„София Тех Парк“ трябва да бъде завършен в срок

Още следващата седмица се очаква проектът да получи част от авансовото еврофинансиране
Обновена: 26 ное 2014 16:38 | 26 ное 2014 16:38, Екип на Investor.bg
0
„София Тех Парк“ трябва да бъде завършен в срок
Снимка: sofiatech.bg

„София Тех Парк“ ще създаде догодина консорциум с научни учреждения у нас, както и с висши учебни заведения. Целта е този консорциум да подпомага развитието и проектите на компаниите, които се очаква да стъпят в бъдещия научно-технологичен парк в София. Това обясни изпълнителният директор на „София Тех Парк“ Елица Панайотова.

Идеята е в консорциума да участва Българската академия на науките, заедно със Софийския университет, Техническия университет и Медицинския университет, обясни тя. Впоследствие консорциумът се очаква да бъде отворен и за други организации, които могат да спомогнат за развитието на малки и средни компании и стартиращ бизнес.

Очаква се високотехнологичният парк да бъде завършен в срок, а това означава първите обекти от него да са готови до средата на ноември 2015 г. Дотогава е осигурено и европейското финансиране за „София Тех Парк“ по оперативна програма „Конкурентоспособност“, припомни Панайотова.

Още следващата седмица се очаква „София Тех Парк“ да получи част от авансовото еврофинансиране, за да започне изграждането на инфраструктурата по парка, обясни още Панайотова.

Още по темата

Вчера стана известно, че Европейската комисия е отблокирала 83 млн. лева за реализацията на проекта.

Първа копка на своя обект през декември ще направи и българската компания Walltopia, а още от средата на следващата година там вече трябва да има действаща лаборатория, бизнес инкубатор и иновационен форум. Ще бъде отредено и място за тестване на различни прототипи на компаниите, обясни Панайотова.

В подкрепа на новосъздадените фирми се планира да бъде създадена ваучерна система, чрез която компаниите ще могат да получават различни услуги. Чрез нея например дружествата ще могат да получат съвети за създаване на своя бизнес план, как правилно да водят счетоводството или маркетинга си или да си осигурят срещи с различни научни среди, обясни Панайотова.

Тя добави, че в момента „София Тех Парк“ води преговори с две международни компании, които имат интерес да работят в технологичната зона. Идеята на дружествата е да разширят бизнеса си в България, обясни още тя.

В момента средният живот на малките фирми в България е около 3 години, а това не е никак много, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Идеята на икономическото министерство е да се помогне на тези фирми да успеят да излязат на международните пазари, посочи той.

Той обясни, че не очаква да има финансови загуби по сегашната оперативна програма „Конкурентоспособност“. Има проблеми с една от технологичните оси – тази за технологична модернизация на фирмите, защото там проектите бяха спрени от бившия министър Драгомир Стойнев. Там в момента фирмите са завели над 80 дела в съда заради спрените им проекти. Има вероятност тези компании да осъдят държавата, но какви точно ще са санкциите, трябва да прецени съдът. Обикновено оттам присъждат финансово обезщетение за компаниите от по 10 хил. лева на фирма, отбеляза Лукарски. Според него това обаче няма да навреди като цяло на управлението на програмата и няма да доведе до санкции от страна на ЕК.

Министърът каза още, че новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ вече е представена за разглеждане в Европейската комисия. Очаква се до края на годината оттам да изпратят обратно своето решение за проекта. Отварянето на новата програма пък може да стане до средата на следващата година, смята още Лукарски.

Бъдещата оперативна програма е насочена именно към малките и средни предприятия. Те са гръбнакът на българския бизнес и ще им осигурим подкрепа за развитие, заяви Лукарски.

Още бизнес новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: София Тех Парк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари