Банките отново отказаха да отпуснат заем на "Булгаргаз"

Газовото дружество очакваше да набере 139 млн. лева от кредитни институции
Обновена: 28 ное 2014 10:50 | 28 ное 2014 10:50,
1
Банките отново отказаха да отпуснат заем на "Булгаргаз"
Снимка: Архив Reuters

Банките за втори път в рамките на половин година отказаха да отпуснат заем на газовата компания „Булгаргаз“, става ясно от страницата на Агенцията по обществени поръчки.

Обявата за избор на кредитна институция беше публикувана в края на октомври. Компанията търсеше банка, която да предостави револвиращи банкови кредитни линии в четири обособени позиции. Общата сума, която държавното дружество очакваше да набере, беше 139 млн. лева. Този път избраната процедура беше договаряне без обявление с банковата институция.

В крайна сметка обаче поради неявяване на нито един участник за провеждане на договаряне процедурата е спряна.

В края на юни „Булгаргаз“ се опита да изтегли кредит в размер на 90 млн. долара. Поради липса на подадени оферти в търга с открита процедура обаче и тази поръчка беше прекратена.

Припомняме, че тежкото финансово състояние на газовото дружество се дължи на блокираните средства в КТБ, на която БНБ вече отне лиценза за дейност.

Пред депутати в 43-то Народно събрание служебният енергиен министър призна, че държавни енергийни дружества имат към 159 млн. лева, блокирани в банката. 98% от парите на „Булгаргаз“ са били в КТБ, заради предстоящи плащания, обясни още Васил Щонов.

В момента КТБ е с отнет лиценз и с поискана от БНБ несъстоятелност. На този етап обаче  процедурата е блокирана в Софийския градски съд след като основни акционери обжалваха мотивите за отнемането на лиценза на банката.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Калашников преди 9 години
Комунистите започнаха едни други да се крадат и който оцелее.Започна финансова война.