40% от туристическите фирми у нас са в "сивата" икономика

Най-често това са нелегални фирми от Полша, Чехия и Русия
28 ное 2014 20:56,
5
40% от туристическите фирми у нас са в "сивата" икономика
Снимка: архив, Булфото

Над 40% от фирмите, занимаващи се с туризъм у нас, са в „сивата”икономика. Част от тях са собственост на чуждестранни физически и юридически лица, които организират екскурзии по нашето Черноморие, без да са регистрирани и без да плащат данъци.

Най-често такава дейност развиват нелегални фирми от Полша, Чехия и Русия, като някои дори си имат офиси по Черноморието, „маскирани” като информационни центрове.

Затова едно от предложенията на Регионалната бургаска туристическа камара (БРТК) към новосформираното Министерство на туризма са свързани със създаването на Държавна инспекция по туризма, която да контролира дейността на работещите в бранша.

„Освен закони, трябва да има и строг контрол, упражняван от Икономическа полиция, браншовите организации и самото ресорно министерство. Всяко лято цели автобуси с чуждестранни граждани пристигат по нашите курорти. Туристите се настаняват по хотели и квартири, без никой да следи какви приходи се генерират от тази дейност. Това ощетява националния бюджет и създава нелоялна конкуренция пред законно действащите туроператори”, коментира Иван Иванов, председател на БРТК.

Статистиката на Камарата сочи, че въпреки лошото време това лято и конфликта в Украйна страната ни е била посетена от 2% повече туристи в сравнение с миналата година.

Най-голям скок бележат почиващите от Беларус, които са се увеличили с около 41%. Страната ни са започнали да преоткриват също така полските и израелските туристи, които са съответно с 17% и 7,5% повече.

Лошата новина обаче е, че средният престой на чуждестранните гости е намалял и от средно 10 дни през 2013 г. това лято продължителността на почивката им е била около 8 дни. Оттам и парите, които чужденците харчат у нас, са станали по-малко – от 870 долара на 650 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
и после искат от държавата да дава милиони за реклама от къде на къде да сиплашат от скритите доходи
2
1
 
5
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Е много ясно ! Ако някой покаже декларация за 5лв внесени от TUI в нашия бюджет ще го черпя !Пияниците на TUI като дойдат у нас харчат средно 5 цента повече от това което са си предплатили в Германия за олинклузива !Е как туризма ще печелят общините или държавата?
1
0
 
12
 
! Отговори
Нелегален преди 9 години
А какво значи Нелегална фирма? Как си представяте 60 човека да дойдат от Чехия например, организирани от фирма-фантом? Друг е въпросът, че хотелиерите не декларират приходи, но за това туроператорите нямат вина! На нас все някой друг ни е виновен.

Спонсорирани публикации