КЗК глоби eMAG заради миналогодишния Черен петък

Санкциите са заради заблуждаваща реклама
Обновена: 28 ное 2014 13:55 | 28 ное 2014 13:37,
45
КЗК глоби eMAG заради миналогодишния Черен петък
Снимка: Reuters, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции срещу eMAG на обща стойност малко над 750 хил. лева.

Компанията е наказана заради нелоялна конкуренция с посланията за „Черния петък“ миналата година и във връзка с провеждана рекламна кампания „1+1 гратис Tassiomo”, става ясно от съобщение на комисията, публикувано на официалната й интернет страница.

След сигнал от потребители относно провежданата кампания за „Черния петък“ на 29 ноември 2013 година регулаторът е наказал румънската компания Dante International, която управлява електронния магазин eMAG, заради недобросъвестни търговски практики. Според сигналите компанията предварително е завишавала цените на продуктите и след това е предлагала „най-много и най-големи намаления“, което е заблуда за потребителите.

„Рекламните послания „Black Friday, денят с най-много и най-големи намаления през годината“ и „Само днес получаваш най-много и най-големи отстъпки през годината“ като част от провежданата кампания „Черен петък“ имат заблуждаващ характер по отношение на начина на формиране на крайната цена за потребителите“, се казва в решението на КЗК.

Потребителите са подали и оплаквания за бързото изчерпване на рекламираните стоки. Въпреки мащабната рекламна кампания някои от продуктите са били единични бройки и с тях се цели единствено привличане на интереса към промоцията, отбелязва регулаторът.

Заради тези нарушения на румънската компания е наложена санкция от 551 хил. лева, което е 4% от приходите от продажби на онлайн магазина през 2013 година.

Допълнителна санкция от 206,8 хил. лева е наложена и за рекламната игра на компанията „1+1 Tassimo”. 

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: глобаКЗКЧерен петъкeMAG
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Ганьо преди 9 години
До MihaelaКовро, ходи стани дишуошер в хАМЕРИКА за жълти стотинки и се радвай, че няма ДДС, а стейт такс 8%. Боли ме за тебе ковро.
28
1
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
До ии , ии емаг регулярно намалят стоките и нищо чудно цената от 365 лева да е била намалена от 419 лева, ама много нагла си и искаш намаление на намалението, което няма как да стане
27
1
 
2
 
! Отговори
ии преди 9 години
Преди черния петък монитор 365 лв в деня на черния петък 419лв, без коментар.Излезе ли им слава на мошеници, забрави после някои д си пазарува от тях.
26
2
 
4
 
! Отговори
Mihaela преди 9 години
Когато се копира нещо е хубаво да е като оригинала. Никой не копира нещо измислено от българи, но когато българи копират от "тъпите американци" защо не направят и намаленията до 80%, както е в САЩ. Тук едвам доближават 40% и *** вика "На далавера съм". Ама това, че през останалото време дадения продукт е на цена по-висока отколкото в държави с по-висок стандарт не се осъзнава.
25
2
 
3
 
! Отговори
Я преди 9 години
Има заблуда на клиентите от Емаг. Ден преди черния петък запазвам линк към една оферта на Samsung I9301 GALAXY S3 Neo на цена 489 лв. В петък в 9.10 сутринта телефонът е разпродаден - отварям линка към офертата и пише, че не е част от офертите на емаг! Ден по-късно телефонът пак е част от офертите на старата цена. Така, че просто в петък телефона го изписват като разпродаден (може да са продали 1-2 бройки), и след петък го пускат на старата си цена, и ни пишат някаква натъкмени статистики за млн
24
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 9 години
До АнонименИ аз по същия начин става дума за телевизор!
23
2
 
3
 
! Отговори
HAPPY BLACK FRIDAY преди 9 години
КАТО НЯМА КОНТРОЛ В РОМЪНИЯ И СИ ПРАВЯТ КВОТО ИСКАТBLACK FRIDAY ПО БАЛНАСКИ МАНИЕР СИ НОСИ ПОСЛЕДСТВИЯТА================================ПРИМЕР ЗА КОЙТО МИ ИЗТРИХА И КОМЕНТРА ОТ СТРАНИЦАТА НА МАГАЗИНЧЕТОТАБЛЕТ КОЙТО СА ГО ПУСНАЛИ НА 100 ЛВ И НАМАЛЕНИЕ 50 % 50 ЛВРЕАЛНО СТРУВА 25 - 30 $ СЪС БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКАТАКА ЧЕ НЯМА КАКВО ДА СЕ КОМЕНТИРА ДРЕБНИТЕ ТАРИКАТИ СЕ НАКАЗВАТ
22
1
 
3
 
! Отговори
HAPPY BLACK FRIDAY преди 9 години
КАТО НЯМА КОНТРОЛ В РОМЪНИЯ И СИ ПРАВЯТ КВОТО ИСКАТBLACK FRIDAY ПО БАЛНАСКИ МАНИЕР СИ НОСИ ПОСЛЕДСТВИЯТА================================ПРИМЕР ЗА КОЙТО МИ ИЗТРИХА И КОМЕНТРА ОТ СТРАНИЦАТА НА МАГАЗИНЧЕТОТАБЛЕТ КОЙТО СА ГО ПУСНАЛИ НА 100 ЛВ И НАМАЛЕНИЕ 50 % 50 ЛВ РЕАЛНО СТРУВА 25 - 30 % СЪС БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКАТАКА ЧЕ НЯМА КАКВО ДА СЕ КОМЕНТИРА ДРЕБНИТЕ ТАРИКАТИ СЕ НАКАЗВАТ
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам, но днес си поръчах от там един външен хард, едни слушалки и една писалка Паркер- всичко 215 лева, сравних цените на същите продукти в амазон и с намалението там 170$ (без доставката от трима различни търговци). Да сигурно има и завишени продукти ама имате интернет- гледате сравнявате и тнПрочети още на: dnes.bg/business/2014/11/28/emag-shte-objalva-sankciite-ot-kzk.246797#comment-newest
20
3
 
8
 
! Отговори
торашко преди 9 години
Пълна пародия е тоя черен петък на Емаг, отново заблудиха хората. ДО 7:50 тази сутрин почти всичко свястно беше изкупено, явно са били по 2-3 бройки , досто от стоките въобще не бяха в кампания. Е като правят намаления , намалете всички стоки. Явно пробутват залежали неща, дано и тази година КЗК вземе мерки, такива кампании да си ги продават на мамалигарите.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз лично миналата седмица отидох да си купувам телвизор в една от големите вериги за техника и от любопитство проверих в прехваления ЕМАГ и се се оказа, че там не само е със 100 лева по-скъп, ами и пишеше че е в "промоционална цена". А във физическия магазин дори ми подариха комплект тонколони.
18
1
 
5
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
Варна залята с реклами на известна фирма за техника(таблети, смартфони, компютри, ТВ) пише на билбордовете и на сайта им: "Намаление до 80%" . Почваш да гледаш продуктите и намалението от 80% е на един калъв за телефон. Техниката намаление с 15%, 5%,12%,4%...Което не е намаление са повечето неща са си на реалните цени.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ти кажа имаше си доста хубави промоции. Но пазара отвори кам 7,22 - 7,25 май пък да ти кажа хората не дремят. Аз останах доста доволен от покупките си наистина си заслужаваха. Ама до към 8,00 всичко хубаво се изкупи.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черен петък, бял петък, ала-бала, няма значение. ЕМАГ си държат високи цени в сравнение с останалите и това е факт. Единственото им предимство е може би разнообразието, но то винаги идва на по-висока цена от другите вериги. Иначе глобата им е малко, защото при тях номерата с "промоциите" са ежедневие.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Намаления се слагат на застояли стоки и единични непродадени бройки. Човек акто влезе и види асортимента и му става ясно каква е промоцията. Просто разчистване на бройки, и междувременно ще продадат и други неща, дето са на нормални (без завишени и промотирани) цени.
14
2
 
9
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
А бре какъв черен петък???????? В емаг половината им "промоции" бяха "изчерпани" още в 8.30 сутринта,за какви промоции ми говорехте Абе мани ги тия промоции,голяма реклама ,голямо нещо ,а се оказа,че промоцират само ***,а аз очаквах като намаляват всичко да намаляват ,а не половината им стоки
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕМАГ с техните "привидни" отстъпки и количества по 1 или 2 артикула на ниски цени, могат да си ХОДЯТ!Евала на комисията, законите важат за всички и потребителите трябва да са най-защитени.
12
1
 
8
 
! Отговори
Ahmak преди 9 години
Вижте им само цените - всичко с 10-20% повече отколкото в другите магазини. Отадвна съм се убедил, че в България отстъпки няма. Предвидливо и другите магазини си спряха сайтовете днес, за да не прави клиента сравнение. А иначе глобата е за миналата година.
11
1
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До оп Прав си ,че имат право да го пуснат и 5 000 лева ,но има едно но , а то ,че трябва минумум 14 дена (или 30 дена) да стой тази цена и след това да я намаляват с 90 % ! Не става и не е законно ,когато днес пуснали 5 000 ,а утре е 1300 или написали 5000 и я задрарсаскали и написали 1300 (в повечето случаи)и я пуснали . Това е заблужденине на потребителя и е наказуемо ,но в нашата мила татковина -няма закони -докато някой не се оплаче и гарантия че ще обърнат внимание тези от КЗК-йок!)
10
6
 
5
 
! Отговори
Жехклав преди 9 години
Ето затова няма инвеститори в БГ. Няма и да има. Тази година 750 хил. глоба, догодина 750 хил. глоба, на 3-тата година ще чакаме всички за черен петък, но ... закостенелите бг търговци вече ще са забравили какво беше това, те са си свършили работата, като са пуснали КЗК където трябва. Е ще има в Румъния, ще пазарувам от там ...

Спонсорирани публикации