацията на Бюджет 2014 г., която позволява да се наберат допълнителни 4,5 млрд. лв. от пазарите с цел попълване на тазгодишния бюджетен дефицит и недостига във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Близо 2 млрд. лв. от външното финансиране ще трябват, за да се изплатят всички гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка.

„Две чуждестранни и две местни банки са били избрани да предоставят мостово финансиране за 1,3 млрд. евро (1,6 млрд. долара)“, коментира пред агенцията анонимен източник от бранша.

От Министерството на финансите са отказали коментар и са заявили, че имената на банките ще станат известни, след като кабинетът ги одобри.

Около 19 банки изразиха интерес към предоставянето на кредит, който България ще рефинансира чрез емисия облигации през 2015 г.

Според втори анонимен източник аукционът ще се проведе през февруари или март догодина в зависимост от пазарните условия.

Заемът ще увеличи държавния дълг на България до 28,4% от брутния вътрешен продукт тази година от 18%, колкото бе през 2013 г. Въпреки това страната остава една от държавите в рамките на ЕС с най-ниско ниво на дълга към БВП.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nevijdam protesti......znaci BOKO gi e napravil umisleno tova veche se dokaza 100 prozenta.NEKUDURNIK
7
0
 
5
 
! Отговори
урко преди 9 години
Айде бе протестърчета защо не ревете сега че се взема заем? Къде изчезнахте? а, забравих една част от вас станаха министри, на други им запушиха устата с друг кокал...
6
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Помните ли когато Орешарски вземаше заем,умните,красивите и интелигентните търчаха подире му и врещяха че не искат децата им да плащат след време.Сега мълчание,гробно мълчание,сякаш нищо не се случва,сякаш някой на нас ни дава и всички от доволни по доволни.По телевизиите мълчание,няма крясъци,врещене,"художествени "изпълнения абе сега е нещо друго нашите са на власт,да вземат колкото им душа иска.
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАБЮДАВАЙТЕ КАК И ТОЗИ ЗАЕМ СЕ ВЗИМА НО ПОСЛЕ НЕ СЕ ВРЪЩА!!!!!БОРИСОВ НИКОГА НЕ Е ВРЪЩАЛ ЗАЕМИ ТОЙ САМО ГИ ВЗИМА!!!4 МИЛИАРДА ВЗЕ НОВ ЗАЕМ ДОКАТО БЕШЕ НА ВЛАСТ ОТ 2009-ТА ГОДИНА ТА ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ВЪВ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ КОЙТО ИЗХАРЧИ ДО СТОТИНКА А ИМАШЕ ОКОЛО 8 МИЛИАРДА В НЕГО!!ГЛАСУВАХТЕ ЗА МУТРА НА ВИ МУТРА!
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак ли ще ни заробват години напред.
3
0
 
20
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Всяка Банка , проявява интерес да даде КРЕДИт - печели от лихвите и от заложените гаранции !!Попълва се бюджета с кредит , но държавата не инвестира в нищо , което ще постъпва в бюджета ?За 2015 пак заем , за 2016 и т.н ..
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще я караме на заеми до фалита
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Протестна мрежа" няма ли да излезе да излезе на улицата и да заяви присъствие в обществения, а не само в управленския живот на страната.

Спонсорирани публикации